Πάμε για πεζοπορία στο δάσος με διανυκτέρευση στα νέα δασικά καταφύγια του νησιού

Πάμε για πεζοπορία στο δάσος με διανυκτέρευση στα νέα δασικά καταφύγια του νησιού

Γνωρίστα τα νέα καταφύγια στο δάσος, ιδανικά για πεζοπόρους, με τζάκι και ζεστό νερό-Πώς κάνεις κράτηση

Στη διάθεση των πολιτών που αρέσκονται στην πεζοπορία θα είναι από τον Φεβρουάριο, δύο δασικά καταφύγια στην περιοχή του παλαιού οικισμού «Λιβάδι», στο Δάσος Πάφου.

Το Υφυπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών, υλοποιεί την πολύ ενδιαφέρουσα αυτή πρωτοβουλία, στο πλαίσιο υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 2030 και του καινοτόμου έργου “Heartland of Legends”. Στόχος είναι η προώθηση του τουρισμού πεζοπορίας μεγάλων αποστάσεων (long-distance hiking) και βιωματικών, αειφόρων εμπειριών στη φύση.

Από τον ερχόμενο Φεβρουάριο λοιπόν, ξεκινά η λειτουργία δύο δασικών καταφυγίων για πεζοπόρους, στην περιοχή του παλαιού οικισμού «Λιβάδι», στο Δάσος Πάφου. Τα ιστορικά κτήρια του δασικού σταθμού και του δημοτικού σχολείου Λιβαδιού έχουν αναπαλαιωθεί από το Τμήμα Δασών σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού και θα αποτελέσουν τα πρώτα δασικά καταφύγια της Κύπρου, με δυνατότητα διαμονής.

Χωρίς ρεύμα αλλά με τζάκι και ζεστό νερό

Εξ ορισμού, τα δασικά καταφύγια είναι χώροι που προσφέρουν προστασία από τα στοιχεία της φύσης και ως εκ τούτου διαθέτουν βασική υποδομή για διαμονή, χωρίς όμως να παρέχουν πρόσθετες υπηρεσίες όπως πχ. ηλεκτρικό ρεύμα, στρώματα για ύπνο κλπ. Αντίστοιχες υποδομές υπάρχουν σε πάμπολλες χώρες του εξωτερικού.

Ψάχνοντας περισσότερες πληροφορίες, εντοπίσαμε ότι στα δύο καταφύγια υπάρχουν πάνω κάτω κρεβάτια, χωρίς όμως στρώματα και κλινοσκεπάσματα. Υπάρχει τζάκι σε όλα τα δωμάτια καθώς και κοινόχρηστο μπάνιο και λέβητας για ζεστό νερό. Θα βρείτε στο χώρο και ξύλα για το τζάκι και το λέβητα νερού και θα συμπεριλαμβάνονται στη χρέωση του καταφυγίου. 

Τα 2 καταφύγια είναι χωρητικότητας 6 ατόμων το καθένα. Εννοείται ότι τρόφιμα, είδη μπάνιου κτλ, θα πρέπει να τα έχουν μαζί τους οι πολίτες. 

Όσον αφορά τη χρέωση ανά βραδιά, αναμένεται ότι θα είναι αρκετά χαμηλή. Περισσότερες πληροφορίες αναμένονται σύντομα. 

7

Πρόσβαση μόνο με τα πόδια

Τα δασικά καταφύγια του Λιβαδιού βρίσκονται σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον μέσα στη φύση, μακριά από ανθρώπινες δραστηριότητες και η πρόσβαση θα γίνεται μόνο με τα πόδια, χωρίς μηχανοκίνητα μέσα. Οι πεζοπόροι μεγάλων αποστάσεων θα μπορούν να διανύσουν με το φως της ημέρας την απόσταση από τον Σταυρό της Ψώκας μέχρι το Λιβάδι (περίπου 15 χιλιόμετρα), όπου και θα μπορούν να διανυκτερεύσουν. Ο χώρος προσφέρεται επίσης για αστροπαρατήρηση.

Κρατήσεις μόνο διαδικτυακά

Για περισσότερη πληροφόρηση και κρατήσεις διαμονής, τόσο στα δασικά καταφύγια του Λιβαδιού όσο και στον ξενώνα και τις ξύλινες κατοικίες του Σταυρού της Ψώκας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην πλατφόρμα Heartland of Legends. Τονίζεται ότι οι κρατήσεις θα γίνονται μόνο διαδικτυακά.

Για οποιαδήποτε ερωτήματα, το κοινό μπορεί να επικοινωνεί και στο τηλέφωνο 22691309, κατά τις εργάσιμες μέρες, μεταξύ των ωρών 08.30-15.00.

Το παλαιό μονοπάτι που ενώνει τον Σταυρό της Ψώκας με το Λιβάδι, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι προσκυνητές, οι ντόπιοι κάτοικοι και οι παλαιοί δασονόμοι μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, έχει πρόσφατα ανευρεθεί και διανοιχθεί χειρωνακτικά από το Τμήμα Δασών. Σημειώνεται, επίσης, ότι έχει γίνει διάνοιξη και άλλων παλαιών μονοπατιών, τα οποία προσφέρουν την επιλογή πολυήμερης πεζοπορίας 5-6 ημερών, από την Παναγιά μέσω Μηλικουρίου, Κύκκου και Σταυρού της Ψώκας, μέχρι την Τηλλυρία.

Οι ξενώνες στον Σταυρό της Ψώκας

Το Τμήμα Δασών, έχει ήδη προς διάθεση ξενώνες διαμονής στην περιοχή του Σταυρού της Ψώκας. 

Οι επισκέπτες της περιοχής έχουν την ευκαιρία να διανυκτερεύσουν στο δάσους Πάφου και συγκεκριμένα στον ξενώνα ή στις ξύλινες κατοικίες του Σταυρού της Ψώκας, κατόπιν κράτησης. Ο ξενώνας αποτελείται από 7 ανεξάρτητα δωμάτια που διαθέτουν χώρους υγιεινής, και βρίσκονται όλα σε ένα διώροφο γραφικό κτίριο που δημιουργήθηκε το 1947 και ανακαινίστηκε πρόσφατα με σκοπό να παρέχει τις βασικές ανέσεις στους επισκέπτες. Οι ξύλινες κατοικίες είναι ανεξάρτητες και έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν μέχρι 4 άτομα.

Αναχωρώντας από το Σταυρό της Ψώκας, υπάρχει η επιλογή της ανατολικής πορείας που οδηγεί προς το Μοναστήρι του Κύκκου με σημαντικότερο αξιοθέατο την Κοιλάδα των Κέδρων. Προς την ίδια κατεύθυνση υπάρχει επίσης η επιλογή για πορεία προς στην κοινότητα Παναγιάς και της άλλες κοινότητες της περιοχής. Ακολουθώντας τη δυτική πορεία προς την κοινότητα της Λυσού, υπάρχει η επιλογή για επίσκεψη στην κοιλάδα του Αγίου Μερκουρίου όπου υπάρχει και ο ομώνυμος εκδρομικός χώρος, αλλιώς η πορεία του δρόμου συνεχίζει περνώντας από το σημείο όπου συνελήφθη ο Ευαγόρας Παλλικαρίδης και διασχίζει τις γραφικές κοινότητες Λυσού, Μελάδειας Περιστερώνας και Στενής για να καταλήξει στην Πόλη Χρυσοχούς.

Πληροφορίες για τη διαμονή σας στο Σταυρό της Ψώκας:

7 ΔΩΜΑΤΙΑ ΞΕΝΩΝΑ

1: 2 άτομα*, θέρμανση, WC

2: 2 άτομα*, θέρμανση, WC

3: 2 άτομα*, θέρμανση, WC (έξω)

4: 2 άτομα*, θέρμανση, WC

5: 5 άτομα, (1 διπλό, 3 μονά κρεβάτια) θέρμανση, WC

6: 2 άτομα*, θέρμανση, WC

7: 2 άτομα*, θέρμανση, WC

* Τα δωμάτια 2 ατόμων έχουν μονά κρεβάτια

2 ΞΥΛΙΝΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

No. 39: 4 άτομα, 2 δωμάτια (1 διπλό και 2 μονά κρεβάτια), θέρμανση σε όλα τα δωμάτια

No. 40: 4 άτομα, 2 δωμάτια (1 διπλό και 2 μονά κρεβάτια), θέρμανση σε όλα τα δωμάτια

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ

Επισκέπτες: €14,00 για κάθε άτομο για κάθε βράδυ

Για παιδιά μέχρι 6 χρονών: Δωρεάν

Για παιδιά από 6 μέχρι 12 χρονών: €7,00 νοουμένου ότι θα μένουν στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς τους

Θέρμανση: €7,00 για κάθε δωμάτιο/ ανά βράδυ, διαθέσιμη από 1/11 μέχρι 15/4

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Δασικός Σταθμός Σταυρός της Ψώκας: 99638197, 99640354

Ψήνεσαι για Κυνήγι Θησαυρού στο Δάσος;

Για πρώτη γνωριμία με τα δασικά καταφύγια του Λιβαδιού, το Υφυπουργείο μαζί με το Τμήμα Δασών συνδιοργανώνουν κυνήγι θησαυρού στο μονοπάτι Σταυρός της Ψώκας – Λιβάδι, με έπαθλο δωρεάν διανυκτέρευση στα καταφύγια. Το κυνήγι θησαυρού θα διεξαχθεί στις 29 Ιανουαρίου 2023, με εκκίνηση από τον Σταυρό της Ψώκας. Οι ενδιαφερόμενες ομάδες πεζοπόρων μπορούν να λάβουν όλες τις σχετικές λεπτομέρειες και να δηλώσουν συμμετοχή μέσω της πλατφόρμας ‘Heartland of Legends’ του Υφυπουργείου Τουρισμού.

Loader