15η Γιορτή Τριαντάφυλλου στον Αγρό: Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων

15η Γιορτή Τριαντάφυλλου στον Αγρό: Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων

Τον Μάιο για δύο σαββατοκύριακα πάμε στον όμορφο Αγρό για να γιορτάσουμε το μυρωδάτο τριανντάφυλλο της Πιτσιλιάς

Οι διοργανωτές της φετινής γιορτής έχουν ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα με μουσική, χορό αλλά και πολλές εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους.μ

Αγρός, το όμορφο κεφαλοχώρι της Πιτσιλιάς, βρίσκεται στην οροσειρά Τροόδους σε υψόμετρο 1.100 περίπου μέτρων. Eίναι αμφιθεατρικά κτισμένος σε επτά λόφους, οι οποίοι χωρίζονται από έξι χειμάρρους. Στο εύφορο αυτό λεκανοπέδιο, εκεί όπου μαζεύονται τα νερά των ποταμών, βρίσκεται το χωριό, ανάμεσα στα βουνά και περιτριγυρισμένο από λογής-λογής φρουτόδεντρα και αμπέλια. Δικαίως ονομάζεται ευλογημένος τόπος. Έχει διατηρήσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα, τα ήθη και έθιμά του. Λόγω της θέσης του, του εύφορου εδάφους και του πολύ καλού κλίματος, ο Αγρός παράγει πολλά γεωργικά προϊόντα με τη χαρακτηριστική φρεσκάδα και νοστιμιά των προϊόντων του βουνού.

Εκείνο όμως που παραμένει ως το σήμα-κατατεθέν του χωριού –για πάνω από 100 χρόνια- είναι η αρωματική τριανταφυλλιά της ποικιλίας Ροδή η Δαμασκηνή.

Άρρηκτα, λοιπόν, συνδεδεμένη με την κοινότητα του Αγρού είναι η καλλιέργεια της αρωματικής τριανταφυλλιάς. Από τα ροδοπέταλα της Ροδής της Δαμασκηνής, που καλλιεργείται αποκλειστικά στην κοινότητα του Αγρού, φτιάχνεται το Γλυκό Τριαντάφυλλο Αγρού ΠΓΕ (Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης), η ονομασία του οποίου έχει καταχωρηθεί ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη στο ευρωπαϊκό μητρώο, καθώς επίσης και το φημισμένο Ροδόσταγμα του Αγρού.

Το μοναδικό τριαντάφυλλο Αγρού τα τελευταία 15 χρονια τιμάται σε μία μεγάλη γιορτή που προσελκύει ντόπιους και ξένους. Η φετινή γιορτή θα πραγματοποιηθεί τα σαββατοκύριακα 13-14 & 20-21 Μαΐου. 

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων ΕΔΩ 

Loader