5 προτάσεις βιβλίων για το καλύτερο δώρο Χριστουγέννων

5 προτάσεις βιβλίων για το καλύτερο δώρο Χριστουγέννων

Τα βιβλία είναι πάντα μια καλή επιλογή για δώρο στις γιορτές

Τα βιβλία προσφέρουν στον παραλήπτη τους μια ευκαιρία για χαλάρωση και ένα ταξίδι σε μια άλλη πραγματικότητα, από αυτήν της καθημερινότητας που συχνά γίνεται κουραστική. Για τις φετινές γιορτές επιλέγουμε για εσάς 4+1 ελληνικά και ξένα βιβλία για να κάνετε δώρο στα αγαπημένα σας πρόσωπα ή να τα διαβάσετε εσείς οι ίδιοι!

1. Μισέλ Ομπάμα - «Το φως μέσα μας: Υπερβάσεις σε αβέβαιους καιρούς»

Θα σκεφτόσασταν ποτέ ότι εργασίες που έχουμε ταυτίσει με τον -άπλετο- ελεύθερο χρόνο, όπως το πλέξιμο, μπορεί στην πραγματικότητα να λειτουργήσουν ευεργετικά προς την ψυχική ευεξία; Για την άλλοτε Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα, «είναι ένα πράγμα που κλείνει τις ανησυχίες έξω από το μυαλό σου και αφήνει τα χέρια σου να αναλάβουν τα υπόλοιπα». Μετά το αυτοβιογραφικό «Becoming», η Μ. Ομπάμα επέστρεψε τον περασμένο Νοέμβριο με το τρίτο της βιβλίο, με τίτλο «Το φως μέσα μας: Υπερβάσεις σε αβέβαιους καιρούς» (εκδ. ΑΘΕΝS BOOKSTORE), που ήδη μπήκε στις λίστες των κορυφαίων βιβλίων της χρονιάς για τον αμερικανικό Τύπο. Η συγγραφέας αναφέρει πως το ενδιαφέρον με το πλέξιμο και τη χρήση των χεριών και τη δημιουργία είναι πως πρόκειται για κάτι διαλογιστικό. «Σκέφτομαι το πλεκτό και το νήμα και ξανά το πλεκτό και το νήμα - και μετά την επόμενη σειρά που πλέκω και την επόμενη και την επόμενη. Και αν συνεχίσεις έτσι και είσαι συγκεντρωμένος, έχεις ένα πουλόβερ!». Το πλέξιμο και μια σειρά από άλλες, ζωντανές ιστορίες, λειτουργούν ως μια αλληγορία για να τεθούν ερωτήματα πιο βαθιά, όπως πώς χτίζουμε ειλικρινείς και με διάρκεια σχέσεις, πώς μπορούμε να ανακαλύψουμε τη δύναμη και την κοινότητα μέσα από τις διαφορές μας, με ποιον τρόπο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αυτοαμφισβήτηση και το αίσθημα αδυναμίας κ.ά.. Στο τέλος της μέρας, κατά την συγγραφέα, «όταν μπορούμε να αναγνωρίσουμε το φως μέσα μας, αποκτούμε τη δύναμη να το χρησιμοποιήσουμε». 

2. Ανδρέας Χατζηκυριάκος - «Πτήση CY284»

Τα ξημερώματα της 12ης Οκτωβρίου του 1967 η πτήση CY284 των Κυπριακών Αερογραμμών που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Λευκωσία συνετρίβη ανοιχτά του Καστελόριζου, παρασέρνοντας στον θάνατο και τους 66 επιβαίνοντες. Οι φήμες ήθελαν το συμβάν να οφείλεται σε βόμβα που εξερράγη με στόχο τον Γρίβα, ο οποίος υποτίθεται πως θα ταξίδευε με την εν λόγω πτήση, όμως τα πραγματικά αίτια της -μυστηριωδώς άγνωστης σήμερα στο ευρύ κοινό- συντριβής δεν έγιναν ποτέ γνωστά, σε μια σπάνια για τα αεροπορικά χρονικά ομερτά. Στο συγγραφικό του ντεμπούτο, που κυκλοφόρησε ήδη σε δεύτερη έκδοση, ο δημοσιογράφος Ανδρέας Χατζηκυριάκος ξεδιπλώνει το νήμα της ιστορίας της πτώσης του αεροσκάφους τύπου Κομήτη, αναπλάθοντας με μαεστρία το συνωμοτικό κλίμα των πρώτων μηνών της Χούντας των Συνταγματαρχών και της Αθήνας της εποχής και δίνοντας, δια της μυθοπλασίας, μια άλλη εξήγηση στα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα μέχρι σήμερα. Αν και πρόκειται για μυθιστόρημα, όπως ξεκαθαρίζεται στην έκδοση, ο συγγραφέας «αποδίδει εύστοχα το κλίμα της εποχής, μεταφέροντας όσα συνέβαιναν σε ‘σκοτεινά δωμάτια’», όπως ανέφερε στην παρουσίαση του βιβλίου ο δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς. Η ίδια δε η επαναφορά της ιστορίας μέσω της κυκλοφορίας του «Πτήση CY284» (εκδ. Καστανιώτη), στάθηκε αφορμή για τον ευρωβουλευτή Λουκά Φουρλά να απευθύνει επίσημο αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας να παρέμβει για τον αποχαρακτηρισμό των απόρρητων εγγράφων του Βρετανικού Αρχείου, στο οποίο περιλαμβάνεται η έκθεση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, σχετικά με τα αίτια της συντριβής. 

3. Celeste NG - «Missing Hearts» 

Η συγγραφέας του μπεστ-σέλερ «Μικρές φωτιές παντού», Celeste Ng, επιστρέφει με ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα βιβλία της χρονιάς, το «Missing Hearts» (εκδ. Penguin), ένα μυθιστόρημα για την άθραυστη αγάπη μιας μητέρας σε έναν κόσμο που αναλώνεται από φόβο. Ο δωδεκάχρονος Bird Gardner ζει μια ήσυχη ζωή με τον στοργικό, αλλά συντετριμμένο πατέρα του, έναν πρώην γλωσσολόγο που τώρα εργάζεται ως αποθηκάριος σε μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη, μόνοι, αφότου τους εγκατέλειψε η μητέρα του Margaret, μία Αμερικανοκινέζα ποιήτρια, τα βιβλία της οποίας έχουν αφαιρεθεί από τις βιβλιοθήκες ως αντιπατριωτικά. Η ζωή του Bird διέπεται από κάποιους απαράβατους κανόνες, όπως να μην κάνει πάρα πολλές ερωτήσεις, να μην ξεχωρίζει πάρα πολύ και να μην απομακρύνεται πάρα πολύ, ενώ τα βιβλία της μητέρας του και η ίδια έχουν αποκηρυχθεί. Όλα αλλάζουν, όταν θα λάβει ένα μυστηριώδες γράμμα που περιέχει ένα κρυπτικό σχέδιο και ο ίδιος θα παρασυρθεί σε μια προσπάθεια να τη βρει. Το ταξίδι του θα τον μεταφέρει πίσω στα πολλά ‘παραμύθια’ που δημιούργησε στο κεφάλι του ως παιδί, μέσα από τις τάξεις ενός υπόγειου δικτύου βιβλιοθηκονόμων, στη πόλη της  Νέας Υόρκης, όπου μια νέα αρχή μπορεί να φέρει την πολυπόθητη αλλαγή.

4. Yuval Noah Harari - «Εμείς οι Ασταμάτητοι»

Έχοντας προκαλέσει αέναες συζητήσεις διεθνώς με το «Sapiens», την πρωτοποριακή αφήγηση της ιστορίας του είδους μας και τις προβλέψεις του για το μέλλον του Homo Sapiens, ο Harari επιστρέφει με ένα κόμικ που απευθύνεται με το μοναδικό του στιλ σε ένα εντελώς νέο κοινό για να εξιστορήσει την πορεία της αναρρίχησης του ανθρώπινου είδους στην κορυφή του πλανήτη Γη. Μια επική και αληθινή ιστορία της ανθρωπότητας, όπως δεν την έχετε ακούσει ξανά, με νάνους, γιγάντια φίδια, το Μεγάλο Πνεύμα του Λιονταριού που ζει πάνω απ’ τα σύννεφα και το δάχτυλο ενός παιδιού 50.000 χρονών που αποκαλύπτει τα μυστήρια της καταγωγής του ανθρώπου. Το «Εμείς οι Ασταμάτητοι» (εκδ. Αλεξάνδρεια) είναι κατάλληλο για αναγνώστες 9-99 ετών – είναι, δηλαδή, ιδανικό για να μυήσετε, μέσω του κόμικ, τα παιδιά στην Ιστορία μας από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα. 

  5. Μαρία Ευθυμίου – «Ρίζες και θεμέλια»

Το 2021 και το 2022 σημαδεύτηκαν από την επέτειο 200 και 100 χρόνων αντίστοιχα από τα εμβληματικά για τον Ελληνισμό έτη 1821 και 1922. Πολλές ενδιαφέρουσες εκδόσεις κυκλοφόρησαν σε αυτή τη διετία με επιμέρους αναλύσεις για πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης και της Μικρασιατικής Καταστροφής, όμως το «Ρίζες και θεμέλια» (εκδ. Πατάκη) ξεχωρίζει ως μια σύνοψη και ερμηνεία χιλιάδων ετών Ιστορίας. Με την αμεσότητα που τη διακρίνει και στις εκατοντάδες διαλέξεις που έχει δώσει σε όλη την Ελλάδα εδώ και χρόνια και μέσα από ένα παιχνίδι εύλογων ερωταπαντήσεων με τον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά, η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου ξεδιπλώνει την ιστορία των Ελλήνων από τις αρχαίες φυλές μέχρι σήμερα, με έμφαση στη ναυτοσύνη και τη γλώσσα και πρωτίστως με τη δέουσα αισιοδοξία για το μέλλον. 

 

Loader