Το χαλίτζι Τυλληρίας στις Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις της ΕΕ

Το χαλίτζι Τυλληρίας στις Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις της ΕΕ

Ένα σημαντικό κομμάτι στη γαστρονομία της Κύπρου μπαίνει στον Ευρωπαϊκό χάρτη

Σε μια παράδοση που ακολουθεί τους αιώνες, τα Χαλίτζια Τηλλυρίας αναδεικνύονται ως πολύτιμο κεφάλαιο της γαστρονομικής κληρονομιάς της περιοχής.

Από σήμερα, 7 Δεκεμβρίου, τα Χαλίτζια Τηλλυρίας, έχουν κατοχυρωθεί ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη από την Ευρωπαϊκή Eπιτροπή.

To τυρί παρασκευάζεται σε μικρές οικοτεχνίες της περιοχής, όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη γαστρονομία, αποκαλύπτει έναν κόσμο γευστικής αρμονίας και αυθεντικότητας.

Δες πιο κάτω το δελτίο τύπου της Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο:

Τα «Χαλίτζια Τηλλυρίας/Halitzia Tillirias» είναι λευκό τυρί μαλακού έως ημίσκληρου τύπου που παρασκευάζεται από νωπό αιγινό γάλα που έχει υποστεί θερμική επεξεργασία, πυτιά (εξαιρουμένης της πυτιάς που προέρχεται από το στομάχι των χοίρων) και αλάτι. Ωριμάζει μέσα σε άλμη ορού για τουλάχιστον σαράντα (40) ημέρες και έχει μαλακή έως ημίσκληρη και σχετικά εύθρυπτη υφή με χαρακτηριστικές τρύπες ανόμοιου μεγέθους και σχήματος. Η γεύση του χαρακτηρίζεται από μια υπόξινη φρεσκάδα, με άρωμα λεμονιού και είναι ελαφρώς αλμυρή.

Τα Χαλίτζια Τηλλυρίας μοιάζουν με μεγάλα λευκά θαλασσινά βότσαλα, στοιχείο που οφείλεται στο χαρακτηριστικό τους σχήμα, στο κατάλευκό τους χρώμα και στις ακανόνιστου μεγέθους τρύπες στο εσωτερικό τους που προσδίδουν μια τραχιά όψη, παρόμοια με εκείνη που δημιουργεί η διάβρωση από τη θαλασσινή αλμύρα στα χαλίκια. Τα ιδιαίτερα αυτά χαρακτηριστικά έδωσαν στο προϊόν την ονομασία του. Η τεχνογνωσία της παραγωγής του προϊόντος Χαλίτζια Τηλλυρίας έχει περάσει από γενιά σε γενιά ενώ μέχρι σήμερα παράγεται σε μικρές οικοτεχνίες ή στα σπίτια των κατοίκων της Τηλλυρίας. Το προϊόν αυτό προστίθεται πλέον στο μητρώο προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ).

 

πηγή κεντρικής φώτο

Loader