Η Άγκυρα συνεχίζει να προκαλεί τη Λευκωσία

Η Άγκυρα συνεχίζει να προκαλεί τη Λευκωσία

Ο πλούς του Barbaros στην Κυπριακή ΑΟΖ είναι δείγμα της πρόθεσης της Άγκυρας να κάνει επίδειξη δύναμης στην περιοχή αλλά και να επιβάλλει μέσω της στρατιωτικής της ισχύος, τις παράλογες διεκδικήσεις της. Η Λευκωσία αντέδρασε έντονα στην τουρκική προκλητικότητα. 

Απαράδεκτη και προκλητική θεωρούν Αθήνα και Λευκωσία την κίνηση της Άγκυρας να στείλει το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός στην Κυπριακή ΑΟΖ. Μέχρι το πρωί της Τρίτης το Μπαρμπαρός βρίσκονταν ελλιμενισμένο στην Τουρκία. Μέσα σε ένα 24ωρο διένυσε όλη την απόσταση μέχρι την Κυπριακή ΑΟΖ, την οποία και παραβίασε, ενώ πλέον βρίσκεται στην περιοχή του Οικοπέδου 3 στα όρια του Οικοπέδου 2 της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαμορφώσει μια πιο αποφασιστική και αποτελεσματική στάστη απέναντι στην Τουρκία, ενώ ο Πρόεδρος της Κύπρου συνομίλησε για πολύ ώρα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ζητώντας τη διαμεσολάβησή του στον Πρόεδρο Ερντογάν για την αποκλιμάκωση της έντασης. Όπως έγινε γνωστό ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ θα επισκεφτεί την Λευκωσία στις 8 Σεπτεμβρίου και θα έχει εκτεταμμένες συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία του νησιού.

Η «έξοδος» του ερευνητικού πλοίου Barbaros, το οποίο πλέει προς την κυπριακή ΑΟΖ διατηρεί σε αυξημένη επιφυλακή την ελληνική πλευρά, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια να πραγματοποιεί νωρίτερα σήμερα νέα επικοινωνία με τον Κύπριο ομολογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη. Παράλληλα, ο κ. Δένδιας σε χθεσινή του συνέντευξη (ANT1) υπογράμμισε πως οι τουρκικές κινήσεις παραβιάζουν κατάφωρα την κυπριακή ΑΟΖ και έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα θα στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία με όποιο τρόπο ζητήσει.

Καταδίκες από ΕΕ και ΗΠΑ

Ο Ερντογάν απτόητος, δηλώνει πως η Άγκυρα θα συνεχίσει τις προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.  “Δεν θα διστάσουμε να ασκήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα,  όπως για παράδειγμα με το τέμενος της Αγίας Σοφίας, που άνοιξε ξανά ως χώρος λατρείας κάθε Παρασκευή” είπε προκλητικά ο Τούρκος Πρόεδρος. Στη γραμμή Ερντογάν συντονίστηκε και ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δηλώνοντας πως οι γεωτρήσεις στην περιοχή είναι δικαίωμα της Άγκυρας. 

Τις κινήσεις της Τουρκίας καταδίκασε το state department  κάνοντας λόγο για προκλητικά βήματα τα οποία κλιμακώνουν τις εντάσεις στην περιοχή και κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει, ενώ αρνητική εξέλιξη χαρακτηρίζει την έκδοση NAVTEX και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, σημειώνοντας πως έρχεται σε αντίθεση με τα όσα υποσχέθηκε ο Ιμπραήμ Καλίν για αποκλιμάκωση της έντασης.

Πηγή 

Loader