Ιδιαίτερα ψύχραιμο δεν τον λες τον Πρόεδρο στις Φιλιππίνες

Ιδιαίτερα ψύχραιμο δεν τον λες τον Πρόεδρο στις Φιλιππίνες

«Σκοτώστε τους» λέει για τους παραβάτες της καραντίνας

Ο πρόεδρος των Φιλιππινών, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, το τερμάτισε και έφτασε στο σημείο να απειλεί μέχρι και με θάνατο όσους παραβιάζουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της πανδημίας.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Ντουτέρτε είπε πως είναι ζωτικής σημασίας να συνεργαστούν όλοι και να ακολουθήσουν τα μέτρα καραντίνας, προειδοποιώντας πως οι αρχές δεν θα ανεχθούν όσους προκαλούν πρόβλημα και κακοποιούν τους εργαζόμενους στην υγεία.

«Χειροτερεύει (σ.σ. η κατάσταση). Οπότε σας λέω και πάλι την σοβαρότητα του προβλήματος και ότι πρέπει να ακούσετε», είπε ο Ντουτέρτε.

«Οι εντολές μου στην αστυνομία και στον στρατό... αν υπάρχει πρόβλημα και σε περίπτωση που αντεπιτεθούν και οι ζωές σας τίθενται σε κίνδυνο, να τους σκοτώνετε», είπε στο διάγγελμά του, μεταδίδει το Reuters.

«Είναι κατανοητό; Νεκρούς. Αντί να προκαλείτε πρόβλημα, θα σας θάψω», πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής οι Φιλιππίνες έχουν ανακοινώσει 96 θανάτους και 2.311 επιβεβαιωμένα κρούσματα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Οι άκρως αυταρχικές δηλώσεις του προέδρου της χώρας, που πολλές φορές έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, έρχονται έπειτα από αναφορές σε μέσα ενημέρωσης για κάποια επεισόδια και συλλήψεις κατοίκων την Τετάρτη, στην φτωχή περιοχή της Μανίλα, ενώ διαμαρτύρονταν για την ανεπαρκή κρατική βοήθεια σε τρόφιμα.

Έρχονται επίσης μετά την οργή μεταξύ των μελών της ιατρικής κοινότητας για το κοινωνικό στίγμα και τις περιπτώσεις εργαζομένων σε νοσοκομεία που υπέστησαν φυσική κακοποίηση και διακρίσεις, κάτι που ο Ντουτέρτε είπε ότι πρέπει να σταματήσει.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας επιχείρησε πάντως σήμερα να μαζέψει τα ασυμμάζευτα και δήλωσε πως κανείς δεν θα πυροβοληθεί. Όπως υποστήριξε ο αξιωματούχος της αστυνομίας ο Ντουτέρτε ήθελε απλά να επισημάνει την σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη να τηρηθεί η δημόσια τάξη.

Loader