Πολύ μεγάλος ο κίνδυνος για πυρκαγιές σήμερα – Στάχτη πάνω από 15.000 στρέμματα στην Πεντέλη

Πολύ μεγάλος ο κίνδυνος για πυρκαγιές σήμερα – Στάχτη πάνω από 15.000 στρέμματα στην Πεντέλη

Υπήρξαν 56 δασικές πυρκαγιές μέσα σε μία μέρα

Χωρίς ενεργό μέτωπο σε Πεντέλη, Μέγαρα, και Σαλαμίνα ωστόσο υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος και σήμερα.

Για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, κατηγορίας 4, την Πέμπτη 21 Ιουλίου προειδοποιεί η πυροσβεστική. Αττική, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Χίος, Σάμος, Ικαρία βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου. Παράλληλα, σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας ενδέχεται να εκδηλωθούν πυρκαγιές σχετικά μικρότερης επικινδυνότητας (κατηγορίας 3).

Στην Πεντέλη, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της ελληνικής πυροσβεστικής, ισχυρές δυνάμεις παραμένουν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα για την αποτροπή αναζωπυρώσεων και την κατάσβεση κατά τόπους μικρών εστιών φωτιάς. Προτεραιότητα έχουν Διώνη, Δασαμάρι, Ανθούσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι.

Η γενικότερη ανακοίνωση της πυροσβεστικής αναφέρει πως υπήρξαν 56 δασικές πυρκαγιές μέσα σε μία μέρα. Η καταγραφή των υλικών ζημιών βρίσκεται εν εξελίξει και σήμερα Πέμπτη αναμένεται η σχετική ενημέρωση από τον αρμόδιο Υφυπουργό, Χρήστο Τριαντόπουλο, για συγκεκριμένα μέτρα αποκατάστασης των πληγέντων.

Tο μεσημέρι της Τετάρτης ξεκίνησαν έλεγχοι και αυτοψίες και έδειξαν:

- Ο έλεγχος σε 19 κατοικίες έδειξε ότι οι 4 είναι κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 8 προσωρινά ακατάλληλες (χρήζουν επισκευών) και 7 είναι επικίνδυνες και θα πρέπει να επανελεγχθούν.

- Ελέγχθηκαν 5 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων 1 είναι κατάλληλος για χρήση, 1 προσωρινά ακατάλληλος και 3 επικίνδυνοι.

- Ελέγχθηκαν 2 αποθήκες, εκ των οποίων η 1 κρίθηκε προσωρινά ακατάλληλη για χρήση και 1 επικίνδυνη.

- Έλεγχος διενεργήθηκε σε 4 ιερούς ναούς, από τους οποίους οι 3 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και ο 1 προσωρινώς ακατάλληλος.

Η αρχική εκτίμηση (από το σύστημα EFFIS) είναι πως η πυρκαγιά στην Πεντέλη έχει πλήξει συνολικά 15.780 στρέμματα.

 

Πηγή

 

Πηγή φωτογραφίας

Loader