Fabulous

«Τρία ευρώ τα σπίρτα, δύο ευρώ οι μπύρες»

Το Κοκομπλόκο είναι ό,τι πιο απάχικο σε μπιτσόμπαρο στο νησί μας

Aπό Πάρις Δημητριάδης •  5 September 2017

Να θυμίσουμε με την ευκαιρία πως 35 βαθμοί είναι ακόμα

Τον περασμένο χειμώνα η θάλασσα αγρίεψε κι όλα τα ερούφησε, τίποτα δεν άφησε όρθιο στο Κοκομπλόκο

Σε προχθεσινή εκδρομή στη βορειοδυτική ακτογραμμή, την άγρια, τη μη οικιστικά, τουριστικά, κι άλλως πως ανεπτυγμένη, στη διαδρομή απ’ την Πόλη Χρυσοχούς μέχρι τον Πύργο, κάναμε μια στάση σ’ ένα μπιτσόμπαρο στον Πωμό. Το λένε Κοκομπλόκο.

Μόλις το είδα εκπλάγηκα αρκετά, καθώς ενόσω στα περισσότερα κυπριακά μπιτσόμπαρα των ανεπτυγμένων μας παραλιακών θερέτρων αν φοράς αμάνικη δεν ουρείς, τέτοια λέει ακόμη το ντόπιο σαβουάρ το βιβρ, το Κοκομπλόκο είναι ακραία απάχικο.

Είναι σχεδόν κανονικό μπιτσόμπαρο:

α) Μπορείς να πας με μαγιώ
β) Μπορείς να πας με οποιοδήποτε μαγιώ
γ) Μπορείς και να μην είσαι φουσκωτός
δ) Μπορείς και να μην είσαι βαμμένη
ε) Μπορείς να πιεις ποτό με ... δύο (2) ευρώ.
στ) Μπορείς να νοικιάσεις ξαπλώστρα και ομπρέλα επίσης με δύο (2) ευρώ.

Κι όλα αυτά σε κυπριακό, να επαναλάβουμε, μπιτσόμπαρο.

«Ανέκαθεν υπήρχε οργανωμένη παραλία με ομπρέλες, το μπαρ όμως είναι πιο πρόσφατο» μας κατατοπίζει ο 32χρονος ντόπιος ιδιοκτήτης Mιχάλης Μιχαήλ ο «Μιχαλούθκιας».

Τον περασμένο χειμώνα, προσθέτει ο φίλος Μιχαλούθκιας, η θάλασσα αγρίεψε και όλα τα ερούφησε, τίποτα δεν άφησε όρθιο στο Κοκομπλόκο.

Το καλοκαίρι που μόλις πέρασε οργανώθηκαν όμως πάρα πολύ και τώρα η παραλία έχει τα πάντα «και αποδυτήρια, και τουαλέτες, και ναυαγοσώστη, τα πάντα».

«Μαζί με τον μάστορα πατέρα μου στήσαμε ξανά το μπαρ (σ.σ αυτό καθ’ αυτό το μπαρ) απ’ την αρχή με υλικά της περιοχής. Με ξύλα απ' τους πεύκους που είχαν καεί σε πυρκαγιές, πέτρες της θάλασσας και φοινικιές. Όλες οι ομπρέλες στην παραλία μας από φοινικιές της περιοχής είναι καμούμενες».

Φθηνότερο ποτό σε παραλιακό μπαρ σ’ ολόκληρη την Κύπρο αποκλείεται να βρεις, πιστεύει ο Μιχαλούθκιας, το πιστεύουμε κι εμείς.

«Τα απαραίτητα σερβίρουμε, πράγματα απλά και πράγματα φθηνά. Τρία ευρώ τα σπίρτα, δύο ευρώ οι μπίρες, δύο ευρώ και τα φραπέ. Τέσσερα ευρώ είναι μόνο η κορόνα που είναι και για εμάς ακριβότερη να την προμηθευτούμε».

Φαγητό και τσιμπήματα το Κοκομπλόκο δεν σερβίρει, λίγα μέτρα παραπάνω βρίσκεται όμως μια μεγάλη παραδοσιακή ταβέρνα με μεγάλο παραδοσιακό μενού: φρέσκο ψάρι, κρέατα σχάρας, μεζεδάκια, τα καλά της Κύπρου όλα.

Παραδίπλα είναι άλλωστε και το μικρό λιμανάκι του ειδυλλιακού Πωμού, με τράτες και ψαράδες.

Σε αντίθεση με άλλες παράλιες περιοχές της Κύπρου, η πεντακάθαρη κι ανοιχτή θάλασσα στην περιοχή είναι γεμάτη με ζωή και ψάρια. Αρκετά συχνά ο Μιχαλούθκιας με την παρέα του ανάβουν κάρβουνα, ψήνουν τα φρέσκα ψάρια που μόλις ψάρεψαν και κερνάνε όλους όσοι βρίσκονται στο Κοκομπλόκο.

Δεν είναι τυχαίο που όλοι όσοι έρχονται επιστρέφουν και γίνονται θαμώνες

Καθημερινές, επισημαίνει ο Μιχαλούθκιας, η κίνηση στο μπαρ είναι συνήθως πολύ χαλαρή. «Κόσμο έχουμε περισσότερο τα Σαββατοκύριακα και κυρίως Ιούλιο και Αύγουστο».

«Είμαστε ανοιχτοί από τη Δευτέρα του Κατακλυσμού, μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη».

Σ΄ ένα βουνό στο μεταξύ απέναντι απ’ το Κοκομπλόκο, μερικά μόνο χιλιόμετρα ανατολικότερα, μια τουρκική σημαία φαίνεται σαν χαραγμένη, σαν ζωγραφισμένη.

Τα τουρκοκρατούμενα Κόκκινα όπως φαίνονται από το Κοκομπλόκο

Εκεί είναι που βρίσκεται η τουρκική στρατιωτική βάση των Κοκκίνων. Ρωτάμε τον Μιχαλούθκια πως είναι η κατάσταση στις μέρες μας κι αν μπορεί να πάει κανείς μέσω θαλάσσης στον Πύργο, που βρίσκεται στη πίσω πλευρά του βουνού.

«Αν είσαι τρία χιλιόμετρα στ' ανοιχτά μπορείς να πας. Παλαιότερα αν ήσουν κοντά, οι Τούρκοι σ' έπαιζαν. Θέλουμε κι εμείς να φτιάξουμε μια δική μας σημαία που να φαίνεται απέναντι».

Ελληνική η κυπριακή, αναρωτιέμαι και τον ρωτώ.

«Και ελληνική και κυπριακή» μου απαντά. «Να μην έχει παράπονο κανένας. Εγώ δεν ασχολούμαι με κόμματα. Πρέπει όμως να γίνει κάτι, άσχημο δεν είναι να φαίνεται μόνο η τουρκική;».

O ολόχρονα μόνιμος κάτοικος Πωμού Μιχαλούθκιας τον χειμώνα είναι, λέει, γεωπόνος και παράγει μαύρες ντομάτες.

«Έχεις δει ποτέ μαύρες ντομάτες;» με ρωτά.

«Ποτέ» του απαντώ.

Ο Μιχαλούθκιας

Με την παρέα λέμε πάντως να επιστρέψουμε στο Κοκομπλόκο, και χειμώνα και καλοκαίρι.

FACEBOOK PAGE δεν υπάρχει

Σχόλια

Κι’ άλλα Fabulous

Happy New Riar: Γιορτάζουμε την έναρξη του Star Κύπρος 2017 με τις 13 κουλότερες στιγμές του θεσμού

Καλώς ήλθες και πάλι τρελό καρναβάλι

πρίν από 1 ημέρα

Ίσως το πιο λατρεμένο pre-wedding κυπριακό βίντεο που είδαμε ποτέ

Είναι πολύ φολκλόρ, είναι για γάμο, για κυπριακό γάμο και είναι απρόσμενα φανταστικό!

πρίν από 1 ημέρα

Panny, πες το μ' ένα τραγούδι

Τι παίζει στο playlist των μουσικόβιων της πόλης

πρίν από 2 ημέρες