Πότε επιτέλους θα βρεθεί η χρυσή τομή για τον Ακάμα;

Πότε επιτέλους θα βρεθεί η χρυσή τομή για τον Ακάμα;

Στη Βουλή η παρουσίαση της μελέτης για το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα

Πότε επιτέλους θα βρεθεί η χρυσή τομή για τον Ακάμα;
***Της Αριάνας Χαριλάου ***

Παρουσιάστηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος το σχέδιο ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα από τον απερχόμενο Υπουργό Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκο Κουγιάλη, στην παρουσία όλων των ενδιαφερομένων, των δήμων της περιοχής, των μη κυβερνητικών οργανώσεων, των οικολόγων αλλά και όλων των αρμοδίων. Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος αναπτύχθηκαν επίσης οι θέσεις και οι απόψεις όλων όσοι μελέτησαν το εν λόγω σχέδιο, με τους περισσότερους να θίγουν τις σημαντικές παραμέτρους αυτής της ανάπτυξης.

Η νομοθετική εξουσία, αρχίζοντας από σήμερα μια σειρά από κυλιόμενες συνεδριάσεις για το εν λόγω θέμα που περιλαμβάνει τέσσερις πυλώνες, σημειώνει ότι μετά από τρεις δεκαετίες δεν βρέθηκε ακόμη η χρυσή τομή στην εξυπηρέτηση τόσο των κατοίκων της περιοχής, όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος. Υπήρξαν μάλιστα αντιπαραθέσεις μεταξύ των μελετητών του έργου και των κοινοτήτων της περιοχής. Τονίστηκε παράλληλα και το φλέγον ζήτημα των περίκλειστων, στο εθνικό πάρκο, περιουσιών.

**Στο μισό εκατ. θα ανέρχονται τα έσοδα του Κράτους **

Σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας Νίκο Κουγιάλη, η υλοποίηση των δράσεων και υποδομών που περιλαμβάνονται στο εν λόγω σχέδιο θα στοιχίσει γύρω στα 23 εκατ. ευρώ, ενώ μέσω της λειτουργίας των διάφορών υποδομών τα ετήσια έσοδα του Κράτους θα ανέρχονται σε μισό εκατομμύριο. Στην παρουσίασή του, ο Υπουργός σημείωσε πως στο σχέδιο περιλαμβάνονται τέσσερις πύλες εισόδου, η είσοδος των οποίων θα στοιχίζει 2 ευρώ αρχικά, ενώ όταν περάσουν έξι χρόνια το ποσό θα διπλασιαστεί, κάτι το οποίο ικανοποίησε τους πλείστους φορείς. Στο σχέδιο επίσης προβλέπεται και η λειτουργία κάποιων αναψυκτήριων.

Οι περιουσίες των ιδιοκτητών γης έχουν μηδενιστεί

Όπως ανέφερε Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Γης Ακάμα, Σάββα Χατζημηνά, θα πρέπει να δοθεί σημασία στους ιδιοκτήτες γης, τους οποίους οι περιουσίες τους εδώ και 30 χρόνια έχουν μηδενιστεί, ενώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το τοπικό σχέδιο και θα πρέπει να γίνουν ρυθμίσεις που να ικανοποιούν και τους ιδιοκτήτες γης. «Δεν μπορεί να υπάρξει σε καμία περίπτωση εθνικό πάρκο, χωρίς να υπάρξει ρύθμιση και να γίνει αποδεκτή και από τις κοινότητες αλλά και από τους ιδιοκτήτες γης». Από τη μεριά του ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ίνεια, Γιάνγκος Τσίβικος εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να συνυπάρξει ο άνθρωπος με το περιβάλλον, αλλιώς τίποτα δεν μπορεί να γίνει στην πραγματικότητα στην εν λόγω περιοχή. «Το περιβάλλον προστατεύεται όλα αυτά τα χρόνια από τους κατοίκους της περιοχής και από τις κοινότητες», σημείωσε.

Αδυναμία για πολιτικές αποφάσεις

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος Αδάμος Αδάμου, ανέφερε πως η πρόθεσή του ήταν να προγραμματίσει κυλιόμενες συνεδρίες της Επιτροπής Περιβάλλοντος μέχρι να συζητηθούν και οι τέσσερις πυλώνες που αφορούν τον Ακάμα. «Ο πρώτος πυλώνας ήταν το δασικό πάρκο που έχει εξαγγελθεί και η μελέτη που έχει γίνει και μας παρουσιάστηκε σήμερα από τον Υπουργό Γεωργίας Νίκο Κουγιάλη». Σημείωσε μάλιστα πως για ακόμα μια φορά, μετά από τόσα χρόνια, θίχτηκε ότι πάνω από τρεις δεκαετίες πόσο αναβλητικοί και πόσο αδύναμοι είμαστε στο να λαμβάνουμε πολιτικές αποφάσεις που να μπορούν να εξυπηρετούν τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Επανέλαβε ότι χρειάζεται πολιτική βούληση, η οποία θα παντρέψει και να συμβιβάσει με συναινετικούς τρόπους την προστασία του περιβάλλοντος με την ευημερία των κατοίκων, τίποτα δεν μπορεί να γίνει. Ανέφερε παράλληλα ότι υπάρχουν επίσης και οι ευρωπαϊκές οδηγίες, τις οποίες πρέπει να ακολουθούμε.

Το δασικό πάρκο που παρουσιάστηκε σήμερα, είπε ο κύριος Αδάμου, δεν είναι ο Ακάμας, αλλά ένα κομμάτι του Ακάμα. Το δασικό πάρκο είναι 7 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, ενώ ο Ακάμας αποτελείται από 17 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, σημείωσε, τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο κομμάτι περιλαμβάνει τις ιδιωτικές περιουσίες που είναι εκτός του πάρκου, αλλά και τις μικρές περιουσίες και μεγάλες περιουσίες που είναι μέσα στο πάρκο. Διερωτήθηκε μάλιστα τι θα γίνει με όλες αυτές τις περιουσίες. Όσον αφορά το θέμα των τεσσάρων εισόδων που εμπίπτουν μέσα στο σχέδιο, υπάρχουν κοινότητες που διαφωνούν, σημείωσε. Από την άλλη δε, ανέφερε πως οι είσοδοι προσφέρουν κάποιο εισόδημα. «Σύμφωνα με τους αριθμούς που μας έδωσε η μελέτη οι επισκέπτες ανέρχονται σε 800.000 με 1 εκατ. Όταν υποχρεώσεις τον κόσμο να πληρώνει, το εισόδημα το χρειάζονται οι κοινότητες για την αναβάθμιση της περιοχής τους, για αυτό το λόγο η κάθε κοινότητα με τα επιχειρήματά της ζητά μια πύλη στην περιοχή της κοινότητας. Η πρόταση που έγινε από μέρους μου είναι ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει ένα ταμείο για όλες τις κοινότητες».

Σε γηροκομεία μετατράπηκαν οι κοινότητες

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, σημείωσε ότι τα τελευταία 30 χρόνια έχει συντελεστεί ένα πραγματικό πρόβλημα, τις επιπτώσεις του οποίου βιώνουν οι κοινότητες της περιοχής, κοινότητες, οι οποίες είχαν όλες τις προοπτικές να ευημερήσουν, να αναπτυχθούν και να κρατήσουν τον πληθυσμό τους δυστυχώς με τις εγκληματικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου του 1989 έχουν οδηγηθεί στη διάλυση και έχουν καταστεί πραγματικά γηροκομεία. «Το Υπουργικό Συμβούλιο τότε αφαίρεσε αναπτυξιακά δικαιώματα από τις κοινότητες, από τους φτωχούς μικροδιοκτήτες – κατοίκους των κοινοτήτων της περιοχής του Ακάμα , αφήνοντας εκτός οποιοδήποτε περιορισμό ιδιοκτησιών μελών του Υπουργικού Συμβουλίου στις παρυφές του Δάσους Πέγεια, όπου εκεί τώρα προγραμματίζονται τεράστιες τουριστικές αναπτύξεις, οι οποίες στο τέλος της ημέρας θα έχουν σαν κήπο και αυλή τις ιδιοκτησίες των κατοίκων του Ακάμα». Κάλεσε παράλληλα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως παρέμβει προσωπικά και πάρει πολιτική απόφαση για τη δικαίωση των κοινοτήτων του Ακάμα, ενώ απαίτησε όπως τηρήσει τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις του και προχωρήσει άμεσα στη λήψη αποφάσεων για να στηρίξει τις κοινότητες.

Καμία σύνδεση στα Σχέδια

Από τη μεριά του ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή παρουσιάστηκε το κρατικό σχέδιο για το εθνικό δάσος και όχι το διαχειριστικό σχέδιο για την ευρύτερη περιοχή του Ακάμα, το οποίο δυστυχώς ακόμα καθυστερεί η εκπόνηση του και η υιοθέτηση του από την Κυβέρνηση και αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος διότι υπάρχουν στον ίδιο χώρο σε εξέλιξη τέσσερις παράλληλοι σχεδιασμοί από διαφορετικές υπηρεσίες του Κράτους που δεν συνδέονται μεταξύ τους και κατ’ ακρίβεια συγκρούονται μεταξύ τους. Ανέφερε πως το πρώτο αίτημα είναι να υπάρξει συνάφεια μεταξύ των απαιτούμενων σχεδιασμών, με τους νόμους και τις διατάξεις που αφορούν τη προστασία του περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα θα πρέπει να σταματήσει αυτή η σύγκρουση μεταξύ των σχεδίων και των νόμων. «Η υπόθεση αυτή θεωρούμε ότι είναι άμεση, πρέπει να προστατευθεί η περιοχή και ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς, κατά τρόπο που θα προστατεύεται το περιβάλλον και υπάρξουν και ωφελήματα στους κατοίκους της περιοχής. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι ο Ακάμας θα γίνει η πίσω αυλή για τις μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις που θέλουν οι επιχειρηματίες να κτίσουν στην περιφέρεια του Ακάμα. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε αυτός ο βιότοπος ευρωπαϊκής σημασίας να γίνει ο παιχνιδότοπος για τους μεγιστάνες και τους επιχειρηματίες που θέλουν να κερδίζουν σε βάρος του περιβάλλοντος».

Loader