«Είμαστε αποφασισμένοι να καθαρίσουμε τη θάλασσα της Λεμεσού»

«Είμαστε αποφασισμένοι να καθαρίσουμε τη θάλασσα της Λεμεσού»

Εξαιρετικά ζοφερή η υπόθεση της σχεδόν τετελεσμένης θαλάσσιας ρύπανσης, προειδοποιεί η Πρόεδρος των Χειμερινών Κολυμβητών

«Είμαστε αποφασισμένοι να καθαρίσουμε τη θάλασσα της Λεμεσού»

«Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο ωραία είναι όταν κολυμπάμε τρία - τρία άτομα την ώρα που είναι ακόμη σκοτεινά ή την ώρα που ανατέλλει ο ήλιος», μου επισημαίνει με το ασυγκράτητο, χαρακτηριστικό της πάθος, καθώς πίνουμε παρέα τον κυπριακό μας καφέ στην Ακτή Ολυμπίων.

«Όταν μιλώ για τη θάλασσα δεν σταματώ, θα σε ζαλίσω», με προειδοποιεί με χιούμορ η κυρία Ερμούλα Στυλιανίδη, Πρόεδρος του Ομίλου Χειμερινών Κολυμβητών Λεμεσού. Τη συνάντησα τις προάλλες με αφορμή … όχι ιδιαίτερα ευχάριστη, αφού είχε να μου αφηγηθεί μια ιστορία αρκούντως δυσοίωνη αναφορικά με το μέλλον των ακτών εντός και πλησίον της πόλης της Λεμεσού.

Όπως λοιπόν υποδεικνύεται από έναν συνδυασμό πολύ ανησυχητικών ενδείξεων και παραγόντων, αν δεν ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά αντισταθμιστικά μέτρα από την πολιτεία και τους αρμοδίους, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, - - η θάλασσα στη Λεμεσό δεν θα κολυμπιέται πια.

Σκεφτείτε τί θα συμβεί όταν οι αναπτύξεις γίνουν δεκάδες

Πρόεδρε καλησπέρα σας, γιατί έχετε δηλώσει πως είμαστε στην τελική ευθεία σε σχέση με τη θάλασσα;

Ορισμένοι το εξέλαβαν ως υπερβολή, βρισκόμαστε όμως πράγματι στην τελική ευθεία σε σχέση με τη θάλασσα στη Λεμεσό. Αν υπολογίσουμε ότι τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη δύο μόνο μεγάλες αναπτύξεις και το νερό έχει ήδη παρουσιάσει αρκετή θολούρα και πολλά προβλήματα αναφορικά με το οικοσύστημα, σκεφτείτε τί θα συμβεί όταν οι αναπτύξεις γίνουν δεκάδες. Η θολούρα που κατ’ εξακολούθηση συσσωρεύεται μέσα στο νερό θα καταστρέψει τη θάλασσα.

Για τον σκοπό αυτό, διενεργούμε σε συνεργασία με Πανεπιστήμιο τοξικολογική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας θα δημοσιευθούν προσεχώς. Γίνονται περαιτέρω εξετάσεις, αναλύσεις και καλλιέργειες σε συγκεκριμένους αφρούς για να εντοπίσουμε τι κατάλοιπα αφήνουν οι τροφές των ψαριών καθώς και άλλοι παράγοντες που προκαλούν τους αφρούς όπως είναι για παράδειγμα οι αναπτύξεις των ψηλών κτηρίων.

Οι αφροί πάντως στις θάλασσες της Λεμεσού δεν είναι καινούριο φαινόμενο.

Το μόνο που άλλαξε τα τελευταία χρόνια είναι ότι μέσω των επαφών μας με την Αρχή Λιμένων, τα Υπουργεία που εμπλέκονται και τις λοιπές Κρατικές Υπηρεσίες άρχισαν να ακολουθούνται νομοθετήματα που έχουν σχέση με τη θάλασσα, που σε προηγούμενα χρόνια δεν ακολουθούνταν, όπως για παράδειγμα η αδειοδοτημένη εταιρεία διαχείρισης λυμάτων και περισυλλογής.

Όποιος μαζεύει λύματα πρέπει να έχει ειδική άδεια. Το ίδιο και όποιος τα μεταφέρει, όποιος τα παραδίδει και όποιος τα παραλαμβάνει, όλοι οφείλουν να υπογράφουν. Με την απουσία της διαδικασίας αυτής, δινόταν η ευκαιρία στον κάθε ανεύθυνο να τα παίρνει, να μην τα παραδίδει, ενίοτε να τα ρίχνει πίσω στη θάλασσα. Όταν είδαμε τον προηγούμενο αρμόδιο Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων αμέσως αδειοδοτήθηκε εταιρεία και υπάρχει βιβλίο καταγραφής. Γίνεται περισσότερος έλεγχος.

Στην παρούσα φάση εντοπίζουμε ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένα μικρό κενό αναφορικά με το Υπουργείο Ναυτιλίας. Στιγμιότυπο από δηλώσεις της Προέδρου σε τηλεοπτικό συνεργείο με αφορμή την καθιερωμένη βουτιά της Πρωτοχρονιάς

Πιστεύετε ότι τα λύματα από τα εργοτάξια των πύργων είναι αυτά που θα αποδειχθούν μοιραία;

Αυτά είναι τα πιο ανησυχητικά ναι, όπως επίσης και όσα προκαλούνται από άλλες μεγάλες αναπτύξεις όπως είναι οι μαρίνες.

Στην περίπτωση της Μαρίνας Λεμεσού, για παράδειγμα, υπήρχε περιβαλλοντική μελέτη που έλεγε ότι έπρεπε πρώτα να τοποθετηθούν οι μεγάλοι ογκόλιθοι και στη συνέχεια να γίνει η εκβάθυνση. Έγινε το αντίθετο με αποτέλεσμα όλη εκείνη η λάσπη να έχει συσσωρευτεί στον κόλπο της Λεμεσού.

Όταν δεν ακολουθείται στρατηγική πολιτική περιβαλλοντικής μελέτης παρατηρείται αυτό το πρόβλημα. Οτιδήποτε ξένο σε χώμα, λάσπη, σκόνη, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και σε νερό, δεν αφομοιώνεται ποτέ από το περιβάλλον της θάλασσας.

Ο Δήμος είναι υπεύθυνος δέκα με δεκαπέντε μέτρα στα ξέβαθα, το Τμήμα Αλιείας στα βαθιά και το Τμήμα Περιβάλλοντος για όλα μαζί!

Τι είναι αυτό όμως που κυρίως απειλεί τη θάλασσα της Λεμεσού;

Αυτή τη στιγμή οι πολύ μεγάλες αναπτύξεις και συγκεκριμένα τα πολύ ψηλά κτίρια, οι μαρίνες καθώς και οι βραχίονες. Στην περιοχή Γερμασόγειας και Αγίου Τύχωνα έχει δύο χρόνια που κατασκευάζονται βραχίονες και κυματοθραύστες και η θάλασσα ήταν συνεχώς γεμάτη σκόνη. Πάντοτε μας έπαιρναν τηλέφωνο και μας πληροφορούσαν σχετικά. Σε όσες συσκέψεις όμως έτυχε προσωπικά να παρευρεθώ έλεγα ότι πρέπει να έχει κάποιον του Τμήματος Περιβάλλοντος. Πρέπει συνεπώς να υπάρχει περισσότερος συντονισμός από τις υπηρεσίες που εμπλέκονται.

Από τον καιρό που άρχισαν να τους δίνουν αρμοδιότητες, αυτές οι υπηρεσίες είναι που εκμεταλλεύονται τα σχετικά κονδύλια. Πρέπει όμως να θεσπίσουν και να εφαρμόσουν έναν πιο άμεσο και γρήγορο συντονισμό μεταξύ τους και να γίνει κατορθωτό ώστε να γίνεται περισσότερος και αποτελεσματικότερος έλεγχος μέσα στη θάλασσα. Δεν γίνεται για παράδειγμα να μας λένε ότι μέχρι τους κυματοθραύστες είναι υπεύθυνο το Τμήμα Αλιείας και από εκεί και έξω είναι υπεύθυνος ο Δήμος! Ο Δήμος είναι υπεύθυνος δέκα με δεκαπέντε μέτρα στα ξέβαθα, το Τμήμα Αλιείας στα βαθιά και το Τμήμα Περιβάλλοντος για όλα μαζί! Τρεις υπηρεσίες, χωρίς αποτελεσματικό συντονισμό, για έναν μόνο σκοπό.

Σε γενικές ωστόσο γραμμές, οφείλουμε να παραδεχθούμε πως, μέσω των πρωτοβουλιών και των καθημερινών μας προσπαθειών, οι διάφορες αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ευαισθητοποιηθεί περισσότερο και κάνουν σωστότερα απ' ότι στο παρελθόν τη δουλειά τους.

Πρόεδρε θα θέλαμε να μας πείτε και κάτι και για τις τοξικολογικές αναλύσεις που γίνονται από τον Όμιλό σας σε συνεργασία με πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Η έρευνα αυτή έχει να κάνει με τοξικολογικές αναλύσεις και με κατάλοιπα από τις τροφές των ψαριών. Ζητούμε να γίνει καλλιέργεια για να δούμε τι κατάλοιπα υπάρχουν μέσα στις τροφές των ψαριών. Πιστεύουμε ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό, οι αφροί προέρχονται από τα κατάλοιπα τροφών των ψαριών. Κι αυτό αφού, τουλάχιστον από πέντε με έξι απανωτές αναλύσεις που έχουμε κάνει διαπιστώθηκε πως δεν εντοπίστηκε μικροβιολογικό φορτίο. Ορισμένοι λουόμενοι όμως συνεχώς βγάζουν κοκκινίλες. Από τη στιγμή που ορισμένοι μόνο παθαίνουν αυτήν την κοκκινίλα ρωτήσαμε χημικό και μας είπε ότι αυτό προκαλείται συνήθως από κατάλοιπα τροφών των ψαριών.

Τα πλοία τί μερίδιο ευθύνης πιστεύετε ότι έχουν;

Πιστεύω ότι τα πλοία στο αγκυροβόλιο έχουν αυτή τη στιγμή μικρό μερίδιο ευθύνης. Γίνεται πολύ αυστηρός έλεγχος, τόσο από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας όσο και από την Αρχή Λιμένων. Αυτό τουλάχιστον οφείλουμε να πιστεύουμε, βλέποντας πόσο καλή δουλειά γίνεται με τα πετρελαιοειδή και τα λάδια.

Όλα τα πλοία είναι υποχρεωμένα να έχουν σταθμό επεξεργασίας. Γνωρίζοντας ότι το πρόστιμο σε περίπτωση που ρίξουν απόβλητα εντός του αγκυροβολίου της Λεμεσού είναι πέραν των 120 χιλιάδων, δεν νομίζω να τους συμφέρει να το πληρώσουν. .

Είχαμε περιστατικό με σκάφος που βγήκε από τη Μαρίνα Λεμεσού, πήγε δίπλα από ένα πλοίο, άρχισε να πετάει τα λύματα του για να φανεί ότι ήταν το πλοίο, το εντόπισαν όμως και το φωτογράφισαν, καταγγέλθηκε και πλήρωσε πρόστιμο.

Ο μόνος χώρος που ως Κολυμβητές δεν έχουμε πάει να κάνουμε έρευνα είναι η Μαρίνα γιατί είναι ιδιωτική και περίκλειστη.

Οι ξένοι που αγοράζουν τα διαμερίσματα των εκατομμυρίων, τη θάλασσα είναι που πληρώνουν!

Κυρία Στυλιανίδη, τί σημαίνει η θάλασσα για τη Λεμεσό;

Εκτός από την υγεία των πολιτών, η οικονομία της Κύπρου εξαρτάται από τη θάλασσα, αφού πέρα από τα εμπορικά πλοία και την εμπορική δραστηριότητα του λιμανιού, είναι και ο τουρισμός. Ολόκληρος ο κόλπος της Λεμεσού έχει ξενοδοχεία. Έπειτα, οι ξένοι που αγοράζουν τα διαμερίσματα των εκατομμυρίων στους περίφημους πύργους, τη θάλασσα είναι που πληρώνουν. Γι’ αυτήν είναι που έρχονται!

Παράλληλα, κάθε χρόνο βλέπουμε όλο και περισσότερα άτομα να έρχονται στην παραλία και να αναγνωρίζουν τις θεραπευτικές ιδιότητες που έχει η θάλασσα. Το ιώδιο είναι επίσης πολύ θεραπευτικό. Όπως έλεγε ένας πολύς ηλικιωμένος κύριος που έχει συγχωρεθεί, οι πρώτες ακτίνες του ήλιου έχουν θεραπευτικές ιδιότητες και είναι αντικαρκινικές.

Προσωπικά αισθάνομαι ότι κάθε πρωί που κολυμπώ, ζωντανεύω! Είναι λες και πλένω την αύρα μου, φεύγει όλη η κούραση της προηγούμενης ημέρας και ξεκινά η μέρα μου με πολύ καλή διάθεση.

Κοιτάξτε, απολογούμαι που ίσως μιλήσω αυστηρά, πρέπει όμως να γίνει κατανοητό πως ως Όμιλος Χειμερινών Κολυμβητών δεν είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι που μετράμε τις ώρες μας για να σχολάσουμε, ούτε περιμένουμε χρήματα ή κονδύλια. Έχουμε πολύ μεράκι και είμαστε αποφασισμένοι να καθαρίσουμε τη θάλασσα της Λεμεσού μας!

Loader