Οι virtual assistants και η διαιώνιση των στερεοτύπων

Οι virtual assistants και η διαιώνιση των στερεοτύπων

«Το ψηφιακό μέλλον είναι γένους θηλυκού, αλλά όχι με καλό τρόπο».

Οι virtual assistants και η διαιώνιση των στερεοτύπων

«Το ψηφιακό μέλλον είναι γένους θηλυκού, αλλά όχι με καλό τρόπο». Είναι αυτός ο τίτλος ενός άρθρου που έγραψε η Πιλίτα Κλαρκ στους Financial Times μετά την ολοκλήρωση της Εβδομάδας Τεχνολογίας του Λονδίνου (London Tech Week, επισημαίνοντας στις πρώτες αράδες του κειμένου: «πήρα μια ιδέα του κοντινού μέλλοντος και δεν μου άρεσε καθόλου».

Την πρώτη ημέρα η Κλαρκ παρακολούθησε μια συζήτηση για τους λόγους της περιορισμένης παρουσίας των γυναικών στον κόσμο της υψηλής τεχνολογίας. Και έμαθε, προς απογοήτευσή της, ότι οι γυναίκες που εργάζονται πάνω στην ανάπτυξη λογισμικών όχι μόνον είναι πολύ λίγες αλλά μειώνονται χρόνο με τον χρόνο. Πέρυσι στη Βρετανία, οι θέσεις εργασίας στο κλάδο του προγραμματισμού και της ανάπτυξης λογισμικών που καταλαμβάνονταν από γυναίκες ήταν μόλις 12% ενώ το 2007 ήταν 15%. Μείωση, ωστόσο, σημειώνεται και στις ΗΠΑ – 25% το 2016 από 36% το 1991.

Την επόμενη ημέρα, έχοντας αυτά τα νούμερα στο μυαλό της η δημοσιογράφος των FT συνάντησε την Ava «ένα, “ψηφιακό ανθρωποειδές”» που ανάγει την ιδέα του ψηφιακού βοηθού σε ανησυχητικά επίπεδα γιατί «σε αντίθεση με την Siri της Apple και την Alexa της Amazon, η Ava μοιάζει και μιλάει περίπου όπως ένας άνθρωπος που εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή». Μόλις κυκλοφόρησε από την αμερικανική εταιρεία λογισμικών σχεδιασμού Autodesk και είναι η πρώτη «εργαζόμενη» της εταιρείας με την οποία έρχονται σε επαφή οι χιλιάδες πελάτες, αρχιτέκτονες και μηχανικοί, που χρησιμοποιούν τα προϊόντα της. Σύντομα αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους και οι δύο «αδελφές» της Ava, με την πρώτη να εργάζεται για λογαριασμό της Daimler – Benz και τη δεύτερη στη Natwest. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι πέρα από ευγενική, εξυπηρετική και γλυκομίλητη, η Ava είναι και πολύ όμορφη. Είναι με άλλα λόγια, το «είδος του ρομπότ που θα περίμενε κανείς από μια βιομηχανία της τεχνολογίας που κυριαρχείται από τους άνδρες».

Αλλά στη συνέχεια η Κλαρκ ανακάλυψε ότι υπεύθυνη για την ανάπτυξη της Ava ήταν η 30χρονη Ρέιτσελ Ρέκαρτ και πως από τους 13 ανθρώπους που συμμετείχαν στην ομάδα της οι εννέα ήταν γυναίκες. Αρχικά ο ψηφιακός βοηθός της Autodesk ήταν ένας ψηφιακός άνδρας, ο Ότο. Αλλά η Ρέκαρτ είχε διαφορετική άποψη, έχοντας στο μυαλό της μια έρευνα αγοράς σύμφωνα με την οποία οι γυναικείες φωνές είναι «πιο εξυπηρετικές και συνεργάσιμες». Για την νεαρή προγραμματίστρια «αυτή η νέα γενιά γυναικών με τεχνητή νοημοσύνη εκφράζει τη γυναικεία χειραφέτηση». Για την Κλαρκ η επικείμενη επέλαση αυτού του στρατού από γυναίκες ψηφιακούς βοηθούς είναι απλά «καταθλιπτική».

Loader