Τι αναμένεται μετά το κλείσιμο του Flash Player της Adobe

Τι αναμένεται μετά το κλείσιμο του Flash Player της Adobe

Αλλαγές σε Facebook, Chrome και Mozilla

Τι αναμένεται μετά το κλείσιμο του Flash Player της Adobe

Το τέλος του 2020 θα σημαίνει και το τέλος του Adobe Flash Player όπως δήλωσε η εταιρία.

Ως τότε, η Adobe θα διαθέτει τις ενημερώσεις ασφαλείας, θα διατηρεί τη συμβατότητα του Flash με τις επερχόμενες εκδόσεις browser και λειτουργικών συστημάτων, αλλά και θα προσθέτει λειτουργίες και δυνατότητες εφόσον χρειάζονται.

Το τέλος της υποστήριξης του περιεχομένου σε Flash δεν θα έχει συνέπειες για τους κατόχους των προϊόντων της Apple. iPhone, iPad, και iPod touch δεν υποστήριζαν ποτέ το Flash, κατ'επιλογή του Στήβεν Τζομπς του ιδίου και παρά τις αντιδράσεις.

Στους Mac, η μετάβαση από τον Flash ξεκίνησε το 2010, όταν ο player δεν ερχόταν πλέον προ εγκαταστημένος στους υπολογιστές της Apple. Ακόμα και σήμερα, εάν οι χρήστες εγκαταστήσουν το Flash, παραμένει αρχικά απενεργοποιημένος. Και ο browser της Apple, ο Safari απαιτεί τη ρητή συναίνεση του χρήστη για την εκτέλεση του Flash plugin για την προβολή περιεχομένου σε Flash στο WWW.

Στο Facebook, πολλά παιχνίδια είναι γραμμένα σε Flash. Μετά την απόφαση της Adobe, η εταιρεία παροτρύνει τους developer να ακολουθήσουν το χρονοδιάγραμμα που έχουν ορίσει οι δημιουργοί των browser. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι του 2018 για να παίξει κανείς ένα παιχνίδι σε Flash στο Facebook θα πρέπει προηγουμένως να ερωτηθεί (click to play). H Facebook παραπέμπει στην υποστήριξη Web video από την HTML5 ή στο δικό της Gameroom (PC desktop gaming app).

Πριν από τρία χρόνια, το 80% των χρηστών του Chrome επισκέπτονταν καθημερινά τουλάχιστον έναν δικτυακό τόπο που απαιτούσε Flash για την αναπαραγωγή του περιεχομένου του. Σήμερα, το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί στο 17%, σημειώνει η Google.

H Google θα αρχίσει ζητά την έγκριση του χρήστη για να τρέξει ο Flash, θα παραμένει αρχικά απενεργοποιημένος και τελικά η υποστήριξη από τον Chrome θα πάψει στο τέλος του 2020. Οι χρήστες θα παρατηρήσουν ότι ο browser δεν ζητά πλέον τον Flash και εάν οι δημιουργοί του περιεχομένου στον εκάστοτε δικτυακό τόπο που βασιζόταν στον Flash έχουν ανταποκριθεί, το περιεχόμενο θα παραμένει διαθέσιμο αν και θα χρησιμοποιεί τα ανοικτά πρότυπα για τον ίδιο σκοπό.

Η Microsoft από τον Edge θα συνεχίσει ως το 2018 να ζητά την άδεια του χρήστη για την εκτέλεση του Flash κατά την πρώτη επίσκεψη ενός δικτυακού τόπου με τέτοιο περιεχόμενο και θα διατηρεί την επιλογή του στις επόμενες επισκέψεις. Μέσα στο 2018, θα αρχίσει να ζητά άδεια σε κάθε επίσκεψη, παρά την πρώτη επιλογή του χρήστη. Από τα μέσα του 2019, ο Flash σε Edge και ΙΕ απενεργοποιούνται εκ προοιμίου και ακόμα κι αν ο χρήστης επιτρέψει την εκτέλεσή του, τουλάχιστον ο Edge θα ζητά την άδεια του χρήστη. Στο τέλος του 2020, δεν θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα εκτέλεσης του Flash στον Internet Explorer και στον Microsoft Edge σε όλες τις υποστηριζόμενες ως τότε εκδόσεις των Windows.

To Ίδρυμα Mozilla, δημιουργός του Firefox, ανακοίνωσε ότι από τον Αύγουστο του 2017 οι χρήστες θα ερωτώνται πριν εκτελεστεί το Flash plugin και το 2019 θα απενεργοποιηθεί εκ προοιμίου.

Το 2019, μόνοι όσοι τρέχουν την έκδοση the Firefox Extended Support Release (ESR) θα μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν Flash έως το τέλος της ζωής του, στο τέλος του 2020. Μετά, καμία έκδοση του Firefox δεν θα τρέχει το plugin, αφού η Adobe δεν θα παρέχει πλέον ενημερώσεις ασφαλείας.

Πηγή

Loader