«Αφιερώνουμε καθημερινά χρόνο στα πουλιά μας»

«Αφιερώνουμε καθημερινά χρόνο στα πουλιά μας»

Κουβεντούλα με τον Υπεύθυνο της Παγκύπριας Έκθεσης Πουλιών

«Αφιερώνουμε καθημερινά χρόνο στα πουλιά μας»
Πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Navarria Hotel

Την ερχόμενη Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου, ο Δήμαρχος Λεμεσού θα εγκαινιάζει στο Navarria Hotel τη φετινή (32η) Παγκύπρια Έκθεση Πουλιών, που διοργανώνεται από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Φίλων Μελωδικών και Καλλωπιστικών Πουλιών.

Ποια είναι αυτά τα ζεν τυπάκια που ασχολούνται τόσο σχολαστικά με την εκτροφή μικροσκοπικών εξωτικών φτερωτών; Ποιο είναι το προφίλ του μέσου εκτροφέα; Δεν νιώθουν άσχημα που εγκλωβίζουν τα πουλάκια αυτά σε κλουβιά; Τι ακριβώς θα γίνει στη σύναξή τους αυτές τις ημέρες;

Κάναμε μια σύντομη κουβεντούλα με τον Πόλυ Καδή, γραμματέα του Συνδέσμου, και υπεύθυνο της φετινής Έκθεσης.

Συγκριτικά με άλλες χώρες, είμαστε πολύ δυνατή ομάδα

«Είμαστε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Φίλων Μελωδικών και Καλλωπιστικών Πουλιών (Cyprus Avicultural Society) και φέτος συμπληρώνουμε 33 χρόνια ζωής. Αριθμούμε γύρω στα 700 μέλη, από τα οποία περίπου 300 είναι ενεργά. Όλα τα μέλη μας έχουν ως χόμπι τους να εκτρέφουν πουλιά. Να τονιστεί βεβαίως πως ανεξαρτήτως του ότι έχουμε μόνο 300 ενεργά μέλη, είμαστε πολύ δυνατή ομάδα συγκριτικά μ’ άλλες χώρες, αφού λόγω του ευνοϊκού κλίματος του νησιού μας, που δεν έχει ούτε πολύ κρύο, ούτε πολύ ζέστη, κατορθώνουμε και αναπαράγουμε κάθε χρόνο εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό πουλιών».

«Εγώ είμαι ο γραμματέας του συνδέσμου και υπεύθυνος της έκθεσης μας φέτος, Exhibition Manager, let’s say. Προσωπικά εκτρέφω σπίνους από Αυστραλία, τα λεγόμενα Gouldian finch. Όλα σχεδόν τα μέλη μας είναι άντρες, μόνο 5 γυναίκες έχουμε ενώ από ηλικίες υπάρχουν από 14 ετών μέχρι και 70. Το μέλος 001, ο άνθρωπος δηλαδή που δημιούργησε τον Σύνδεσμο, γράφτηκε πριν από 33 χρόνια.

«Έδρα μας είναι η Λευκωσία, στη Λεμεσό όμως έχουμε περισσότερα μέλη. Η Λευκωσία ασχολείται κυρίως με παπαγάλους ενώ η Λεμεσός πιο πολύ με αγριοπούλια και καναρίνια».

Η Λευκωσία ασχολείται κυρίως με παπαγάλους ενώ η Λεμεσός με αγριοπούλια και καναρίνια

«Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες συμπεριλαμβάνουν έκθεση και διαγωνισμό. Ξεκινούμε να στήνουμε την έκθεση την Τρίτη και την Τετάρτη φέρνουμε τα κλουβιά στον επιλεγμένο χώρο και γίνεται ο λεγόμενος εγκλωβισμός. Πέμπτη και Παρασκευή πιάνουν δουλειά οι διαπιστευμένοι κριτές που φέρνουμε από το εξωτερικό, φέτος θα έρθουν από το Βέλγιο. Να αναφερθεί πως καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς πραγματοποιούνται ανα το παγκόσμιο πρωταθλήματα, το επόμενο Σαββατοκύριακο, για παράδειγμα, θα σταλούν στο Πανελλήνιο στη Δράμα πουλιά των μελών μας».

«Οι μεταλλάξεις αξιολογούνται με ορισμένα κριτήρια που σχετίζονται με την υγεία του πουλιού, την εμφάνισή του, την ποιότητα του φτερώματος, του χρώματος, πώς είναι μορφολογικά, πώς είναι το στήθος, το κεφάλι του και ούτω καθεξής. Παράλληλα, το κάθε πουλί διαγωνίζεται στις κατηγορίες που του αντιστοιχούν. Έχουμε για παράδειγμα, Best Canary, Best Parakeet, Best Exotic κτλπ. To μεγαλύτερο βραβείο (που δεν είναι χρηματικό) είναι το Best of the Show».

«Οι κριτές είναι άνθρωποι αναγνωρισμένοι από την Παγκόσμια Ομοσπονδία. Έχουν δηλαδή περάσει εξετάσεις για να πιστοποιηθούν. Συνήθως είναι άνθρωποι συνταξιούχοι, οι οποίοι έχουν πολύ χρόνο να ταξιδεύουν. Πέρσι για παράδειγμα, μετά από την Κύπρο βρέθηκαν στην Ιταλία και στη συνέχεια ταξίδεψαν μέχρι το μακρινό Τέξας. Σε φιλοξενούν, σου τα πληρώνουν όλα, τι άλλο θέλεις (γέλια)».

Κάθε είδος έχει τις δικές του ιδιαίτερες ανάγκες και χαρακτηριστικά, κυρίως σε ό,τι αφορά στη διατροφή και τη διαμονή

«Οι Αυστραλέζικοι σπίνοι που εκτρέφω εγώ, για παράδειγμα, είναι πουλιά που μπαίνουν στη διαδικασία αναπαραγωγής Σεπτέμβρη με Μάρτη, αφού είναι συνηθισμένα στο κλίμα του νοτίου ημισφαιρίου. Είναι πολύ ευάλωτα στις μετακινήσεις και θέλουν πολλή προσοχή. Για να φτάσεις επομένως στο σημείο να συμμετάσχεις σε διαγωνισμό, χρειάζεται πολλή σοβαρότητα. Αρκετοί νομίζουν πως βασανίζουμε τα πουλιά, αυτό όμως δεν είναι καθόλου αλήθεια. Γνωρίζω εκτροφείς από το εξωτερικό που έχουν πουλιά που έχουν καταφέρει να ζήσουν δύο φορές περισσότερο από όσο θα ζούσαν στη φύση. Σε καμία περίπτωση εμείς ως εκτροφείς δεν θέλουμε να πεθαίνουν τα πουλιά μας».

«Αναφορικά με τον εγκλεισμό τους σε κλουβί, να υπογραμμίσουμε καταρχήν πως τα πουλιά που έχουμε στην κατοχή μας δεν τα παίρνουμε από τη φύση. Έρχονται όλα εισαγωγή από το εξωτερικό με δαχτυλίδια στα πόδια, κάτι που πιστοποιεί ότι έχουν γεννηθεί μέσα σε κλουβιά. Με άλλα λόγια, αν βάλεις τα συγκεκριμένα πουλιά στη φύση, με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα περισσότερα δεν θα επιζήσουν. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι τα συνηθισμένα παπαγαλάκια που όλοι γνωρίζουμε και τα οποία είναι μέσα σε σπίτια και εκτρέφονται για περισσότερα από 100 χρόνια».

Αρκετοί νομίζουν πως βασανίζουμε τα πουλιά, αυτό δεν είναι αλήθεια

«Ως χόμπι είναι πάρα πολύ ωραίο, αφού σου δίνει ηρεμία και σου προσφέρει γνώσεις αναπαραγωγής και γενετικής, αν βάλω αυτό το γονίδιο με εκείνο τι γονίδιο θα βγάλει κλπ»

«Αφιερώνουμε χρόνο καθημερινά στα πουλιά μας, οι περισσότεροι από εμάς το σκέφτονται δυο φορές για να φύγουν να πάνε μια εκδρομή. Τα πουλιά άλλωστε ως κατοικίδια είναι πολύ πιο ευάλωτα από τους σκύλους και τις γάτες».

*Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 25 με 27 Νοεμβρίου.

*Ώρες λειτουργίας: Παρασκευή: 16:00 - 20:00

*Σάββατο: 10:00 - 20:00

  • Κυριακή: 10:00 - 19:00

*Κυριακή στις 6 θα γίνουν οι απονομές βραβείων και μεταλλίων.**

Το Navarria Hotel βρίσκεται στην οδό Βεργίνας 14, στον Άγιο Τύχωνα στη Λεμεσό.

Loader