Aντίο Facebook και από τους Kύπριους εικοσάρηδες

Aντίο Facebook και από τους Kύπριους εικοσάρηδες

Aντίο Facebook και από τους Kύπριους εικοσάρηδες
Περισσότερο ενεργοί στο Ιnstagram οι μικροί millennials

Προτού κλείσει τα μάτια της τα βράδια για να κοιμηθεί, στο Ιnstagram είναι που η Katie κάνει το τελευταίο της scroll down, όχι στο Facebook. Κι αν στο μακρινό Σαν Φρανσίσκο όπου η Katie ζει, το Ιnstagram έχει καιρό γίνει ο νέος βασιλιάς ανάμεσα στους young millenials (κάτω των 30), κάτι αντίστοιχο συμβαίνει την τελευταία διετία παντού στον δυτικό κόσμο. Παρομοίως και στην Κύπρο. Δεν υπάρχει πια αμφιβολία ότι, και σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη, ενεργότεροι των χρηστών στο γερασμένο Facebook, (με καθημερινές και συνεχείς κοινοποιήσεις και σχόλια) είναι οι μαμάδες, οι θείτσες και οι απανταχού άνω των τριάντα ... αντιδραστικοί ανθρώποι, που κυρίως θέλουν να ... λογομαχούν και να τσακώνονται.

Το Facebook εξακολουθεί σαφώς να κρατά τα ηνία και στον επιχειρηματικό κόσμο, αφού πέρα απ’ τις καρδούλες και τις καλημερούλες θείτσες, οι μισές των σπονσαρισμένων και μη αναρτήσεων, αν όχι οι περισσότερες, με τις επιχειρήσεις, τη δουλειά και την πραμάτεια του καθενός έχουν να κάνουν. Δεδομένο ωστόσο που όχι μόνο δεν το σώζει ως μέσο υγιούς κοινωνικοποίησης και ψυχαγωγίας αλλά μάλλον το κάνει ακόμη πιο ανιαρό.

Ιδιαίτερα ανάμεσα στους millennials, που ηλικιακά τοποθετούνται όσοι σήμερα είναι περίπου 20 με 40 ετών, οι σχετικές με την εργασία τους κοινοποιήσεις καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των αναρτήσεών τους στο Facebook.

νοιώθεις μια ελευθερία να ποστάρεις πιο αυθόρμητα

H Eύη είναι σήμερα 23 χρονών. Το Instagram, μου λέει, «ένεν τοσο ταυτισμένο με την ταυτότητα σου, όπως εν το Facebook».

«Eν πιο ταυτισμένο με το προσωπικό σου γούστο και με το τι βλέπεις μέσα που το τηλέφωνο σου. Η αυτοπροβολή εν πιο έμμεση. Ίσως γι’ αυτό ναν πιο λία τα private accounts που τα ανοιχτά, σε αντίθεση με το Facebook. Το προφίλ σου στο instagram ένεν τόσο αυτοπροσδιοριστικό όπως το Facebook, νοιώθεις μια ελευθερία να ποστάρεις πιο αυθόρμητα».

Για τους μικρότερους των millennials, Gen Zers, που είναι κάτω των 20, το Facebook μάλλον ... δεν υπάρχει καν ενώ πολύ πιο δραστήριοι ως ενεργοί χρήστες (σχόλια, κοινοποιήσεις, παρεμβάσεις κλπ) είναι τόσο οι Gen Xers όσο και οι baby boomers. Όσοι δηλαδή είναι από σαράντα και πάνω.

Στον αντίποδα, σε αντίθεση με το boring να το χρησιμοποιούν Facebook, το Instagram για τους περισσότερους εικοσάρηδες είναι πιο ασφαλές και αρκετά πιο ευχάριστο ως ψηφιακό περιβάλλον για να διακινούνται.

Δεν θα είναι συμπτωματικό που σε πολύ μεγάλο βαθμό το Instagram λειτουργεί και ως αρκετά αποτελεσματικό dating app. Σίγουρα αυτό γίνεται και μέσω των εξειδικευμένων για γνωριμίες εφαρμογών, όπως επίσης και μέσω του Facebook, η πολύ φιλική όμως οπτική κουλτούρα του Instagram και η συχνότερα πολύ πιο καλαίσθητη το καθιστά ως αν μη τι άλλο το πιο «εκλεπτυσμένο» μέρος στο διαδίκτυο για ερωτικής φύσεως γνωριμίες.

Τα πιτσουνάκια, για παράδειγμα, Ντίο και Στέφανι, 27 και 26 ετών αντίστοιχα, αμφότεροι από Λευκωσία, στο Instagram γνωρίστηκαν. Είδα την μέσα στο instagram, μου λέει ο Ντίο που στη δουλειά κάθεται στο διπλανό μου γραφείο, «μου άρεσε, ρώτησα, έμαθα, έστειλα».

Το messenger είναι βασικά ο μόνος λόγος που θέλω να γίνω με κάποιον Facebook friend

«Το facebook έσβησα το γιατί είναι μια σκέτη σπατάλη χρόνου. Πλέον βαριέμαι να χάνω τον χρόνο μου για πράματα ανούσια, σπονσαρισμένες αναρτήσεις και βλακείες που ποστάρει ο καθένας». Το instagram, πιστεύει με βεβαιότητα ο Ντίο είναι οπτικά πολύ πιο ευχάριστο. «Επίσης ο τρόπος που κάμνεις follow όσους εμφανίζονται στο feed σου είναι πολύ πιο στοχευμένος. Αν σου δείξει κάτι που δεν κάνεις follow είναι σχετικό με εκείνα που σου αρέσουν, βάσει του τι έκανες like και βάσει των hashtags σου. Το Instagram είναι βασικά σαν ένα προσωπικό άλμπουμ με συγκεντρωμένες φωτογραφίες, πολλά πιο user friendly. Στο Facebook νοιώθω λίο ψύλλος μες τα άχυρα. Το messenger είναι βασικά ο μόνος λόγος που θέλω να γίνω με κάποιον Facebook friend».

Tο γραπτό περιεχόμενο στο Ιnstagram είναι πολύ λιγότερο συγκριτικά με το Facebook. Δείχνει η ξεκάθαρη αυτή προτίμηση (και των Κύπριων) εικοσάρηδων μια λιγότερο σοφιστικέ προσέγγιση απέναντι στη ζωή;

Μάλλον όχι.

Αν θέλει άλλωστε κανείς να συμπεριλάβει μεγάλο κείμενο στις αναρτήσεις που δημοσιεύει και στο Instagram μια χαρά μπορεί να το κάνει.

δεν έχει ούτε clickbait, ούτε ψευδοακτιβισμούς, ούτε τη θεία μου με videos για την υγεία

Προτιμώ το instagram, επισημαίνει η 28χρονη Μαρία, «γιατί μπορώ να μοιραστώ μια φωτογραφία, ένα στιγμιότυπο από την καθημερινότητα μου, χωρίς πολλά - πολλά και να πάω παρακάτω (post your pic and go). Ίσως παίξει κανά σχολιάκι και κανένα μήνυμα με φίλους αλλά γενικά είναι πιο λιτό και δεν έχει ούτε clickbait, ούτε ψευδοακτιβισμούς, ούτε τη θεία μου με videos για την υγεία, παιχνίδια, ευχές από τη νονά, άρθρα δείτε το πριν το κατεβάσουν κλπ. Τα events στο Facebook επίσης με κουράζουν. Στο Instagram συνήθως θα μάθω μόνο για κάτι που μάλλον με ενδιαφέρει και θα ήθελα ούτως ή αλλιώς να το μάθω. Αυτά».

Loader