Εδώ όπου η Κύπρος είναι Αγγλία

Εδώ όπου η Κύπρος είναι Αγγλία

Πράσινα λιβάδια, τούνελ του 1955 και παραλίες που δεν (ήξερες πως) υπάρχουν

Εδώ όπου η Κύπρος είναι Αγγλία
Μέσα στη Xαρούμενη Kοιλάδα των αγγλικών βάσεων

Μπορεί να μην συνέλαβες ποτέ την πραγματική τους έκταση, μιας και η απώλεια συχνά είναι που γίνεται συνήθειά μας. Οι βρετανικές βάσεις στο νησί μας είναι όμως αρκετά μεγάλες γεωγραφικά περιοχές.

Η Χαρούμενη Κοιλάδα βρίσκεται εντός της περιοχής που καταλαμβάνουν οι βάσεις Ακρωτηρίου. Το Happy Valley, όπως το ονομάζουν οι «ντόπιοι» ή και οι ντόπιοι, το εντοπίζει κανείς λίγο δυτικότερα από το Αρχαίο Θέατρο και την ομώνυμη παραλία του Κουρίου. Πολύ πιθανό είναι να μην έχεις ποτέ μπει μέσα, μιας και ως γεωγραφική ζώνη με ιδιότυπο μιλιταριστικό καθεστώς δεν είναι εύκολα προσβάσιμη και «ιθαγενείς friendly».

Θυμάμαι μικρός, διασχίζοντας με το Citroen του πατέρα τον παλιό σήμερα, μοναδικό τότε δρόμο προς την Πάφο, μου έκαναν πάντοτε μεγάλη εντύπωση όταν περνούσαμε έξω από τη Χαρούμενη Κοιλάδα τα πράσινα λιβάδια και τα άλογα, κάτι που στη γη των γαϊδουριών και της ελιάς μια απ’ τα ίδια δεν τα λες.

Σε μια περιοχή που εδώ και ενάμιση αιώνα βρίσκεται υπό τη διοίκηση και την εθνική κυριαρχία της Μεγάλης Βρετανίας ή για να το θέσουμε ευθύτερα και χωρίς προσχήματα σ' ένα έδαφος που θεωρείται UK, ήταν αναπόφευκτο πως Κύπρο δεν θα θύμιζε. Όχι μόνο σε ό,τι αφορά στα λιβάδια αλλά και στις υποδομές. Αίσθηση για παράδειγμα προκαλεί το τρυπημένο βουνό που σε βγάζει σε μία από τις συνολικά τρεις κρυμμένες και αμμώδεις παραλίες. Mπορεί μιαν παρένθεση sic εθνική υπερηφάνια για τις υπερσύγχρονες υποδομές της χώρας μας, όταν στα τέλη των 90's άνοιξε η σήραγγα προς Πάφο, όλοι να τη νιώσαμε not, έχω να σε πληροφορήσω όμως πως το τούνελ που βλέπεις παρακάτω σε τυπικό αγγλικό βιομηχανικό στυλάκι εγκαινιάστηκε το ... 1955.

Παρά τη γκρουβιά της ονομασίας και τη ψυχαγωγική χρήση της περιοχής με τη δραστηριοποίηση αθλητών όπως το Cyprus Cricket Association η Χαρούμενη Κοιλάδα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της στρατιωτικής ζώνης, που ειρήσθω εν παρόδω στην περίπτωση του Ακρωτηριού συμπεριλαμβάνει ολόκληρο το λεγόμενο πόδι -μιας επίσης φανταστικής σε φυσική ομορφιά περιοχή- και επεκτείνεται μέχρι το Μέχικο στάιλ βραχώδες Πισσούρι.

Πέρα από το κρίκετ, στη Χαρούμενη Κοιλάδα συχνάζουν Βρετανοί των βάσεων με τις οικογένειές τους για να ιππεύσουν άλογα και να εξασκηθούν στο kite-surfing. Ντόπια πράγματα, παραδοσιακά.

Ενίοτε για να παίξουν καλαθόσφαιρα.

Πολύ πρόσφατη ανακαίνιση στα κτήρια εικάζω πως δεν θα έλαβε χώρα.

Εκτός από UK, σε μερικά σημεία το τοπίο φέρνει λίγο και σε Αφρική.

Οι απαγορεύσεις δεν αφορούν μόνο στους άνθρωπους.

Οι θαλάσσιες χελώνες παρ' όλ' αυτά είναι αρκετά ευπρόσδεκτες και προστατεύονται.

Η Βρετανία θα μπορούσε να παραχωρήσει μέρος των βάσεων ως θετική συνεισφορά στις υπό εξελίξει διαπραγματεύσεις, δήλωσε τις προάλλες στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ο Βρετανός πρέσβης στην Τουρκία, Ρίτσαρντ Μουρ. Ο κύριος Μουρ υπενθύμισε πως κάτι παρόμοιο προνοούσε και το Σχέδιο Ανάν.

Όσο απογοητευτική κι είναι η υπόστασή τους ως στρατιωτικές ζώνες, συλλογιέται κανείς, άλλο τόσο φοβητσιάρικη είναι η σκέψη του πώς θα έμοιαζαν οι παρθένες ακόμη περιοχές, αν τις είχαμε εμείς.

Loader