Ο Νίκαρος δεν μασά το παραμύθι. Το εγκαινιάζει

Ο Νίκαρος δεν μασά το παραμύθι. Το εγκαινιάζει

Η σημειολογία των εγκαινίων της Παραμυθούπολης(!) από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο Νίκαρος δεν μασά το παραμύθι. Το εγκαινιάζει
Αποκαλύπτουμε τους κρυφούς συμβολισμούς πίσω από το.. εχμ.. πιο πανηγυρικό συμβάν της προεκλογικής περιόδου

Η ανακοίνωση λιτή μεν αλλά αρκετά ενθουσιώδης και εύγλωττη: Τα εγκαίνια της Παραμυθούπολης την Παρασκευή 24/11 και ώρα 19.00 θα τελέσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης. Για όσους δεν γνωρίζουν (γιατί προφανώς δεν έχουν παιδιά, ανίψια ή βαφτιστήρια που ουρλιάζουν “ΣΙΕΛΩΩΩΩ ΚΑΡΟΥΖΕΕΕΕΕΕΛ”) η “Παραμυθούπολη” είναι βασικά το ξεχειμώνιασμα στη Λευκωσία μέρους του γνωστού λούνα παρκ της Αγίας Νάπας που εμπλουτίζεται με πίστα ice skating και συναυλίες γνωστών τραγουδιστών (στα αποψινά εγκαίνια θα εμφανιστούν ο Stavento και η Ήβη Αδάμου). Ναι, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εγκαινιάσει ένα λούνα παρκ που το λένε “Παραμυθούπολη” γιατί προφανώς ήταν το μόνο διαθέσιμο έργο ανάπτυξης που δεν είναι μακέτα, φάκελος που μαζεύει σκόνη σε κάποιο υπουργείο ή εργοτάξιο με χρονολογία αποπεράτωσης που αλλάζει συχνότερα κι απ’ τη στάση του Μαλά για τις αμβλώσεις.

Πλατεία Ελευθερίας

Επειδή όμως μιλάμε, όχι για τον οποιοδήποτε κοινό θνητό, αλλά για την “μεγαλύτερη π...ανα της πολιτικής” (δικά του λόγια, είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η φαινομενικά άκυρη και κάργα ψηφοθηρική κίνηση του Νίκαρου κρύβει πολλά περισσότερα απ’ όσα μας αφήνει να πιστέψουμε. Ρισκάροντας να μπούμε στα χωράφια του Robert Langdon, θα επιχειρήσουμε να αποκαλύψουμε τους κρυφούς συμβολισμούς πίσω από τα πιο.. εχμ.. πανηγυρικά εγκαίνια της φετινής προεκλογικής περιόδου.

Δεν πειράζει παιδιά, μου έχουν συμβεί και χειρότερα. Το “Inferno” ας πούμε

1. Το να εγκαινιάσεις έναν χώρο που ονομάζεται “Παραμυθούπολη” στέλνεις σαφέστατο μήνυμα είτε ότι “δεν μασάς το παραμύθι” πράγμα που δεν βγάζει και πολύ νόημα αφού εσύ είσαι ο πολιτικός κι εμείς το κοπάδι, είτε ότι έχεις αφηγηθεί τόσα πολλά στην καριέρα σου που σχηματίζουν ολόκληρη πόλη (πράγμα που βγάζει, όσο να πεις, περισσότερο νόημα)

2. Το καρουζέλ είναι μια ευχάριστη διαδρομή που σου δίνει την ψευδαίσθηση ότι πηγαίνεις κάπου ενώ στην πραγματικότητα περιστρέφεσαι εσαεί γύρω από τον εαυτό σου ενώ παραμένεις αμετακίνητος στη θέση σου. Ότι συνέβη δηλαδή πρακτικά σε όλες τις συνομιλίες για το Κυπριακό μέχρι σήμερα.

3. To Booster σε προκαλεί να αντέξεις ένα δεύτερο γύρο χωρίς να ξεράσεις. Το ίδιο και το διάστημα ανάμεσα στις δύο Κυριακές των εκλογών.

4. Η ρόδα συμβολίζει την αισιοδοξία των υποψηφίων να εκλεγούν (“ρόδα είναι και γυρίζει”), την πρωτοτυπία του προεκλογικού λόγου (“ανακάλυψαν τον τροχό”) αλλά και την ελπίδα για τη ρεβάνς του μέσου εξαπατημένου ψηφοφόρου (“θα γυρίσει ο τροχός, θα γ...σει κι ο φτωχός”)

5. Το “τρενάκι του τρόμου” παραπέμπει ευθέως στη διαδρομή προς την έξοδο από το μνημόνιο, μία περίοδος γνωστή και ως “όποιον πάρει ο Χάρης”

6. Τα “συγκρουόμενα” είναι μια σαφής αναφορά στις συγκρούσεις του Προέδρου Αναστασιάδη με κάθε λογής κατεστημένα, νοοτροπίες, αγκυλώσεις και διεφθαρμένα σύνολα. Δηλαδή ανώδυνα, προσεκτικά, με εντυπωσιακούς ελιγμούς και -φυσικά- αποφεύγοντας τις μετωπικές.

7. Το σκεπτικό “πληρώνω έναν σκασμό λεφτά στη σκοποβολή, τον ιππόδρομο ή το ψάρεμα για να κερδίσω μπουλουκάκι το οποίο στην αγορά κοστίζει τα μισά απ’ όσα ξόδεψα” περιγράφει ακριβώς το όφελος του μέσου πολίτη από την εκάστοτε εκλογική αναμέτρηση.

Ή όπως διατείνεται η αρχή του Ξυραφιού του Όκαμ η απλούστερη εξήγηση είναι και η πιθανότερη και απλά είμαστε -κι επίσημα- για τα πανηγύρια. Και σας θυμίζω ότι "enjoy the ride" σημαίνει και "απολαύστε το καβάλημα"

Loader