USE - IT Nicosia, o χάρτης που βάζει τη Λευκωσία στη θέση της!

USE - IT Nicosia, o χάρτης που βάζει τη Λευκωσία στη θέση της!

USE - IT Nicosia, o χάρτης που βάζει τη Λευκωσία στη θέση της!
«Πιστεύουμε ότι η Λευκωσία διαθέτει ό,τι ψάχνει ένας εναλλακτικός, πολιτιστικός επισκέπτης»

Διακτινιζόμαστε στην όμορφη Κοπεγχάγη της δεκαετίας του 1970. Κάπου κοντά στην ασυμβίβαστη Κριστιάνια, παιδιά των λουλουδιών έχουν στήσει ένα κιόσκι προσφέροντας στους ξένους χίπηδες επισκέπτες δωρεάν, ζεστό κακάο και ζωγραφιές για μια βόλτα στην πόλη, αλλιώτικη.

«Από ένα σημείο και έπειτα, ο δήμος της Κοπεγχάγης ο οποίος αγκάλιαζε τέτοιες πρωτουβουλίες, άρχισε σε συνεργασία με τους ντόπιους καλλιτέχνες να εκτυπώνει έναν τουριστικό οδηγό, διαφορετικό απ’ τους άλλους. Αυτό υπήρξε και ο πρόδρομος των χαρτών USE-IT» μοιράζεται μαζί μας μιλώντας στην AVANT GARDE η Δήμητρα, η κοπέλα που τρία χρόνια πριν ανέλαβε ωραία πρωτοβουλία να σχεδιαστεί και να φιλοτεχνηθεί αντίστοιχος χάρτης και για τη Λευκωσία.

Η φετινή τρίτη έκδοση φιλοτεχνημένη από την Πόπη Πισσουρίου

Με πρωτοβουλία της ομάδας USE-IT Nicosia, τα τελευταία τρία χρόνια η κυπριακή πρωτεύουσα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις σαράντα (40) περίπου πόλεις - μέλη που απαρτίζουν το πανευρωπαϊκό δίκτυο. Μόλις τον προηγούμενο μήνα κυκλοφόρησε η τρίτη στη σειρά έκδοση του USE-IT Nicosia, τον σχεδιασμό της οποίας ανέλαβε φέτος η γραφίστρια Πόπη Πισσουρίου.

Η ανάγκη για τη δημιουργία ενός USE - IT χάρτη για τη Λευκωσία, σύμφωνα με το mastermind Δήμητρα προέκυψε «από την αγάπη μας για την πόλη, από τη διαπίστωση ότι πολλοί νέοι από το εξωτερικό που πέρασαν κάποιο διάστημα στη Λευκωσία δυσκολεύονταν να ανακαλύψουν τα μέρη και τα στέκια που θα ικανοποιούσαν τα γούστα τους και θα τους επέτρεπαν να έχουν μια συναρπαστική εμπειρία και από το ότι πιστεύουμε ότι η Λευκωσία διαθέτει ό,τι ψάχνει ένας εναλλακτικός, πολιτιστικός επισκέπτης».

Αντιλαμβανόμαστε τη σημαντικότητα της προσέλκυσης εναλλακτικού τουρισμού και ομάδων μέσα από ένα δημιουργικό και αντισυμβατικό city- branding

Μέρος των σπουδών της Δήμητρας ήταν οι creative cities και πως δημιουργικές πρωτοβουλίες ενεργοποιούν τον δημόσιο χώρο. «Σπουδάζοντας στην Ολλανδία και ταξιδεύοντας πολύ συχνά στο Βέλγιο είχε τύχει να χρησιμοποιήσω συχνά USE-IT χάρτες. Όταν επομένως επέστρεψα πίσω Κύπρο αποφάσισα μαζί με μια φίλη μου Βελγίδα που έκανε διδακτορικό εδώ, να κάνουμε κάτι και για τη Λευκωσία». Bουαλά το mastermind Δήμητρα!

Πέρα από τη Δήμητρα που θεωρείται μα(έ)στρος του όλου εγχειρήματος, την ομάδα αποτελούν οι Άννα Μαρία, ως εικαστικός που γνωρίζει πολλούς και πολλά, ο Σάββας, ως ψυχολόγος με σχεδιαστικές ανησυχίες, ο Παντελής, αρχιτέκτονας που πιάνουν τα χέρια του, η Άντρια, αρχαιολόγος που .. διαβάζει τις πέτρες και η ήρεμη δύναμη και επίσης αρχιτεκτόνισσα, Πωλίνα.

Σημαντικά συνέβαλαν ακόμη στη δημιουργία, στην παραγωγή περιεχομένου και τη διάδοση του χάρτη, η Γιώτα, δασκάλα με τετράγωνη λογική, ο Αντρέας, μελετητής φιλοσοφίας και λογοτεχνίας με καυστικό χιούμορ και η Lente, βελγίδα διδακτόρισσα της κυπριακής αρχαιολογίας, γοητευμένη από τη Λευκωσία.

Κάθε χρόνο επιλέγεται διαφορετικός/η designer από τη Λευκωσία ώστε να προβάλλεται η δουλειά και το ταλέντο της δημιουργικής δύναμης που εδρεύει στην πόλη.

Σημεία με θέα, μυστικά (και μη) στέκια, κλασικά τουριστικά, παραδοσιακά μαγειρεία και techno clubs, συμβουλές για μετακίνηση εντός και εκτός της πόλης, σουρεαλιστικά γλυπτά…Ακόμη ο χάρτης περιλαμβάνει ένα μίνι οδηγό για το πώς να συμπεριφερθεί κανείς και να παραγγείλει καφέ σαν ντόπιος, 5 λεπτά ιστορίας, πρακτικές πληροφορίες για επισκέπτες, προτάσεις από ντόπιους

Όπως και οι προηγούμενες, η φετινή έκδοση περιλαμβάνει το ACT LIKE A LOCAL, που να υπογραμμιστεί πως στο ετήσιο meeting στο οποίο συμμετέχουν όλες οι πόλεις της πλατφόρμας USE IT, το φετινό της Λευκωσίας ψηφίστηκε ως το καλύτερο από όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις! Υπάρχουνε ακόμη δύο walks με εισηγήσεις προς στους επισκέπτες. Το ένα είναι το Green Line Walk και το άλλο το walk στο Καϊμακλί. Σκοπός είναι να ενεργοποιηθούν κι αυτοί οι χώροι που είναι λίγο εκτός κέντρου. Πέρα απ’ αυτό ο χάρτης περιλαμβάνει δικές μας εισηγήσεις για φαγητό, ποτό και μέρη που μπορεί να χαλαρώσει κανείς άλλα γνωστά κι άλλα λιγότερα γνωστά. Υπάρχουν ακόμη τα local tips στα οποία κάτοικοι της Λευκωσίας δίνουν tips για τα αγαπημένα τους μέρη και κάποιες πιο κλασικές και πρακτικές πληροφορίες αναφορικά με το πώς μετακινείται κανείς και πώς φτάνει πχ από το αεροδρόμιο μέχρι εδώ, πάντοτε στο πνεύμα του low-budget ταξιδιώτη. Η ομάδα

Εκτός από την Κύπρο ο χάρτης διανέμεται και είναι διαθέσιμος στο δημοφιλές και πολυσύχναστο USE-IT Info Centre στις Βρυξέλες, όπου και εδρεύει το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο USE-IT αλλά και σε άλλες πόλεις -μέλη του δικτύου που διαθέτουν αντίστοιχα info-kiosks.

Αυτό που είναι πολύ σημαντικό για εμάς και μας χαροποιεί ιδιαίτερα, επισημαίνει η Δήμητρα, είναι ότι παρόλο που απευθύνεται σε επισκέπτες, ο χάρτης της Λευκωσίας έχει αγκαλιαστεί πολύ και από τους ντόπιους. «Πολλοί μας γράφουν, για παράδειγμα, πως έχουν ανακαλύψει πράγματα για τη Λευκωσία που δεν τα ξέραν και ότι στην ουσία βγάζει προς τα έξω μια άλλη πλευρά της πόλης που δεν είναι η επίσημη πλευρά του ΚΟΤ. Πράγμα που χρειάζεται. Δεν ωραιοποιούμε τα πάντα, λέμε και τα στραβά, αυτά που θεωρούμε ότι είναι λάθος και πρέπει να αλλάξουν, πάντα με χιουμοριστική διάθεση».

Δεν ωραιοποιούμε τα πάντα, λέμε και τα στραβά πάντα με χιουμοριστική διάθεση

Το δημαρχείο και Πανεπιστήμια της Λευκωσίας συμπεριλαμβάνουν το χάρτη στο υλικό που μοιράζουν στους σύνεδρους στα διάφορα διεθνή συνέδρια που διοργανώνουν όπως και στα πακέτα υποδοχής των φοιτητών Erasmus. Δάσκαλοι και καθηγητές από δημοτικά μέχρι πανεπιστήμια τους έχουν χρησιμοποιήσει ως εκπαιδευτικό υλικό/εργαλείο στα μαθήματά τους ενώ τμήματα Πανεπιστήμιων του εξωτερικού τους χρησιμοποίησαν για να περιηγηθούν στην πόλη κατά τη διάρκεια επισκέψεων ερευνητικού/εκπαιδευτικού χαρακτήρα στην πόλη.

Τα επίσημα σημεία διανομής απ’ όπου μπορεί κανείς να προμηθευτεί το χάρτη είναι το Δημαρχείο, τα γραφεία του ΟΣΕΛ στην πλατεία Σολωμού, το Κυπριακό Μουσείο, ο σταθμός του Kapnos Airport Shuttle. Θα βρείτε όμως το USE-IT Nicosia και σε διάφορα άλλα σημεία στην πόλη όπως καφέ, μπαρ, μουσεία, ξενοδοχεία και καταστήματα.

Επίσης μπορεί κανείς να κατεβάσει το χάρτη σε ψηφιακή μορφή από την ιστοσελίδα του USE-IT Europe:

Εναλλακτικά κατεβάζετε δωρεάν την εφαρμογή USE-IT για iOS και Android.

Η στήριξη για το USE - IT Nicosia έρχεται κυρίως από τον Δήμο της Λευκωσίας, ο οποίος συνέβαλε και συμβάλλει σημαντικά στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας από το 2015. Την τρίτη έκδοση στήριξαν επίσης η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λευκωσίας (Visit Nicosia) και οι Φίλοι της Λευκωσίας.

Loader