HOAX: Αυτός δεν είναι ο Hawking

HOAX: Αυτός δεν είναι ο Hawking

HOAX: Αυτός δεν είναι ο Hawking
Ότι γίνεται viral δεν σημαίνει πως ανταποκρίνεται και στην αλήθεια

Η φωτογραφία έγινε viral –ταίριαζε στον μύθο του νεαρού ριζοσπάστη Στίβεν Χόκινγκ, να συμμετέχει με πατερίτσες σε πορεία για το Βιετνάμ το 1968. Ομως δεν ήταν ο εκλιπών στην εικόνα και το διευκρίνισε ο πρωταγωνιστής της.

Η ιστορική φωτογραφία κατέκλυσε με θαυμαστή ταχύτητα το Facebook και κάθε άλλο μέσο κοινωνικής δικτύωσης στο πλαίσιο του διαδικτυακού πένθους για τον Στίβεν Χόκινγκ. Ηταν η ασπρόμαυρη εικόνα από μια διαδήλωση στο Λονδίνο του 1968 που θύμισε σε πολλούς το αντιπολεμικό πνεύμα εκείνης της εποχής –όταν ο πόλεμος στο Βιετνάμ κυριαρχούσε στην επικαιρότητα– αλλά και μια άλλη πλευρά του Χόκινγκ: αυτή του νεαρού αριστερού ριζοσπάστη που όντως υπήρξε στα νιάτα του ο εκλιπών.

Ετσι η φωτογραφία έγινε γρήγορα viral καθώς ταίριαζε με τον μύθο που γρήγορα φτιάξαμε στο μυαλό μας για τον Χόκινγκ: Στην πρώτη γραμμή ήταν ένας άνδρας με μπαστούνια και στα δυο χέρια, δίπλα του ο συγγραφέας Ταρίκ Αλί και πιο δίπλα η ηθοποιός αλλά και πολύ σημαντική ακτιβίστρια Βανέσα Ρεντγκρέιβ.

Τα μπαστούνια στα χέρια και το παρουσιαστικό με τα χοντρά γυαλιά και τα πυκνά μαλλιά παρέπεμπαν στον Στίβεν Χόκινγκ, αν και όποιος ήταν προσεκτικός θα αντιλαμβανόταν ότι ο διαδηλωτής ήταν πολύ υγιής για να είναι ο Χόκινγκ που στα 26 του είχε ήδη χτυπηθεί βάναυσα από την νευροπαραλυτική αρρώστια. Αλλά με τις αναρτήσεις στο Facebook σημασία έχει το (συχνά κατασκευασμένο) συναίσθημα, ο μύθος και όχι πάντα η ιστορική αλήθεια.

Και όντως δεν ήταν ο Χόκινγκ ο άνδρας.

Ο Ταρίκ Αλί έσπευσε την Τετάρτη –και αφού είχε δει τη φωτογραφία του να αναπαράγεται σε όλα τα διαδικτυακά RIP για τον Χόκινγκ– να ξεκαθαρίσει ότι ο άνδρας δίπλα του δεν ήταν ο διάσημος θεωρητικός φυσικός, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σήμερα σε ηλικία 76 ετών.

Εγραψε στο Facebook:

«Ο ΑΝΔΡΑΣ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ 1968 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΟΚΙΝΓΚ.

» Θλίβομαι που μας άφησε ο Στίβεν Χόκινγκ, ήταν αντίθετος στον πόλεμο του Βιετνάμ και την γενοκτονική περιπέτεια στο Ιράμ, ΑΛΛΑ δεν είναι στη φωτογραφία από τη διαδήλωση του 1968. Επαναλαμβάνω, ΔΕΝ ήταν. Μια ανακριβής λεζάνταστην Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων δημιούργησε αυτόν τον μύθο. Θα ευχόμουν να ήταν αυτός, αλλά δεν είναι, οπότε παρακαλώ όχι άλλα μηνύματα στο FB για αυτό το θέμα….».

Για την ιστορία, τη φωτογραφία τράβηξε ο Λιούς Μόρλεϊ, σπουδαίος βρετανός φωτογράφος ο οποίος πέθανε το 2003.

Πηγή

Loader