Σε πάρκο γλυπτικής μετατρέπεται παλιό γήπεδο στη Γεροσκήπου

Σε πάρκο γλυπτικής μετατρέπεται παλιό γήπεδο στη Γεροσκήπου

Ακόμη μια ουσιαστική κληρονομιά από το Πάφος2017

Σε πάρκο γλυπτικής μετατρέπεται παλιό γήπεδο στη Γεροσκήπου
Συμμετέχουν 10 καλλιτέχνες από 8 διαφορετικές χώρες

Σε πάρκο γλυπτικής μετατρέπεται το παλιό και εγκαταλελειμμένο γήπεδο ποδοσφαίρου στη Γεροσκήπου σε συνεργασία με το Πάφος 2017. Οι 10 καλλιτέχνες που έχουν επιλεγεί από έναν κατάλογο 500 ενδιαφερομένων έχουν αρχίσει δουλειά, δημιουργώντας τα πρώτα έργα.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, η Κατερίνα Φουκαρά, Επιμελήτρια του Έργου, ανέφερε πως οι δημιουργοί που έχουν επιλεγεί μέσω ανοικτής πρόσκλησης θα εργαστούν για δύο εβδομάδες στη Γεροσκήπου.

Στο έργο συμμετέχουν καλλιτέχνες από οκτώ διαφορετικές χώρες, συγκεκριμένα Αρμενία, Κίνα, Ιταλία, Κύπρο, Ρουμανία, Γερμανία, Βουλγαρία και Σουηδία.

Τα έργα και οι καλλιτέχνες είναι: • "Muse" by Emin Petrosyan (Armenia) • "Fragile" Genti Tavanxhiu (Italy) • "The song of Siren" Arsenty Lysenkov (Cyprus) • "Great head of Aphrodite" Olaf Klepzig (Germany) • "Antique torso" Viktor Korneev, (Sweden) • "Ariadne auf Naxos" Gao Meng (China) • "Sanctuary" Christos Lanitis (Cyprus) • "Ariadne`s thread" Ana Maria Aurelia Negara (Romania) • "The Rebellion of Prometheus" Agnessa Ivanova Petrova (Bulgaria) • "Inner Vision" George Moisi (Cyprus)

Η κ. Φουκαρά ανέφερε πως η διοργάνωση του συμποσίου αποτελεί ένα τεράστιο καλλιτεχνικό γεγονός για την Πάφο και για τον Δήμο Γεροσκήπου γιατί θα έχει το αποτέλεσμα της δημιουργίας ενός μοναδικού υπαίθριου Μουσείου Γλυπτικής.

Πρόσθεσε πως οι εργασίες στο χώρο έχουν αρχίσει από τις 9 του Σεπτέμβρη και θα συνεχιστούν μέχρι τις 23 τρέχοντος. Στις 24 Σεπτεμβρίου θα τελεστούν τα εγκαίνια του πάρκου στις 19:00 από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή.

Σύμφωνα με την κ. Φουκαρά, οι καλλιτέχνες επί οκτώ ώρες καθημερινά κάτω από τον ζεστό ήλιο δημιουργούν, τρίβουν, σκαλίζουν, λειαίνουν, επιτίθενται, αμύνονται με σωματική ένταση για να προσφέρουν μια μοναδική τέχνη με σεβασμό στην ιστορία του τόπου.

Τα έργα τέχνης, σημείωσε, είναι εμπνευσμένα από τους μύθους της περιοχής, αλλά και από την ελληνική μυθολογία.

Η Επιμελήτρια του έργου ανέφερε ακόμη πως είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι το συμπόσιο γλυπτικής είναι μια νέα εμπειρία για τους επισκέπτες, αλλά και γενικά για τους κατοίκους της περιοχής, γιατί έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τους καλλιτέχνες επί τω έργω, να συνομιλήσουν μαζί τους και να θαυμάσουν την πορεία του έργου όπως γίνεται από ένα απλό κομμάτι μιας πέτρας από ένα κύβο 2x2 που παίρνει μορφή και έτσι γίνεται τρισδιάστατο.

Πρόσθεσε πως το συμπόσιο έχει ως στόχο «τη σύγκληση διαφορετικών τεχνοτροπιών, ενεργειών, με διάφορες αναπαραστάσεις, φιγούρες, μορφές και αφηρημένη τέχνη”, και όλα αυτά “είναι μερικά από τα στοιχεία που θα διανθίσουν τη θεματολογία των γλυπτών και θα αναδείξουν την πόλη μέσα από μια σημαντική καλλιτεχνική εμπειρία υψηλού επιπέδου”.

H κ. Φουκαρά είπε, τέλος, πως το υπαίθριο Μουσείο Γλυπτικής θα προσελκύσει κόσμο αλλά θα ομορφύνει και τον τόπο.

Ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως η τοπική αρχή, μετά την εξασφάλιση του χώρου, προχώρησε σε εργασίες για την κατεδάφιση των παλιών εγκαταστάσεων και την απομάκρυνση των μπάζων, με σκοπό να μετατραπεί η περιοχή σε μια όαση πρασίνου και πολιτισμού.

Ο κ. Παυλίδης ανέφερε πως για χρόνια η περιοχή που βρίσκεται ακριβώς πίσω από το κέντρο του Δήμου Γεροσκήπου ήταν υποβαθμισμένη και ένας χώρος απόρριψης σκυβάλων και άχρηστων υλικών, ενώ σήμερα θα μετατραπεί σε ένα μοναδικό υπαίθριο Μουσείο Γλυπτικής.

Loader