5 λόγοι για τους οποίους η Πάφος ήταν η σωστότερη επιλογή

5 λόγοι για τους οποίους η Πάφος ήταν η σωστότερη επιλογή

«H ΠΠ δίνεται σε μια πόλη όχι γι’ αυτά που έχει αλλά γι’ αυτά που θα αναπτύξει»

5 λόγοι για τους οποίους η Πάφος ήταν η σωστότερη επιλογή
Λίγα λόγια και για το σκεπτικό πίσω απ’ το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας

Βρισκόμαστε αισίως στο μακάριο έτος 2017, όπου η μικρή και καλή μας Πάφος στέφεται πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης ολόκληρης.

Μια επιλογή που -come on dudes, seriously- απογοήτευσε μερικά μπλαζέ τυπάκια εκεί έξω.

Σαφώς δεν είμαστε ειδήμονες για να κρίνουμε την ποιότητα των φακέλων που είχαν τότε υποβάλει οι άλλες πόλεις, πιθανότατα να ήταν περισσότερο καλοδουλεμένες οι δικές τους προτάσεις -ιδιαίτερα της Λευκωσίας παρουσίαζε μεγάλο ενδιαφέρον- το fact ωστόσο και μόνο πως η διαχρονικά η πολιτιστική ζωή, και γενικότερα η ζωή στην Πάφο είναι αισθητά φτωχότερη από τις άλλες πόλεις, δεικνύει πως η επιλογή της για τη διοργάνωση αυτή ήταν οφθαλμοφανώς η σωστότερη, αφού είναι η πόλη που περισσότερο από κάθε άλλη την είχε ανάγκη.

Μιλήσαμε με άτομα του Πάφος 2017 που τα τελευταία χρόνια ζουν πυρετωδώς την προετοιμασία στην καθημερινότητά τους και τους ζητήσαμε να μας πουν 5 λόγους για τους οποίους πιστεύουν πως δικαίως η Πάφος πήρε τον τίτλο.

Τα σχόλια δικά μας (και δικά σας αν θελήσετε στη συνέχεια).

Ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας δίνεται σε μια πόλη όχι για αυτά που έχει αλλά γι’ αυτά που θα δημιουργήσει και θα αναπτύξει. Στοιχειώδης παράμετρος άλλωστε στη φιλοσοφία του θεσμού, ευελπιστούμε κοινή λογική και του κάθε νοήμονα ατόμου εκεί έξω που δεν σκέφτεται μικροπρεπώς τοπικιστικά είναι να δίνεται σε πόλεις που θα επωφεληθούν και θα ενισχυθούν σημαντικά, σε πόλεις με άλλα λόγια που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για μια τέτοια διοργάνωση.

Η Πάφος δεν κέρδισε για τα ψηφιδωτά της αλλά επειδή θα διοργανώσει μια σειρά έργων τα οποία κρίθηκαν αξιόλογα και πρωτοποριακά. Εξαίρετους αρχαιολογικούς χώρους έχουν όλες οι πόλεις και επαρχίες του πάμπλουτου σε ιστορία και αρχαιολογία μας νησιού, κι όσο κι αν ξεχωρίζουν σε σημασία, ομορφιά και εμφάνιση τα παφίτικα ψηφιδωτά, προφανώς η αρμόδια από εμπειρογνώμονες επιτροπή κάτι περισσότερο θα διέκρινε στην πρόταση της Πάφου.

Μέσα από τον τίτλο θα προαχθεί η Πάφος σε ένα πολιτιστικό προορισμό, πέραν του ήλιου, της θάλασσας και του all inclusive Τόσο στην περίπτωση της Πάφου -όσο και όλων των υπόλοιπων παραλιακών θερέτρων- ανάπτυξη δεν σημαίνει μόνο (συνταξιούχοι κυρίως) βορειοευρωπαίοι τουρίστες που διψούν για ήλιο και θάλασσα, ούτε ευτελούς ποιότητας εστιατόρια, souvenir shops και ντεκατάνς ντισκοτέκ και μπαράκια. Κυρίως, ανάπτυξη δεν σημαίνει μόνο υπερπολυτελή ξενοδοχεία και ογκώδη οικιστικά συγκροτήματα, ούτε και τα επιζήμια για την τοπική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις all inclusive τουριστικά πακέτα σε πεντάστερα ξενοδοχεία. Ανάπτυξη πρέπει να σημαίνει και η εμπλοκή και η κινητικότητα τόσο του ντόπιου πληθυσμού όσο και των επισκεπτών σε εκδηλώσεις πέρα απ’ τις τετριμμένες, εκδηλώσεις που θα φέρουν μια ουσιαστική αναβάθμιση στην καθημερινή ποιότητα ζωής, ιδίως αν αναφερόμαστε σε κατοίκους απομακρυσμένων και πολλαπλώς αφημένων απ' την κρατική μηχανή περιοχών.

Το Ανοικτό Εργοστάσιο Πολιτισμού προάγει ότι ο πολιτισμός δεν παράγεται μέσα σε πολυτελείς αίθουσες και σε μέγαρα. Πολιτισμός μπορεί να παραχθεί και σε μικρότερες πόλεις. Η Πάφος είναι η μικρότερη πόλη στην ιστορία του θεσμού και θα παραγάγει πολιτισμό σε δρόμους, σε πλατείες παντού

Και όλο αυτό μάλιστα, παρόλα τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν στη διοργάνωση οι άνθρωποι που ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν τη δύσκολη αυτή αποστολή, καταφέρνοντας μάλιστα από τον Οκτώβριο να έχουν σχεδόν στημένο το οργανόγραμμα όλων των εκδηλώσεων με συμμετοχή 1500 σχεδόν καλλιτεχνών και τον προγραμματισμό 152 έργων και 300 δράσεων .

Τα έργα υποδομής που είναι υπο εξέλιξη θα παραμείνουν σαν κληρονομιά στην πόλη, ως μέρος της πολιτιστικής σκηνής της Πάφου μετά το τέλος της χρονιάς της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Χωρίς σχόλιο

Και λίγα λόγια για το σκεπτικό Σύμφωνα με τους ανθρώπους της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Πάφος2017, γενικότερος στόχος είναι η ενεργός συμμετοχή των τοπικών και εθνικών πολιτιστικών φορέων, η εμπλοκή και η συμμετοχή καλλιτεχνών από ολόκληρο τον κόσμο και η επίτευξη μιας βιώσιμης πολιτιστικής συνεργασίας που θα παραμείνει στην πόλη ως κληρονομιά.

Αυτή η κεντρική ιδέα του Προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Πάφος2017 βασίζεται σε μια παράδοση χιλιάδων χρόνων, τότε που ο πολιτισμός αναπτυσσόταν σε ανοιχτούς χώρους και στην παραδοχή ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη για ένα νέο τρόπο σκέψης, ζωής και αντίδρασης έτσι ώστε να μπορούμε να επανασυνδέσουμε τους ανθρώπους με τους ανοιχτούς χώρους.

Το λεγόμενο Ανοιχτό Εργοστάσιο Πολιτισμού θα ταξιδέψει σε όλες τις περιοχές και τις κοινότητες της Πάφου, να προβάλει μαζικά τις δραστηριότητες του Προγράμματος του και να δημιουργήσει έναν κοινό χώρο επικοινωνίας και συνεργασίας για όλους.

Η ιδέα δεν αφορά μόνο τους ανοιχτούς χώρους όμως, αφορά επίσης την ανεκτικότητα, την αποδοχή, την ενθάρρυνση και την ενσωμάτωση των διαφόρων πολιτισμών, ιδεών και πεποιθήσεων.

Η Πάφος αξιοποιεί επομένως τα μειονεκτήματα της σε πλεονεκτήματα αναπτύσσοντας ένα Ανοικτό Εργοστάσιο Πολιτισμού για ολόκληρη την χρονιά.

«Το σύνθημά μας εκφράζει την ανάγκη για διασύνδεση και γεφύρωση των διαχωρισμένων κατοίκων της Πάφου: των μόνιμων κατοίκων, των επισκεπτών και των μεταναστών. Επιπλέον, τονίζει πόσο σημαντική είναι η διασύνδεση των διάσπαρτων χώρων της πόλης και η μετατροπή ολόκληρης της επαρχίας Πάφου σε ένα κοινό χώρο τον οποίο θα μοιράζονται όλοι οι πολίτες της – κυριολεκτικά και μεταφορικά» μας αναφέρθηκε ενδεικτικά από τη διοργάνωση.

Loader