Ποιος είναι ο περιβόητος Ιβάν Σαββίδης

Ποιος είναι ο περιβόητος Ιβάν Σαββίδης

Ποιος είναι ο περιβόητος Ιβάν Σαββίδης
Η ιστορία του κυριούλη με το όπλο

Κατά την ισπανική Marca ο Ιβάν Σαββίδης είναι «πρώην πολιτικός, επιχειρηματίας και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ρωσίας. Διετέλεσε μέλος της Δούμα, με στενότατους δεσμούς με τον πρόεδρο Πούτιν, και σήμερα θεωρείται ο ισχυρότερος άνδρας της Θεσσαλονίκης».

Κατά τις λίστες του Forbes είναι ο πρώην καπνεργάτης που, μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, έγινε μεγιστάνας της αγοράς καπνικών προϊόντων – και όχι μόνον – και βρίσκεται σταθερά μέσα στους 150 πλουσιότερους επιχειρηματίες της Ρωσίας.

Κατά την ΝΔ, στην μετά 2015 εποχή, είναι ο «εκλεκτός επιχειρηματίας» του Μαξίμου και κατά τον Αδωνι Γεωργιάδη – μετά την περασμένη Κυριακή και τα «καουμπολίκια» της Τούμπας – είναι ο «ορισμος της διαπλοκής» επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ όλων αυτών, και προς αναζήτηση της πολιτικής και επιχειρηματικής πραγματικότητας περί τον Ιβάν Σαββίδη, μάλλον είναι χρήσιμη μια αναδρομή στους σταθμούς, τα πρόσωπα και τα γεγονότα που έχουν σφραγίσει την έως τώρα πορεία του ομογενή μεγιστάνα στην Ελλάδα...

Η ελληνική ιθαγένεια

Ο Ιβάν Σαββίδης, λοιπόν, απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια στις 26 Φεβρουαρίου του 2013, επί κυβέρνησης Σαμαρά και δια της «τιμητικής πολιτογράφησης». Στο σχετικό ΦΕΚ ου εκδόθηκε τότε αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Ο ομογενής αλλοδαπός Ιβάν Σαββίδη, προσέφερε εξαιρετικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, καθώς προώθησε τη διατήρηση της ελληνικής συνείδησης και του ελληνικού ιδεώδους στον χώρο των ομογενών μας στη Ρωσία και τις χώρες της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης, συνέβαλε στην ενδυνάμωση της απανταχού ορθοδοξίας και επέδειξε πλούσιο φιλανθρωπικό και πολιτιστικό έργο και ενεργό συμμετοχή και συνδρομή στη ζωή της σύγχρονης Ελλάδας, συντρέχει η προϋπόθεση εφαρμογής της ανωτέρω διάταξης του άρθρου 13 του Ν. 3284/2004.

Με πρόταση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, αποφασίζουμε: Πολιτογραφούμε ως Έλληνα υπήκοο τον ομογενή αλλοδαπό ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗ του ΙΓΝΑΤΙΟΥ». Τότε, κι έναν μήνα μετά τις εκλογές του 2012 που ανέδειξαν την τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, είχε ήδη αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του ΠΑΟΚ.

Η ΣΕΚΑΠ κι ο Σαμαράς

Το 2013 επίσης, και μετά από ένα μπαράζ πιέσεων και παρακλήσεων από τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, απέκτησε και την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ της Θράκης. «Η πρώτη κουβέντα με τον πρωθυπουργό Σαμαρά για την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ ολοκληρώθηκε με τη δική μου κατηγορηματική άρνηση να αγοράσω τη συγκεκριμένη εταιρεία. Απάντησα μάλιστα πως “ακόμα κι αν μου πληρώσετε λεφτά, δεν θέλω να την αγοράσω επειδή η ΣΕΚΑΠ δεν έχει προοπτική, δεν έχει ιδέα, δεν έχει τίποτα”» είχε πει ο ίδιος ο Ιβάν Σαββίδης αργότερα σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα».

Χρειάστηκαν τουλάχιστον τρεις ακομη συναντήσεις με τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς και η διαμεσολάβηση των στελεχών της ΝΣ Αλέκου Κοντού, Σίμου Κεδίκογλου και Ευριπίδη Στυλιανίδη, για να αγοράσει και να διασώσει τελικά την ΣΕΚΑΠ. Ο ίδιος δήλωνε αργότερα πως ο Σαμαράς τον «ξεγέλασε» και ουδείς του είχε πει ποτέ τίποτα για το περίφημο πρόστιμο που βάραινε την βιομηχανία και πυροδοτεί ακομη πολιτικές εντάσεις. Την ίδια χρονιά απέκτησε και το Μακεδονία Παλλάς στην Θεσσαλονίκη, κατά πολλούς όμως η υπόθεση της ΣΕΚΑΠ ήταν εκείνη που κλόνισε τις σχέσεις του με την πλευρά Σαμαρά.

Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες επεκτάθηκαν στα media και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μέσω της συμμετοχής του στην κοινοπραξία που απέκτησε το 67% του ΟΛΘ. Στο πεδίο των media έκανε το πρώτο βήμα με την συμμετοχή στον αρχικό, και ακυρωθέντα διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, και στην συνέχεια απέκτησε το 19% του Mega (ποσοστό που ανήκε στην πλευρά Μπόμπολα), το «Εθνος», και το «Εψιλον». Δεν έκρυψε τιες φιλικές σχέσεις του με τον υπουργό Αμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛ και προκάλεσε θύελλα σχολίων όταν εμφανίστηκε μαζί με τον Πάνο Καμμένο στο «Εψιλον» για να αναλάβει και επισήμως την ιδιοκτησία του καναλιού.

Στο ίδιο διάστημα δεν έκρυψε και τις θετικές απόψεις του για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ δεν δίστασε να προβλέψει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός. Στην περίφημη συνέντευξη του στο «Πρώτο Θέμα» είχε πει, αναφερόμενος σε μια εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή: «Αισθάνθηκα αυτό ακριβώς που είχα αισθανθεί το 2000 όταν άκουσα τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Εγώ θέλω έναν τέτοιο πρόεδρο. Οταν άκουγα τον κ. Τσίπρα ήμουν έτοιμος να χειροκροτήσω»!

«Συμπάθειες»

Το παζλ των πολιτικών του συμπαθειών ίσως συμπληρώνουν και δύο κοσμικά γεγονότα: Τον Ιούνιο του 2016 πάντρεψε τον γιο του και στην τελετή το παρών, μεταξυ άλλων, έδωσαν ο Κώστας Καραμανλής και η Νατάσσα Παζαϊτη, ο Πάνος Καμμένος, καθώς και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, η ανιψιά του Σόνια Σαββίδη παντρεύτηκε τον Ανδρέα Παπαμιμίκο, γραμματέα της ΝΔ επί προεδρείας Σαμαρά. Παρόντες στον γάμο ήταν ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας καθώς και ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης.

Πηγή

Loader