Oι πολιτικοί της επανένωσης «τιμωρήθηκαν» στις χθεσινές εκλογές

Oι πολιτικοί της επανένωσης «τιμωρήθηκαν» στις χθεσινές εκλογές

Oι πολιτικοί της επανένωσης «τιμωρήθηκαν» στις χθεσινές εκλογές
Το κόμμα των εποίκων μπαίνει για πρώτη φορά στη «βουλή» και κοσμικοί τουρκοκύπριοι ανησυχούν πολύ για την ισλαμοποίηση της κοινωνίας τους

Καθώς στην από δω πλευρά ακούμε φανταχτερές εξαγγελίες από τους δικούς μας υποψηφίους και προετοιμαζόμαστε για προεκλογικές συναυλίες τύπου Σάκης Ρουβάς, στην άλλη πλευρά του νησιού η ζωή συνεχίζεται με τα σημάδια για το προς τα πού οδηγούνται τα πράγματα στην Κύπρο να μην είναι ιδιαίτερα δυσδιάκριτα.

Πέρα λοιπόν από τα UFO που έγιναν αντιληπτά στον ουρανό της Μόρφου χθες είχαμε και εκλογές με το αποτέλεσμα να μην κρίνεται ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για τους ένθεν κι ένθεν υποστηρικτές της επανένωσης.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτέλεσματα, η «βουλή» θα αποτελείται από έξι κόμματα, αφού βέβαιη είναι η εισδοχή και του κόμματος της Αναγέννησης, που είναι ουσιαστικά το κόμμα των εποίκων.

Η συμμετοχή κυμάνθηκε λίγο πάνω από το 62%.

Με καταμετρημένο το 93,6% επισήμως και όπως μεταδίδεται στην ιστοσελίδα του «ανωτάτου εκλογικού συμβουλίου» τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Κόμμα Εθνικής Ενότητας 35,44% και 21 "έδρες", Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα 21,04% και 12 "έδρες", Κόμμα του Λαού 17,05% και 9 "έδρες", Δημοκρατικό Κόμμα 7,87% και 3 "έδρες", Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας 8,65% και 3 "έδρες", Κόμμα Αναγέννησης 6,96% και 2 "έδρες".

Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα στη Guardian, οι Τουρκοκύπριοι φοβούνται ότι ο πολιτισμός τους απειλείται από τον σφιχτό εναγκαλισμό της Άγκυρας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Τουρκοκύπριοι θεωρούνται από τους πιο φιλελεύθερους μουσουλμάνους του δυτικού κόσμου. Για μερικούς, το αλκοόλ δεν είναι εκτός ορίων, με μερικούς να αποδίδουν την τάση τους για ουίσκι στην αποικιακή κυριαρχία των Βρετανών. Κάποιοι τρομάζουν με την ιδέα ότι οι γυναίκες πρέπει να φορούν μαντίλες και αστειεύονται ότι θα πάνε σε τζαμί μόνο για να παρακολουθήσουν μια κηδεία.

Οι κοσμικοί Τουρκοκύπριοι ανησυχούν ότι η θρησκεία - και οι πολιτικές που αποσκοπούν στην προώθηση της αναζωπύρωσης του Ισλάμ - θα μπορούσε να αποτελέσει το επόμενο μεγάλο εμπόδιο για τη συμφιλίωση με τους ελληνοκύπριους σε μια ενωμένη Κύπρο. Όλο και περισσότερο εκφράζονται ανησυχίες ότι η Τουρκία είναι τώρα αποφασισμένη να ακυρώσει έναν τρόπο ζωής που είναι όχι μόνο αγαπημένος αλλά και κεντρικός για την ταυτότητά τους.

Η θρησκεία δεν υπήρξε ποτέ σημείο σύγκρoυσης στην Κύπρο, o εθνικισμός, ναι, αλλά όχι αυτό

Ο Σενέρ Ελτσίλ, επικεφαλής του σωματείου των Τουρκοκυπρίων δασκάλων και επικριτής της αυξανόμενης επιρροής της Άγκυρας στην πατρίδα του δηλώνει: «Δεν θέλουμε να μας επιβάλουν το σουνιτικό Ισλάμ, αλλά εργάζονται συστηματικά για να ριζοσπαστικοποιήσουν το σύστημα και να αλλάξουν την τύχη και τον πολιτισμό των Τουρκοκυπρίων. Όλα αυτά είναι αλλόκοτα, γιατί πολιτιστικά είμαστε πολύ κοντά στους ελληνοκύπριους. Δεν είναι μόνο ότι οι τουρκοκύπριοι έχουν γίνει μειονότητα στη χώρα τους, τώρα προσπαθούν να αντικαταστήσουν το κοσμικό εκπαιδευτικό σύστημα με θρησκευτικές σχολές».

«Πάνω από 400 ιμάμηδες έχουν σταλεί εδώ για να διδάξουν τα παιδιά των εποίκων. Αντί για τα αγγλικά, διδάσκονται μαθήματα στα αραβικά και το Κοράνι. Η θρησκεία δεν υπήρξε ποτέ σημείο σύγκρoυσης στην Κύπρο, o εθνικισμός, ναι, αλλά όχι αυτό».

Loader