Τα μπουλντόγκ είναι «λάθη» της γενετικής και φταίμε εμείς οι άνθρωποι

Τα μπουλντόγκ είναι «λάθη» της γενετικής και φταίμε εμείς οι άνθρωποι

Νέα μελέτη DNA ερμηνεύει τα συχνά προβλήματα στην υγεία τους

Τα μπουλντόγκ είναι «λάθη» της γενετικής και φταίμε εμείς οι άνθρωποι
Τι πλάσματα είμαστε εμείς οι Sapiens!

Σκέψου ένα κουρασμένο και λαχανιασμένο μπουλντόγκ που δυσκολεύεται ν’ αναπνεύσει. Μια δυσάρεστη εικόνα που συναντά κανείς συχνά όταν έρθει σε επαφή μ’ αυτά τα τρισχαριτωμένα τετράποδα. Τα υγρά του μάτια «σέρνονται» κάτω από πτυχές του δέρματός του, ενώ τα κοντόχοντρα μικρά ποδαράκια του λυγίζουν κάτω από το βάρος του σώματός του.

Είναι αυτό το πράγμα υγιές και νορμάλ; Μια νέα μελέτη DNA ισχυρίζεται πως όχι κι αυτό είναι κάτι για το οποίο φταίμε εμείς οι άνθρωποι. Η μελέτη λέει πως έχουμε παραμορφώσει τόσο βαθιά το γενετικό υλικό αυτού του σκύλου σε βαθμό που τα καθαρόαιμα αγγλικά μπουλντόγκ ποτέ δεν θα είναι πλήρως υγιή, λόγω της εσκεμμένης ενδογαμίας που έγινε στο παρελθόν για να επιτευχθούν τα «ιδανικά» χαρακτηριστικά.

Τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες μέρες στην επιθεώρηση Canine Genetics and Epidemiology σηματοδοτούν την πρώτη φορά που ερευνάται η ποικιλομορφία της φυλής σε επίπεδο DNA και όχι σε γενεαλογικό.

Σε μια ξεχωριστή μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Public Library of Science Genetics, Σουηδοί ερευνητές ανακάλυψαν επίσης γονίδια που προδιαθέτουν τα μπουλντόγκ για να εμφανίσουν ένα συγκεκριμένο τύπο καρκίνου του εγκεφάλου.

περισσότερα από το 80% των μωρών μπουλντόγκ έρχονται στη ζωή με καισαρική

Σήμερα περισσότερα από το 80% των μωρών μπουλντόγκ έρχονται στη ζωή με καισαρική τομή ενώ οι περισσότεροι ανθρώπινοι σύντροφοί των αγγλικών μπουλντόγκ μπορούν να περιμένουν ότι τα ζώα τους θα πεθάνουν από καρκίνο ή καρδιακή ανακοπή, εάν όχι λόγω γήρατος.

Μια μικρή ομάδα εκτροφέων προσπαθεί να επαναφέρει στη ζωή το αυθεντικό μπουλντόγκ, το οποίο ονομάζουν « Olde English Bulldogge» (Παλιό Αγγλικό Μπουλντόγκ), ωστόσο ερευνητές προειδοποιούν ότι η ταχεία εισαγωγή νέας ποικιλομορφίας στη γονιδιακή δεξαμενή θα μπορούσε να είναι επιβλαβής.

«Εάν η διασταύρωση ήταν ένας μη βραχυκέφαλος, μη νάνος σκύλος με κανονική ουρά και χωρίς ρυτιδιασμένο δέρμα, σίγουρα θα έλεγα ότι η διασταύρωση θα ήταν πιο υγιής από τον πρόγονό του» δηλώνει στο VICE ο Niels Pedersen, καθηγητής στη Σχολή του Κέντρου Κτηνιατρικής UC Davis School για την Υγεία των Ζώων Συντροφιάς.

Πηγή

Loader