Δημιουργώντας a kxoffee project με τη Μαρία και τον Χρήστο
Η Μαρία Φλουρή και ο Χρήστος Σωτηρίου μας παρουσιάζουν το A kxoffee project
Πολύ πιθανόν να έχεις ήδη γνωρίσει τη Μαρία Φλουρή και τον Χρήστο Σωτηρίου. Σίγουρα έχεις γνωρίσει και τον πατέρα του. Έχεις δοκιμάσει φαγητό από τα χεράκια της μητέρας του και είμαι πολύ σίγουρη πως το έχεις λατρέψει. Βασικά μπορεί να είστε και φίλοι, αφού στο A kxoffee project, μπορεί η βάση να είναι ο καφές αλλά γύρω του, περιστρέφονται πολλά περισσότερα πράγματα μεταξύ των οποίων η οικογένεια, η φιλία, η δημιουργία, η καινοτομία και η έκφραση.
Πώς γνωριστήκατε εσείς οι δύο; Χρήστος Σωτηρίου: Γνωριστήκαμε στο σχολείο, και είμαστε ζευγάρι τα τελευταία 15 περίπου χρόνια!
Πώς προέκυψε η ιδέα για το A kxoffee project; Χρήστος: Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μας σπουδών στο Λονδίνο, κάναμε coffee tours σε όλα σχεδόν τα specialty coffee shops που υπήρχαν τότε στο Λονδίνο. Όταν γνωρίσαμε τον κόσμο αυτόν, θελήσαμε να τον εξερευνήσουμε. Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν πως σιγά σιγά, εξελίχθηκε από hobby σε project και από εκεί σε a κχoffee project! Μαρία Φλουρή: Το όραμά μας, επιστρέφοντας στην Κύπρο από το Λονδίνο όπου μας κόλλησε το μικρόβιο του specialty coffee, ήταν να κάνουμε πιο προσβάσιμο τον καλό καφέ, ή για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, την κουλτούρα του specialty καφέ. Το 2012-2013 η Κύπρος βρισκόταν στον τομέα της εστίασης, σε νηπιακό στάδιο. Αυτό που θέλαμε ήταν να εκφράσουμε το πάθος και την αγάπη μας για τον καλό καφε και ξέραμε ό,τι αργά ή γρήγορα ο κόσμος θα τον αγκαλιάσει. Ένα μεγάλο κομμάτι της φιλοσοφίας μας είναι πως οτιδήποτε γίνεται οργανικά και βγαίνει από την ψυχή σου τότε έχεις ένα πολύ ισχυρό όπλο στο χέρι σου για να χτίσεις πάνω του.
Το όραμα, η αισθητική και το concept ήταν κοινό και για τους δύο ή αυτό που βλέπουμε και απολαμβάνουμε ήταν αποτέλεσμα ενός πολύ δημιουργικού πάρε δώσε; Χρήστος: Η αισθητική και το concept ήταν αποτέλεσμα ενός δημιουργικού πάρε δώσε, αλλά έγινε με πάρα πολύ μεράκι. Μαρία: Ίσως από τις πιό ευχάριστες αναμνήσεις, ήταν το στήσιμο του μαγαζιού. Από την επιλογή του μαρμάρου και το ύψος του bar, μέχρι το seatting arrangement, και τα φυτά. Για όλα υπήρξε μια πολύ δημιουργική διαδικασία που απολαύσαμε πάρα πολύ. Χρήστος: Θέλαμε να δημιουργήσουμε πρωτίστως έναν χώρο που θα άρεσε σε εμάς να επισκεπτόμαστε.
Πότε άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά; Μαρία: Από τον Απρίλη μέχρι τον Ιούλιο του 2013, κάναμε ενα pop-up στην APOTHEKE Contemporary Art, στην οδό Κλεάνθη Χριστοφίδη. Στην οδό αυτή, οφείλεται και το όνομά μας. Το "κχ" στο A κχoffee project, είναι ένα reminder από που ξεκινήσαμε. Χρήστος:Τον χώρο μάς είχαν παραχωρήσει δύο φίλοι για να τεστάρουμε αρχικά το concept μας. Ακολούθησε ένα διάλειμμα 19 ολόκληρων μηνών μέχρι να βρούμε τον χώρο που κάλυπτε τις ανάγκες μας αλλά κυρίως μας έκανε "κλίκ".
Ποιά η ανταπόκριση; Χρήστος: Η ανταπόκριση ήταν απίστευτη! Οι τακτικοί πελάτες που αποκτήσαμε το τρίμηνο του ’13, είναι μέχρι σήμερα θαμώνες, ενώ κάποιοι έχουν εξελιχθεί σε πολύ καλούς μας φίλους μας πλέον!
Δεν ήταν όμως όλα εύκολα, ούτε η μετάβαση απλή...φαντάζομαι. Υπήρξαν προκλήσεις. Μαρία: Το μεγαλύτερο challenge, το οποίο την ίδια ώρα μας προσφέρει εξαιρετική ικανοποίηση, είναι η επένδυση που κάνουμε στην εκπαίδευση. Εξηγείς σε μία τελείως "παρθένα αγορά", τι είναι αυτό που κάνεις, ποιά είναι η φιλοσοφία σου σαν μαγαζί, χτίζεις την ταυτότητά σου για να μπορείς να παρουσιαστείς οργανικά. Χρήστος:Υπάρχουν πολλά πράγματα που οφείλεις να εξηγήσεις όταν τα παρουσιάζεις και ακόμη περισσότερο, όταν τα πουλάς. Γιατί ο καφές έχει γευστικά χαρακτηριστικά; ποιοί καφέδες από ποιές χώρες έχουν περισσότερη οξύτητα πορτοκαλιού ή λεμονιού, από άλλους; Γιατί ο καφές να μυρίζει γιασεμί; ενώ κάποιος άλλος σοκολάτα; Ποιά η διαφορά στο γευστικό προφίλ ενός καφέ από την Αιθιοπία και κάποιου από την Κένυα;
Στην αρχή, όταν προωτοανοίξατε, αντιλαμβανόταν το κλαϊεντέλ σας τη διαφορά ή απλά απολάμβανε τον χώρο; Ρωτώ όχι για να προσβάλω κάποιον, αλλά μετά τον κυπριακό και τον στιγμιαίο καφέ των᾽90 -τον οποίο όλοι μας απολαύσαμε ιδιαιτέρως- η αλλαγή ήταν μεγάλη και ξαφνική. Από τον φραπέ στο κολντ μπρου, πόσο μακρύς ο δρόμος και πόσο συνειδητός; Μαρία: Η μετάβαση απο τον στιγμιαίο στον specialty, γίνεται με αργά και σταθερά βήματα. Η Ρώμη δε χτίστηκε σε μία μέρα! Χρήστος:Ο κόσμος είναι πλέον πιο συνειδητοποιμένος στο τι πίνει και θέλουμε να πιστεύουμε ότι βάζουμε και εμείς το λιθαράκι μας σε αυτή την εξέλιξη!
Απο την πρώτη μέρα μέχρι σήμερα, πόσο απολαυστική ή ενδιαφέρουσα ήταν η πορεία; Χρήστος: Το τι κερδίσαμε μέχρι σήμερα είναι ανεκτίμητο. Το σημαντικό είναι ότι αυτή η καθημερινή συναναστροφή με τον κόσμο μας έχει δώσει πολλά πράγματα. Μαρία: Όσο κλισέ κι αν ακούγεται δεν θα αλλάζαμε τίποτα. Έχουμε γνωρίσει υπέροχο κόσμο και κάναμε πολλές φιλίες. Χρήστος: Φυσικά και έχουν γίνει λάθη, αλλά πιστεύουμε ακράδαντα πως ακόμη κι αυτά, γίνονται για κάποιο σκοπό. Μαθαίνουμε από αυτά. Αξιοποιούμε όλες τις πληροφρίες, Διορθώνουμε όλα τα λάθη ή τις παραλείψεις. Για παράδειγμα τους πρώτους 4 μήνες λειτουργίας μας, δεν σερβίραμε freddo. Πλέον είναι το best selling προϊόν μας.
Εκτός από καφέ, απολαμβάνουμε και νόστιμα πράγματα. Μπορείτε να μου μιλήσετε για την αγαπημένη κυρία Helen και τις υπέροχες δημιουργίες της; Σάιτ νόουτ, ΛΑΤΡΕΥΩ τη σπανακόπιτά της! Μαρία: Εκτός από καφέ, στην κουζίνα μας φτιάχνουμε ό,τι σερβίρεται στο μαγαζί. Όλα φτιάχνονται με πολύ αγάπη από την κυρία Helen, μητέρα του Χρήστου. Η "μεταγραφή" της στο kxoffee έγινε πριν 2 χρόνια περίπου. Δούλευε σαν γραμματέας για 25 περίπου χρόνια και αποφασίσαμε να την "κλέψουμε" εμείς! Χρήστος: Έχει την ελευθερία στην κουζίνα να δημιουργεί ό,τι θέλει και φαίνεται πως έχει αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές. Οι πελάτες μας απολαμβάνουν όλα όσα δημιουργεί. Είμαστε πολύ περήφανοι.
Τελείως οικογενειακό το περιβάλλον του A kxoffee project, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Μαρία: Ναι. Εκτός από την κυρία Helen, είναι μαζί μας από την πρώτη ημέρα και ο κύριος Σώτος, ο μπαμπάς του Χρήστου, ο οποίος είναι απαραίτητος στη λειτουργία του καταστήματος αφού βοηθάει παντού. Δεν θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε χωρίς αυτόν. Χρήστος: Γενικά είμαστε μια ομάδα που αυτή τη στιγμή αποτελείται από 8 άτομα. Νοιώθουμε εξαιρετικά τυχεροί και ευλογημένοι που έχουμε χτίσει αυτή την ομάδα, η οποία αντιπροσωπεύει και αντιπροσωπεύεται από το κχoffee project. Μαρία: Όλη η ομάδα, είτε βρίσκεται πίσω από το bar, είτε είναι αθέατη -τουλάχιστον στην πλειοψηφία των πελατών μας- αποτελεί την ταυτότητα και συνάμα τη ψυχή του μαγαζιού. Big love.
Ποιά θα είναι η εξέλιξη του πρότζεκτ; Χρήστος:Ετοιμάζουμε ήδη ενα δεύτερο "project" σε κεντρικό σημείο της Λευκωσίας! Η φιλοσοφία θα είναι η ίδια, specialty καφές όπου θα καβουρδίζουμε επίσης on-site, ακριβώς όπως και στο κχoffee project! Θα είναι στην ουσία μια προέκταση και εξέλιξη του a κχoffee project με κάποιες προσθήκες, που δεν θα ήθελα να σας αποκαλύψουμε τώρα για να μην χαλάσουμε την έκπληξη και την προσμονή. Μαρία: Ενώσαμε τις γνώσεις και τις δυνάμεις μας με 2 φίλους που έχουν την ίδια φιλοσοφία και όραμα με εμάς και δραστηριοποιούνται στον ίδιο ακριβώς χώρο στα χανιά της Κρήτης για να δημιουργήσουμε του Κollaborative Coffee Roasters! Χρήστος:Πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια, προκειμένου να ανέβει ακόμη περισσότερο ο πήχης και να κάνουμε ακόμη πιο απαιτητικό το κοινό μας. Εν αναμονή λοιπόν.
Φωτογραφίες: Μάριος Ιωσηφίδης