No News

«Να απαιτηθεί ψυχιατρική αξιολόγηση όλων των διευθυντών στα σχολεία»

Ποιος προστατεύει τα παιδιά μας από τους φύλακες που τους επιβάλλουμε;

11 July 2017

Προβληματίστηκα πολύ αν έπρεπε να γράψω αυτό το άρθρο

Γράφει η Έφη Ξάνθου

Γράφω τελικά γιατί με πνίγει το παράπονο μαθητών και καθηγητών που δεν μπορούν να εκφραστούν γιατί είναι εγκλωβισμένοι λόγω θέσης, λόγω χρονικής συγκυρίας και της ανάγκης προστασίας της ανωνυμίας των ανηλίκων που επηρεάζονται.

Η αιτία του άρθρου είναι μια εξαιρετικά προβληματική περίπτωση λυκειάρχ@ τοποτεθημέν@ στην επαρχία Λευκωσίας. Το άτομο αυτό έχει καταχωρημένα τουλάχιστον 3 σοβαρότατα παράπονα εναντίον τ@ από μαθητές που έχουν κοινοποιηθεί και στην Επίτροπο για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Μετακινήθηκε άρον άρον και την προηγούμενη χρονιά από την Επαρχία στην οποία είχε αρχικά τοποθετηθεί. Αυτή τη φορά, όταν ο Υπουργός Παιδείας παρέμβηκε και πάλι για να μετακινηθεί από το σχολείο όπου διεύθυνε, έχει επικαλεστεί χίλιους τρόπους να παρέμβει ώστε να αρθεί η μετακίνηση. Έχει ζητήσει παρέμβαση της συντεχνίας τ@ (όχι της ΟΕΛΜΕΚ γιατί αυτή ήταν γνώστης των καταγγελιών και γενικότερων συνθηκών που επέβαλαν την μετακίνηση). Έβαλε καθηγητές να υπογράψουν επιστολή που να απαιτεί άρση της μετακίνησής από το συγκεκριμένο λύκειο (υπογράφηκε από 31 καθηγητές από τους 77 του σχολείου).

Έχει βρει δημοσιογράφους να αναπαράξουν τη δακρύβρεκτη ιστορία του κατακαημένου ατόμου που απλά προσπαθούσε να ακολουθήσει τους κανονισμούς των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, που έχει υπερασπιστεί τις πολιτικές κατευθύνσεις που Υπουργείο Παιδείας κατά λέξη αλλά βρέθηκε εντελώς χωρίς κανένα λόγο στον στόχαστρο του Υπουργού και τώρα μετακινείται σε λύκειο στην ύπαιθρό της ίδιας επαρχίας. Καλά, ακριβώς γι’ αυτό το λόγο δεν έπρεπε να υποψιαστούν πως κάτι άλλο παίζει και μετακινήθηκε;

Αγαπητοί, αν μπορούσα να δώσω λεπτομέρειες για το πρόσωπο αυτό χωρίς να παραβιάζω την ανάγκη προστασίας προσωπικών δεδομένων ανηλίκων, θα το έκανα. Αν μπορούσα να περιγράψω τη θητεία τρόμου που έχει επιβάλει σε καθηγητές, τις παρατυπίες στον τρόπο αξιολόγησης τους και προσωπικές απειλές, την επιμονή στη μείωση βαθμολογιών μαθητών ενώ οι κανονισμοί δίνουν δικαίωμα μόνο παρέμβασης εάν είναι υπέρ του μαθητή, θα το έκανα.

Αυτό που μπορώ να σας μεταφέρω είναι την προσωπική μου εμπειρία. Πριν δύο μήνες είχε απαιτήσει όπως παρουσιάσω έγγραφη συγκατάθεση του Υπουργού Παιδείας για να μπω στο σχολείο να εξετάσω καταγγελίες προς το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών. Όταν την εξασφάλισα και επέστρεψα μια εβδομάδα μετά για να εξετάσω τις καταγγελίες που μας είχαν γίνει, με κατήγγειλε στο Υπουργείο Παιδείας ότι μπήκα στο σχολείο παράνομα και έβγαλα μαθητές φωτογραφίες. Η ποιότητα του ατόμου είναι φανερή από το γεγονός πως έμαθα για την καταγγελία αυτή από τρίτους από το Υπουργείο Παιδείας και όχι μέσω κοινοποίησης της καταγγελίας για να μπορέσω να μεταφέρω και την δική μου μαρτυρία των γεγονότων.

Αποφάσισα να γράψω, γιατί νιώθω έντονα την ανάγκη να μεταφέρω την προσωπική μου απογοήτευση από ένα σύστημα Μέσης Εκπαίδευσης που επιβάλλει άτομα με σοβαρότατα προβλήματα προσωπικής αυτοεκτίμησης, ψυχικές εμμονές και σοβαρότατες ελλείψεις διοικητικών δεξιοτήτων ως βοηθούς και διευθυντές μέσης εκπαίδευσης.

Πρέπει επιτέλους να επιβληθεί ένα σύστημα αξιολόγησης που να εξετάζει και τα ουσιαστικά προσόντα και δεξιότητες ατόμων που αποκτούν καθοριστική εξουσία επί συναδέλφων τους αλλά κυρίως επί αθώων παιδιών, ανηλίκων που χρειάζονται προστασία και καθοδήγηση στην πορεία προς την ενηλικίωσή τους, όχι δράκους που προστατεύουν υποτίθεται θέσμια και προσπαθούν να τα οδηγήσουν προς τη σχολική αποτυχία και το σύστημα μαθητείας.

Και πρέπει να απαιτηθεί ψυχιατρική αξιολόγηση όλων των διευθυντικών στελεχών, όλων των σχολείων δημόσιας εκπαίδευσης ως εξέταση ρουτίνας. Και ας σταματήσει επιτέλους η πολιτική απόκρυψης των σοβαρά προβληματικών περιπτώσεων μέσω της απλής μετακίνησης τους σε άλλες σχολικές μονάδες. Και στα άλλα σχολεία θα κινδυνεύουν μαθητές και καθηγητές από δικτατορίσκους που προσπαθούν να βρουν την προσωπική τους αυτοεκτίμηση μέσω της σύνθλιψης της αυτοπεποίθησης των άλλων.

Έφη Ξάνθου
Αντιπρόεδρος Β Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών
xefi@cyprusgreens.org

Υ.Γ.: Από πότε το Υπουργείο Παιδείας προάγει σε διευθυντικές θέσεις άτομα που διορίστηκαν στη Μέση Εκπαίδευση για να παρέχουν συμβουλές Επαγγελματικού Προσανατολισμού; Μήπως η έλλειψη τριβής με μαθητές σε αίθουσες διδασκαλίας καθιστά προβληματικές τέτοιες προαγωγές;

Σχόλια

Κι’ άλλα No News

Πρωτοετής Κύπριος φοιτητής στην Ελλάδα δεν έκανε παρέα μόνο με Κύπριους

«Η ζωή μου διατρέχει κίνδυνο κι η οικογένειά μου δέχεται απειλές» δήλωσε στο Κουλούρι

πρίν από 18 ώρες

Δήμαρχος Θεσσαλονίκης: Έδινα στη γυναίκα μου χασίσι γιατί είχε καρκίνο

Ο πιο κουλ Δήμαρχος μόλις είπε δημόσια κάτι που όλοι ξέρουμε

πρίν από 3 ημέρες

Τι λέει το ελληνόφωνο τουίτερ για την καμήλα του Τσίπρα

Υποκλινόμαστε με σεβασμό

πρίν από 3 ημέρες