No News

Ο weirdo ρασοφόρος, τα Facebook reports και η αλήθεια

Στην εποχή που η παραπληροφόρηση κάνει πάρτι

Aπό Πάρις Δημητριάδης • 14 June 2017

Σήμερα ασχολούμαστε με ελληνικά και άλλα hoaxes

«Είναι απαράδεκτο που το Facebook κατέβασε τις φωτογραφίες μου» διαμαρτύρεται η Πένυ. Φ από τη Θεσσαλονίκη, η οποία ανάρτησε χθες στο προσωπικό της προφίλ φωτογραφίες που στο πιτς φιτίλι θα γίνονταν επίμαχες, μ’ έναν επιδειξία ρασοφόρο που φέρεται να παρενοχλεί ανυποψίαστες κοπέλες μέσα στα αστικά λεωφορεία της πόλης.

Η ανάρτηση της Πένυ. Φ προκάλεσε αμέσως κακό χαμό στο ελληνικό ίντερνετ, αφού σύμφωνα με όσα έγραψε η κοπέλα ο εν λόγω παπάς «άρχισε να της χαϊδεύει το πόδι, να χαϊδεύεται και να βγάζει την αηδία του έξω».

Πολλοί χρήστες στη συνέχεια θα αμφισβητούσαν την αξιοπιστία της ανάρτησης (γιατί μια κοπέλα να μπει στη διαδικασία να επινοήσει κάτι τόσο ενοχλητικό είναι κάτι που προσωπικά αδυνατώ να κατανοήσω) πιστεύοντας πως οι φωτογραφίες είναι πλαστές και προβάλλοντας ως βασικό ισχυρισμό πως σε μια άλλη φωτογραφία που ανέβασε μια άλλη κοπέλα και δημοσίευσε κάτω από την αρχική ανάρτηση της Πένυ. Φ, βλέπουμε τον φερόμενο ανωμαλιάρη ρασοφόρο να κρατάει διαφορετική τσάντα.

Οι ισχυρισμοί μάλιστα ήταν τόσοι πολλοί που ο λογαριασμός της κοπέλας έγινε Facebook reported, με αποτέλεσμα οι επίσης φερόμενοι ως δαιμόνιοι και εξαιρετικά επαγγελματίες techies του Zούκερμπεργκ να τις κατεβάσουν. Αυτό έδωσε τροφή για ακόμη περισσότερες αμφιβολίες για την αξιοπιστία της Πένυς Φ.

Όπως διαβάζουμε στα ελληνικά hoaxes, το σάιτ που στην εποχή της μετά-αλήθειας ανέλαβε να αποκαθιστά την αλήθεια, πράγματι η τσάντα είναι διαφορετική αλλά αυτή δεν είναι απόδειξη παραποίησης των φωτογραφιών.

«Θέλω να πω πως οι φωτογραφίες μου δέχθηκαν «αναφορές» (report) και το Facebook τις κατέβασε και επίσης έχει αποκλειστεί ο λογαριασμός μου, δηλαδή δεν μπορώ ούτε να σχολιάσω ούτε να απαντήσω σε μηνύματα που έχω δεχθεί τα οποία είναι άπειρα. Την ανάρτηση μου με το κείμενο μπορεί να τη δει ο οποιοσδήποτε αλλά δεν μπορώ να απαντήσω. Θεωρώ απαράδεκτο ότι οι αρμόδιοι του Facebook «κατέβασαν» τις φωτογραφίες μου γιατί ήταν μια είδηση και έπρεπε να υπάρχει ακριβώς όπως έγινε. Σκεφτείτε πως, παρά τα καρέ που ανέβασα, πάλι κάποιοι δε με πίστευαν. Δεν έκατσα επίσης εξ αρχής να απαντήσω στα κακόβουλα σχόλια γιατί δεν έχει νόημα. Πήγα και απευθύνθηκα στους υπεύθυνους και από αυτούς περιμένω να βρω το δίκιο μου» αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που έδωσε η Πένυ. Φ.

Ως δικά του συμπεράσματα, το ELLINIKA HOAXES, γράφει πως «δεν υπάρχει καμιά ένδειξη παραποίησης των φωτογραφιών και πως ο «ρασοφόρος», που πιθανότατα να είναι ψευδοκαλόγερος, έχει αναγνωριστεί από αρκετές κοπέλες που το έχουν σχολιάσει επωνύμως στο Facebook. Έχει μάλιστα απασχολήσει ξανά στο παρελθόν την αστυνομία και είναι γνωστός με το όνομα «Καλόγερος Τέλης».

Δικά σου και εν τέλει μόνο δικά σου, μπορούν να είναι φίλε αναγνώστη και τα οποιαδήποτε «ασφαλή» συμπεράσματα για το δίκιο, την αλήθεια και τις «αναφορές» εντός της αβυσσώδους διαδικτυακής στρόφιγγας στην οποία καθημερινά στριφογυρίζουμε. #mpaxalo

Σχόλια

Κι’ άλλα No News

«Πρέπει οι πολίτες να καταλάβουμε ότι έχουμε επιρροή»

«Εν είσιε περάσει ποττέ που τον νού μου ότι εν παράνομες, αφού γίνουνται συνέχεια»

πρίν από 2 ημέρες

Το κινητό σου σε καταλαβαίνει. Απ' το πρόσωπο.

Δεν χρειάζεται πια το δακτυλικό σου αποτύπωμα

πρίν από 3 ημέρες

Κολλημένος με την εικονική πραγματικότητα ο Mark Zuckerberg

Μία συναρπαστική συσκευή εικονικής πραγματικότητας

πρίν από 3 ημέρες