Dark side of the spoon

Κάθε χρόνο λες κι είναι η πρώτη φορά

Μια δύσκολη προσπάθεια να αποδώσω τι έγινε φέτος στον Κάτω Δρυ!

Aπό Panagiotis I. • 13 August 2017

Ευχαριστούμε Φέγγαρε!

Πέμπτη, 3 Αυγούστου, Κάτω Δρυς. Ανεβαίνω μ ‘ένα φιλαράκι στο γραφικό χωριό της επαρχίας Λάρνακας κατά τις 7. Το τοπίο ήδη σαγηνευτικό. Aν και βετεράνος στο φεστιβάλ αυτό, οφείλω να ομολογήσω πως κάθε χρόνο κάτι άλλο ψήνεται απ' τα παιδιά της Louvana Records και με εντυπωσιάζει λες κι είναι η πρώτη φορά.

Φώτο Emma Louise Charalambous

19:15:. Μπαίνουμε στον καφενέ του «χωρκού». Μπύρες, μουσικές, κάρβουνα να ψήνουν, φωνές νέων, γέρων, παντού. Χαβαλές. Υγεία. Ζωή. Φεστιβάλ στημένο μέσα στα πετρόκτιστα. Μαγεία.

19:45: Μπαίνουμε στο ειδυλλιακό Village Stage. Οι Βρετανοί Happyness δίνουν απλόχερα rock μουσική. Δυναμικοί, σαματατζήδες και τίμιοι. Ιδρώνουν την φανέλα και γουστάρουμε μουσική. Στο καπάκι τρώμε pulled pork και παθαίνουμε εθισμό. Καλά θα περάσουμε λέω.

20:30: Τρέχουμε να προλάβουμε The Smallest Creature στο νατουραλιστικό Field Stage. Είχα κολλήσει μαζί τους απ’ τα κομμάτια τους και τον δίσκο τους «Million» που κυκλοφόρησε τον περασμένο Νοέμβρη και ήθελα να διαπιστώσω αυτά που άκουσα και δια ζώσης. Φοβεροί μουσικοί, καταπληκτική ερμηνεία από τον frontman τους και δυνατά κομμάτια. Μπαίνουμε για τα καλά σε φεστιβαλικό mood.
Στο changeover βλέπω γύρω μου. Πέμπτη βράδυ κι ο κόσμος δίνει μαζικό παρόν σ ‘ένα χωριό της επαρχίας Λάρνακας για να ακούσει μουσική εναλλακτικού προσανατολισμού. Νενικήκαμεν, σκέφτομαι.

21:30: Η ψυχεδέλεια είχε την τιμητική της με τους Αθηναίους Holy Monitor και μετά καπάκι με Acid Baby Jesus. Τα 60s απλώθηκαν στον χώρο και ρουφηχτήκαμε σε μια ατμοσφαιρική κατάνυξη χρωμάτων και ήχων. Προεόρτια για VIC, σκέφτομαι.

23:45: Τα κοπέλια από τα Ιωάννινα ανεβαίνουν στη σκηνή. Το Field Stage ωρύεται σύσσωμο. Το αμάλγαμα stoner, ψυχεδέλειας και παράδοσης των γιγάντων από τα Ιωάννινα είναι απλά κατανυκτικό. Γαμώ. Χτυπιόμαστε, πίνουμε μπύρες και φωνάζουμε στίχους. Λύτρωση.

Την Παρασκευή του Φεστιβάλ δυστυχώς ανειλημμένες υποχρεώσεις με απέτρεψαν απ’ το να παρευρεθώ στον θεματικό Κάτω Δρυ.

Φώτος Andreas Christophides

Σάββατο, 5 Αυγούστου. Παρκάρουμε κατά τις 8 και κάτι και τρέχουμε να προλάβουμε τους αδερφούς Delirium Elephants στο Field Stage. Ντελίριοι όνομα και πράμα. Καταπληκτική απόδοση του ομώνυμου δίσκου τους επί σκηνής και εμείς χαμογελάμε θαυμάζοντας τι μπαντάρες βγάζει η Κύπρος.

21:20 Αποχαυνωμένοι από την παραισθησιογόνα μουσική των ελεφάντων πάμε στο Village Stage για να δούμε της Κύπρου το καμάρι. Monsieur Doumani. Χαλαρά και ακούραστα αποδεικνύουν το τεράστιο εκτόπισμά τους. Το Village Stage ζει πρωτόγνωρες στιγμές. Ασφυκτικά γεμάτο, δονείται στους ρυθμούς της κυπριακής μουσικάρας που μας δίνουν. Χορεύουμε, γελάμε, βγάζουμε selfies με την μπάντα στο background. Έκσταση. Οι μπύρες και το pulled pork δίνουν και παίρνουν.

22:15: Αράζουμε στον καφενέ του «χωρκού». Λέμε μαλακίες και περνάμε καλά. Τρώμε και σουβλάκια. Μάλιστα καλοί μου άνθρωποι. Συνειδητοποιώ πως το τρίπτυχο καλή παρέα, πολιτισμός και φαΐ λυτρώνει. Αντικαταθλιπτικό κανονικό.

23:40: Εισβάλουμε στο Field Stage. Προλαβαίνουμε το τελευταίο κομμάτι τον Jan Van και ακαριαία μετανιώνω που δεν αράξαμε εκεί νωρίτερα. Σε λίγα λεπτά ανεβαίνει στη σκηνή του Φέγγαρου o Fantastic Negrito. Η αύρα του κυρίου από το Oakland και της μπαντάρας του είναι διάχυτη και καθηλωτική. Δυσκολεύομαι να αποδώσω ρεαλιστικά τι ζήσαμε στον Κάτω Δρύ την ώρα εκείνη. Φωνάρα, χιούμορ, show και καταπληκτική με κεφαλαία ατμόσφαιρα! Δονείται το χωριό. Λαϊκή απαίτηση όπως ξαναέρθει απ’ τα μέρη μας ο φανταστικός αυτό κύριος. Η εμφάνιση φωνάζει πως το Grammy δεν το πήρε τυχαία. Αν αυτό είναι το νέο πρόσωπο της blues τότε εγώ είμαι μέσα.

Ήταν νομίζω το φεστιβαλικό highlight του καλοκαιριού. Είναι πραγματικά δύσκολο να μεταδώσω τι έγινε στον Κάτω Δρυ φέτος. Απλά θα πω αυτό. Οφείλουμε να προστατεύσουμε πρωτοβουλίες αυτής της κατεύθυνσης και να τις αγκαλιάσουμε. Πιο δυνατά, πιο σφιχτά. Καληνύχτα Φέγγαρε! Ευχαριστούμε.

Φώτο Emma Louise Charalambous

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΔΩ

Σχόλια

Κι’ άλλα Dark side of the spoon

«Το ταξίδι της φάλαινας»

Κυκλοφόρησε το 1993 και είναι εκνευριστικά επίκαιρο

14.09.2017

Το κυπριακό μουσικό ρεβολουσιόν εν έτη 2017

Δημιουργείται σκηνή με υπόσταση, χαρακτήρα και cojones

30.07.2017

«Dysphasia» ladies and gents από τον Κωνσταντίνο Λεμέσιο!

Δίσκοι του βεληνεκούς ετούτου αγαπητέ αναγνώστη δεν βγαίνουν κάθε μέρα στη νήσο μας

15.07.2017