The 20 Euros Review

Θάλασσα, κυπριακό καλοκαίρι και ινδικό φαγητό

Σαν βγεις στον πηγαιμό για το Πισσούρι να εύχεσαι να είναι άδειο το στομάχι σου!

Aπό Στέφανη Μαρίσα Λάμπρου • 12 June 2017

Saffron Contemporary Indian Cuisine, κυρίως πιάτο με ορεκτικό €20

Κατά τη διάρκεια των παιδικών και εφηβικών μου χρόνων το χωριό Πισσούρι το είχα συνδυάσει με την απόλυτη κυπριακή εμπειρία θάλασσας και καλοκαιριού. Ναι μεν υπήρχε το Columbia Hotel, ναι μεν ήταν λίγο τουριστικό αλλά στις ταβέρνες με μεζέδες, παγωτά Regis και «spaghetti bolognaise» οι σερβιτόροι ήταν το στερεότυπο κυπριακό βερζιόν: άσπρο πουκάμισο με εσωτερική αμάνικη, μουστάκι, ελαφρώς καραφλοί και πολύ εξυπηρετικοί! Τους πεθυμώ.

Ήταν βεβαίως και η φύση. Οι αμπελώνες απλώνονταν αισιόδοξα στην είσοδο του χωριού επιβεβαιώνοντας τον μεσογειακό χαρακτήρα της νήσου. Να μην ξεχνάμε ακόμη την παραθαλάσσια οικία και υπόδειγμα κυπριακής αρχιτεκτονικής, το υπέροχο πετρόκτιστο Τhe Beach house:

Μετά από αρκετά καλοκαίρια απουσίας αποφάσισα να εξερευνήσω τι νέο έχει το Πισσούρι. Αν και περίμενα να βρω κάποιο νέο gourmet σουβλατζίδικο ή κανένα τουριστικοποιημένο mezze place, ίσως (μπορεί και δυστυχώς) brunch στον καφενέ, βρήκα κάτι εντελώς απροσδόκητο. Το μοναδικό ινδικό εστιατόριο του χωριού. Λίγο ο νόστος μου για dal, λίγο η αγάπη μου για καυτερά φαγητά, κάτι με έσπρωξε να μπω στο Saffron.

Λίγο ο νόστος μου για dal, λίγο η αγάπη μου για καυτερά φαγητά, κάτι με έσπρωξε να μπω στο Saffron

Το περιβάλλον είναι φιλόξενο με αρκετά έθνικ διακοσμητικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν τον ινδικό χαρακτήρα χωρίς να τον επιβάλλουν. Είναι συγυρισμένο και ευχάριστο. Η πλειοψηφία των θαμώνων είναι Βρετανοί μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου που νοσταλγούν vindaloo ενώ ο κατάλογος είναι πλούσιος και οι επιλογές πολλές και εξίσου αρκετές για χορτοφάγους και vegans! Η εξυπηρέτηση αρκετά φιλική, αν και πάντοτε υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, και παρόλο που το μενού διατίθεται στα ελληνικά, αν δεν μιλάς καθόλου αγγλικά μπορεί να δυσκολευτείς λίγο. Αυτό ίσως βέβαια να είναι μέρος της γοητείας.

Ας περάσω στο ψητό. Το φαγητό είναι πολύ καλό. Για αρχή, δοκιμάσαμε διάφορα μικρά πιατάκια μεταξύ των οποίων οι tandoori tiger prawns, οι οποίες είναι ολονύχτια μαριναρισμένες σε γιαούρτι με μπαχαρικά και φρέσκα βότανα και μαγειρεμένες στον κυλινδρικό φούρνο tandoor. Ήταν εξαιρετικά ψημένες και εύγευστες με τέλεια εμφάνιση. Δοκίμασα και συστήνω το μικρό συνοδευτικό πιάτο tadka dal, το οποίο είναι κόκκινες φακές με μπαχαρικά εμπλουτισμένες με τηγανισμένο σκόρδο και γαρνιρισμένο με φρέσκο κόλιαντρο. Παρόλο που είναι ζεστό, το παρήγγειλα ως dip μαζί με το ινδικό ψωμί naan που μοιάζει αρκετά με την ελληνική πίτα. Είναι υπέροχος συνδυασμός.

Το χρυσό αστέρι όμως πήραν τα onion bhaji τα οποία είναι μια ινδική εκδοχή κολολυθοκεφτέδων που αντί κολοκύθι το βασικό συστατικό είναι το τριμμένο κρεμμύδι. Τηγανίζονται σε αλεύρι, περιέχουν πληθώρα ινδικών μπαχαρικών και σερβίρονται με ένα είδος chutney. Μιας και ήταν λίγο καυτερό, για να δροσίσουμε την παλέτα μας πήραμε και raita: γιαούρτι με αγγούρι, κόκκινο κρεμμύδι, κύμινο στο φούρνο και chat massala. Αγγίζει την τελειότητα.

Για κυρίως δοκιμάσαμε το κοτόπουλο korma με σως από cashew nuts. Το πιάτο αυτό συγκαταλέγεται στα πιο γλυκά κάρι, έχει κρεμώδη υφή και δεν είναι εξίσου καυτερό με άλλα κάρυ. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται συνήθως γι' αυτό το πιάτο είναι gram massala, γιαούρτι, τουρμέρικ, κύμινο και άλλα υπέροχα μπαχαρικά. Σίγουρα το συστήνω το korma στο Saffron. Είνα πεντανόστιμο και γευστικά εθιστικό. Μην παραλείψετε να παραγγείλετε το ινδικό ψωμί naan για βούτημα στη σάλτσα.

Γενικώς, η εμπειρία ήταν ευχάριστη και το επίπεδο καλό. Δεν θα έλεγα όχι για μια δεύτερη επίσκεψη σε μια από τις πολλές καλοκαιρινές νύχτες που μας περιμένουν!

Οι τιμές που βάζουμε είναι βασισμένες στις επιλογές φαγητού και ποτού που περιγράφονται στο άρθρο

Σχόλια

Κι’ άλλα The 20 Euros Review

Επιστρέψαμε σ’ ένα εστιατόριο που μετράει ζωή δεκαετιών

Tutto il Giorno Romantica: το διαχρονικό διαμάντι του Λυκαβητού!

01.06.2017

Το The 20 euros review ζωντάνεψε

Στην πρώτη βιντεογραφημένη μας εξόρμηση επισκεπτόμαστε το Gin Fish

24.03.2017

ΕΨΙΛΟΝ stands for Εxcellent

Παραθαλάσσιο brunch στη Μαρίνα

21.03.2017