ΘΕΑΤΡΟ

Aυτά θα δούμε αύριο και μεθαύριο στο dubitanda

Δύο νέα έργα κύπριων δημιουργών παρουσιάζονται για πρώτη φορά

13 October 2017

Ενημέρωσε ατζέντα

Στο πλαίσιο της Πρώτης πλατφόρμας Νέων Δημιουργών του φεστιβάλ dubitanda, που θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Αποθήκες στις 14 και 15 Οκτωβρίου, αύριο και μεθαύριο δηλαδή, θα παρουσιαστούν τα δύο παρακάτω έργα:

To πρώτο είναι ο δραματικός μονόλογος «Dystopia: Il Paradiso» των Λούκα Ιωάννου και Μαριάννας Παφίτη, που αποτυπώνει τη σχέση φυσικού και ψυχικού κόσμου καθώς προσκαλεί τους θεατές σε μία βιωματική εμπειρία και μύηση στον κόσμο των συμβολισμών, της ψυχολογίας και της αναπηρίας.

Η δεύτερη είναι η παράσταση «WMWMWM» της ομάδας Belacqua, μια απόπειρα σκηνικής μεταφοράς του ραδιοφωνικού έργου του Σάμιουελ Μπέκετ «Words and Music» (1962), το οποίο γράφτηκε μετά από παραγγελία του BBC.

Λευκωσία, Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ, 14 & 15 Οκτωβρίου, 20.30, 77772717

Dystopia: Il Paradiso
Λούκας Ιωάννου - Μαριάννα Παφίτη

Ο δραματικός μονόλογος Dystopia: il Paradiso αποτυπώνει τη σχέση φυσικού και ψυχικού κόσμου καθώς προσκαλεί τους θεατές σε μία βιωματική εμπειρία και μύηση στον κόσμο των συμβολισμών, της ψυχολογίας και της αναπηρίας. Ο μονόλογος προβάλλει μία αντίφαση ευαίσθητη αλλά, συνάμα, πλήρως λογική. Τι συμβαίνει όταν ένα άτομο με χρόνια νευρολογική πάθηση αναλαμβάνει το ρόλο της ηθοποιού;

Η πρωταγωνίστρια του μονολόγου είναι η ίδια φορέας της «δυστοπίας», μιας δυστοπίας εσωτερικευμένης και ερμηνευμένης με βάση τη ψυχική διαταραχή και τη μορφοποίησή της σε σωματική αναπηρία. Το προβαλλόμενο, στο φόντο, δάσος, είναι, ουσιαστικά, ο τόπος του ασυνείδητου, τον οποίον ο συνειρμικός μονόλογος αποτυπώνει.

Τίποτα δεν ωραιοποιείται, τίποτα δε μένει κρυφό. Μήπως όλοι ζούμε σε ένα τεχνητό παράδεισο και η υποτιθέμενη «ευτοπία» μας δεν είναι παρά μια δυστοπία πολλαπλών αναπηριών; Η ιστορία μιας διάγνωσης δραματοποιείται, προσκαλώντας τον καθένα σε μια περιήγηση στο πολυσχιδές δάσος του ανθρώπινου ψυχισμού.

Κείμενο: Μαριάννα Παφίτη
Σκηνοθεσία - εικαστική επιμέλεια: Λούκας Ιωάννου
Μουσική Σύνθεση: Μαρία Ζανέττου
Κουστούμια: Ρομίνα Πολυμνίου
Μακιγιάζ: Στέφανη Παναγή

Ερμηνεία: Μαριάννα Παφίτη

Διάρκεια: 40 λεπτά

WMWMWM
Ομάρα Belacqua, βασισμένο στο έργο Words and Music του Samuel Beckett

«Τί ακούει μες στο κεφάλι του ο Κόας όταν κλείνει αυτιά και μάτια; Κι εμείς, τί απ’ όλο αυτό μπορούμε άραγε να δούμε;» Ο γηραιός Κόας βυθίζεται στον «ορατό ηχοχώρο» του, όπου απλώνεται η αρένα των πνευματικών συγκρούσεων: της ανάμνησης και της λήθης, του ορθολογισμού και του συναισθήματος, της ψυχαγωγίας και της περισυλλογής. Η μάχη του Λόγου και της Μουσικής που «αναδύεται από το σκοτάδι του ήχου», αποκαλύπτει την χαρμολύπη της μοναξιάς, τη σωματική και πνευματική εξασθένιση και το οδυνηρό ξεθώριασμα της μνήμης.

Η παράσταση WMWMWM, η πρώτη δράση της ομάδας, αποτελεί μια απόπειρα σκηνικής μεταφοράς του ραδιοφωνικού έργου του Samuel Beckett Words and Music (1962), το οποίο γράφτηκε μετά από παραγγελία του BBC.

Μετάφραση / Γενική Επιμέλεια: Ιωάννα Κορδάτου
Μουσική: Αντρέας Παντελή

Επί σκηνής:
Ιωάννα Κορδάτου
Αντρέας Παντελή (πιάνο)

Διάρκεια: 40 λεπτά

Ανάμεσα στα δύο έργα θα υπάρχει διάλειμμα 20 λεπτά.

Mάθε τα πάντα για το ντουμπιτάντα στην ιστοσελίδα του καθώς και στην on camera συνέντευξη που έδωσε στην AVANT GARDE ο επιμελητής του.

Σχόλια

Κι’ άλλα ΘΕΑΤΡΟ

Σε νεκροτομείο ενδυμάτων μετατρέπεται το βεστιάριο του ΘΟΚ

Για την πρώτη παράσταση του dubitanda σε σύλληψη και σκηνοθεσία Στέφανου Δρουσιώτη

πρίν από 2 ημέρες

Στην Κύπρο την ερχόμενη Δευτέρα ο ανατρεπτικός Νίκος Καραθάνος

Συνάντηση μαζί του μόνο για μια βραδιά στο Θέατρο Αποθήκες

πρίν από 3 ημέρες

Κέρδισε μια διπλή πρόσκληση για την πρεμιέρα του Άμλετ

Διαγωνισμός από την AVANT GARDE

πρίν από 4 ημέρες