ΘΕΑΤΡΟ

Απόψε στις προβολές του dubitanda

Βάκχες από τον K. M. Grüber, μια παράσταση που είχε ανέβει στο Βερολίνο το 1974!

1 November 2017

Στις 7 το απόγευμα στο Θέατρο Αποθήκες

Στο πλαίσιο των προβολών του σε εξέλιξη φεστιβάλ του ΘΟΚ dubitanda απόψε, Τετάρτη, 1η Νοεμβρίου, προβάλλονται οι Βάκχες του K. M. Grüber.

Πρωτοανέβηκαν στη βερολινέζικη Schaubühne am Halleschen Ufer το 1974. Η παράσταση αποτελούσε το δεύτερο κομμάτι ενός ευρύτερου θεατρικού πρότζεκτ, το επονομαζόμενο Antikenproject. Υπήρξε μια παραδειγματική παράσταση ως προς τη σκηνική ερμηνεία των αρχαίων τραγικών κειμένων. Το κείμενο του Ευριπίδη αποδίδεται ως ένα εικαστικό ποίημα. Μια σειρά από αλληγορικές, αινιγματικές εικόνες, στοιχειοθετημένες από τα ενεργά σώματα των ηθοποιών και την έντονη υλικότητα των αντικειμένων, μυούν τον θεατή σ’ έναν χώρο μεταμορφώσεων.

Ο Klaus Michael Grüber ήταν Γερμανός σκηνοθέτης και ηθοποιός. Πρωτοστάτησε με το έργο του στη σύγχρονη γερμανόφωνη σκηνή της δεκαετίας 1970. Γεννήθηκε στο Necharelz της Γερμανίας, σπούδασε υποκριτική στo Κονσερβατόριο της Στουτγκάρδης και ακολούθως σκηνοθεσία στο Picollo Teatro στο Μιλάνο, όπου μαθήτευσε δίπλα στον Giorgio Streller. Το 1974 μαζί με τον Peter Stein ίδρυσαν την Schaubühne στο Βερολίνο. Κάποιες από τις υποδειγματικές παραστάσεις της πορείας του ήταν οι Die Bakchen (1974), Faust (1975), Winterreise (1977). Η απόρριψη της ιταλικής σκηνής και η προτίμηση στους φυσικούς χώρους, μέσα στους οποίους την πρωτοκαθεδρία έχει η παρουσία του ηθοποιού, χαρακτήρισαν έντονα το θέατρό του.

Η προβολή περιέχει γυμνό.

**Διάρκεια: 207 λεπτά

(με διάλειμμά 15 λεπτών στη μέση της προβολής)**

Σχόλια

Κι’ άλλα ΘΕΑΤΡΟ

Όλες οι dubitanda εκδηλώσεις της εβδομάδας που μπαίνει

3 πολύ ξεχωριστά ονόματα του χώρου από την Ελλάδα και τον κόσμο παρουσιάζονται στην Κύπρο

πρίν από 1 ημέρα

5 μονόλεπτα βίντεο σέλφι από την ομάδα του dubitanda

Αυθόρμητα και χωρίς πολύ «κύριε-ελέισον»

πρίν από 2 ημέρες

Απόψε στο dubitanda προβάλλεται ένα έργο τομή στη σύγχρονη σκηνική δημιουργία

Dionysus in 69 από τον Richard Schechner

25.10.2017