ΘΕΑΤΡΟ

Εσύ δεν θέλεις να ντουμπιτάντα dubitanda;

Ο ΘΟΚ πάντως θέλει!

28 September 2017

Με αβαντγκάρντ φεστιβάλ σε προάστιο της πόλης ανοίγει η φετινή θεατρική σεζόν

Dubitanda (γερούνδιο του λατινικού dubitare) είναι όλα αυτά που είναι προς συζήτηση και αμφισβήτηση, τα αμφίβολα και τα αιρετικά και φαίνεται πως σε τέτοιο mindset έχουν μπει φέτος στον ΘΟΚ και αποφάσισαν να ανοίξουν τη σεζόν μ’ ένα αρκετά τολμηρό, θα λέγαμε, φεστιβάλ.

Με καλλιτεχνική επιμέλεια από τον Στέφανο Δρουσιώτη και στο πλαίσιο του προγράμματος Δράσεις το φεστιβάλ Dubitanda θα πραγματοποιηθεί από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο στον ανεπιτήδευτο και προσιτό χώρο των Αποθηκών στα Λατσιά.

Με φιλοξενίες παραστάσεων από το εξωτερικό, δύο πλατφόρμες νέων δημιουργών, τρία νέα μικρά έργα σε σκηνοθεσία Στέφανου Δρουσιώτη, συναντήσεις του κοινού με σημαντικούς θεατρικούς σκηνοθέτες και προβολές παραστάσεων-σταθμών στη διαμόρφωση του σύγχρονου θεατρικού τοπίου, το πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι πολύ πλούσιο και μπορείς να το βρεις ολοκληρωμένο στην ωραία του ιστοσελίδα που μόλις βγήκε ονλάιν εδώ.

Δες την παρουσίαση του προγράμματος:

Όλες οι δράσεις αφορούν στη σύγχρονη θεατρική δημιουργία από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 μέχρι σήμερα.

Τόσο οι προβολές όσο και οι συναντήσεις, οι φιλοξενίες και το σεμινάριο, προστίθεται, προσπαθούν να μας φέρουν λίγο πιο κοντά σε δημιουργούς και έργα που σημάδεψαν την παγκόσμια και την ελληνική θεατρική πραγματικότητα τις τελευταίες δεκαετίες.

Βασική ιδέα ήταν να μπορέσει το πρόγραμμα να απευθυνθεί τόσο στο σύνολο του κυπριακού κοινού όσο και στους δημιουργούς των τελευταίων γενεών, φορτώνοντας με ερεθίσματα ένα μικρό θέατρο στην άκρη της πόλης, αναφέρεται στο περιγραφικό κείμενο του φεστιβάλ.

Παράλληλα, η ερευνητική ομάδα της θρυλικής Socìetas Raffaello Sanzio θα βρεθεί στο φεστιβάλ για ένα σεμινάριο γύρω από την προσωπικότητα και το έργο του Romeo Castellucci, όπως ακριβώς και ο Robert Sturm για μια κουβέντα γύρω από τη δημιουργική διαδικασία της Pina Bausch.

Θα δοθεί ακόμη βήμα σε νέους κύπριους δημιουργούς, οι οποίοι, σύμφωνα με τους επιμελητές του φεστιβάλ, ενδιαφέρονται να φλερτάρουν με τα όρια της θεατρικής πράξης και να παρουσιάσουν το έργο τους.

Η αρχή του dubitanda θα γίνει με πάρτι το Σάββατο στις 7 Οκτωβρίου στο Θέατρο Αποθήκες με μουσική από τον Λευτέρη Μουμτζή.

dubitanda | η ομάδα

Στέφανος Δρουσιώτης, καλλιτεχνική επιμέλεια
Ο Στέφανος Δρουσιώτης σπούδασε πιάνο στη Γερμανία και θεατρολογία στην Αθήνα. Ως σκηνοθέτης έχει δημιουργήσει τις παραστάσεις INCAMERA (2011), Γράμμα στον Ορέστη (2012), FAUST (2013) και Προμηθέας, Εικόνα 1 (2016). Παράλληλα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, εργάζεται ως στενός καλλιτεχνικός συνεργάτης του Δημήτρη Παπαϊωάννου, στα έργα του οποίου έχει υπογράψει το μουσικό σενάριο για την τελετή έναρξης των 1ων Ευρωπαϊκών Αγώνων Baku 2015 καθώς και την μουσική επεξεργασία για το έργο Ο Μεγάλος Δαμαστής (2017). Το πρόγραμμα dubitanda είναι η δική του πρόταση για το φθινόπωρο 2017 στο Θέατρο Αποθήκες.

Αλεξάνδρα Ματθαίου, καλλιτεχνική ομάδα
Η Αλεξάνδρα Ματθαίου σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο King's College στο οποίο ολοκλήρωσε και τις Μεταπτυχιακές σπουδές της στο Χρηματοοικονομικό Δίκαιο. To 2009, ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό της στον Κινηματογράφο στο University College London (UCL) και την ίδια χρονιά έγραψε και σκηνοθέτησε την πρώτη της ταινία μικρού
μήκους 'A Winter Sonnet for the Golden Clouds’. Εργάστηκε, μεταξύ άλλων, στα ευρωπαϊκά headquarters του τηλεοπτικού δικτύου The Discovery Channel ως Programming Coordinator, ενώ την τελευταία δεκαετία συνεργάστηκε παράλληλα με κυπριακά και ελληνικά έντυπα στα οποία αρθρογραφεί μέχρι σήμερα. Η τελευταία ταινία μικρού μήκους, την οποία έγραψε και σκηνοθέτησε με τίτλο ΆΝΟΡΑΚ, πρωτοπροβλήθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση στην Αθήνα, και έχει αποσπάσει δύο βραβεία στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Κύπρου.

Γιώργος Πούλιος, καλλιτεχνική ομάδα
Ο Γιώργος Πούλιος είναι αυτοδίδακτος συνθέτης/ μουσικός/ sound artist. Παρακολούθησε μαθήματα στο Steim University, όπως και σεμινάρια με τους Cort Lippe, M. Κουτσομιχάλη και Γ. Ζάννο με θέμα την ηλεκτροακουστική και αλγοριθμική σύνθεση. Μέλος του Κέντρου Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας (ΚΣΥΜΕ) και του Ελληνικού Συνδέσμου Συνθετών Ηλεκτροακουστικής Μουσικής (ΕΣΣΗΜ). Έχει γράψει μουσική για θεατρικές, χοροθεατρικές και ερευνητικές παραστάσεις, όπως και για ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ. Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε συναυλίες, θέατρα και φεστιβάλ εντός και εκτός Ελλάδος. Έχει συνεργαστεί με χορογράφους και σκηνοθέτες όπως οι Δημήτρης Παπαϊωάννου, Ρούλα Πατεράκη, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Σύλβια Λιούλιου, Δημήτρης Λιγνάδης κ.ά.

Μαρίνα Αργυρίδου καλλιτεχνική ομάδα
Η Μαρίνα Αργυρίδου γεννήθηκε στη Μόσχα και μεγάλωσε στη Λεμεσό. Είναι απόφοιτη της Ανώτερης δραματικής σχολής Εμπρός-θεατροεργαστήριον. Μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί με τους εξής σκηνοθέτες: Δήμο Αβδελιώδη, Δημήτρη Λιγνάδη, Κώστα Γάκη, Δημήτρη Καμαρωτό, Στέφανο Δρουσιώτη, Αντρέα Αραούζο, Μαρία Κυριάκου, Λέα Μαλένη, Βαρνάβα Κυριαζή, Μάριο Μεττή, Ελένη Αναστασίου, Στέλιο Ανδρονίκου, Λέανδρο Ταλιώτη, Δημήτρη Καραντζά, Νίκο Χατζόπουλο. Στα βραβεία Θεάτρου Κύπρου 2013-2014 της απονεμήθηκε το βραβείο ερμηνείας Καλύτερου Γυναικείου Ρόλου για το ρόλο της Μπέπι στο Stallerhof του Κρετς σε σκηνοθεσία Μαρίας Κυριάκου. Έχει επίσης αποσπάσει ειδική μνεία καλύτερης ερμηνείας γυναικείου ρόλου για τον ρόλο της στην ταινία ΑΝΟΡΑΚ της Αλεξάνδρας Ματθαίου από το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου.

Άρης Καλλέργης, καλλιτεχνική ομάδα
Ο Αριστείδης Καλλέργης σπούδασε τύμπανα στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας και υποκριτική στη δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών και στη δραματική σχολή Αγίας Βαρβάρας (Ιάκωβος Καμπανέλλης). Έχει εργαστεί ενεργά ως μουσικός (2008-2013), κυρίως ως μέλος του μουσικού σχήματος YIANNEIS υπό την επιμέλεια του Λάμπρου Φιλίππου. Ως ηθοποιός συμμετείχε στις παραστάσεις Ύμνος εις την ελευθερίαν του Λάμπρου Φιλίππου (2013, Φεστιβάλ Αθηνών) , "Μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος" σε σκηνοθεσία Αποστόλη Ψαρρού (2014, Θέατρο Eliart), "Υβόννη, Πριγκίπισσα της Βουργουνδίας" σε σκηνοθεσία Βίκυς Κυριακουλάκου (2016, πολυχώρος VUTA50), "Lying in my Heap of Earth" σε σκηνοθεσία Χρύσας Τσαμπαζή (2016, Νομισματικό Μουσείο).

Μαρίνος Χαραλάμπους, καλλιτεχνική ομάδα
Ο Μαρίνος Χαραλάμπους σπούδασε σχεδιασμό φωτισμού στην Ουαλία. Έχει εργαστεί ως τεχνικός και σχεδιαστής τόσο στην Κύπρο όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει αναλάβει τον σχεδιασμό φωτισμού σε διάφορες παραγωγές για το θέατρο, παραστάσεις χορού, συναυλίες, επιδείξεις μόδας και φεστιβάλ. Στο χώρο του θεάτρου έχει συνεργαστεί με το Θέατρο Ένα, το Θέατρο Λέξη, την ΕΘΑΛ κ.ά. Το φθινόπωρο 2017 είναι μέλος της ομάδας dubitanda στο Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ.

Σχόλια

Κι’ άλλα ΘΕΑΤΡΟ

«Εκκλησιάζουσες» από τους Αντι-δρώντες

Συνεχίζονται οι παραστάσεις στο Μελίνα Μελκούρη

πρίν από 44 λεπτά

Σε νεκροτομείο ενδυμάτων μετατρέπεται το βεστιάριο του ΘΟΚ

Για την πρώτη παράσταση του dubitanda σε σύλληψη και σκηνοθεσία Στέφανου Δρουσιώτη

πρίν από 3 ημέρες

Στην Κύπρο την ερχόμενη Δευτέρα ο ανατρεπτικός Νίκος Καραθάνος

Συνάντηση μαζί του μόνο για μια βραδιά στο Θέατρο Αποθήκες

πρίν από 5 ημέρες