Η Μαρίνα Κατσαρή ψήνει … κάτι αρχαίο

Η Μαρίνα Κατσαρή ψήνει … κάτι αρχαίο

Η Μαρίνα Κατσαρή ψήνει … κάτι αρχαίο
Ένα συμπόσιο στο Μουσείο

Φωτογραφίες Κυριάκος Χριστοδουλίδης

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μουσειακής αγωγής με τίτλο "Κάτι αρχαίο ψήνεται" με την Μαρίνα Κατσαρή να υποδύεται μία αρχαία Κύπρια που ζητά από τα παιδιά να την βοηθήσουν να προετοιμάσει ένα αρχοντικό συμπόσιο.

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζα Κύπρου σε συνεργασία με το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής και τη Δρ. Στάλω Αντωνίου ταξιδεύουν τα παιδιά στην Αρχαιότητα, προβάλλοντας τη διατροφή των αρχαίων Κυπρίων ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Συναντήσαμε την Μαρίνα και ζητήσαμε να μάθουμε περισσότερα για την εμπειρία των παιδιών εκεί:

Πώς εξελίσσεται η επαφή με τα παιδιά εκεί στο μουσείο; Δημιουργικά, μέσα σε ένα πλαίσιο δραματοποιημένης αφήγησης. Υποδύομαι την Δάφνη, μία αρχαία Κύπρια που είναι υπεύθυνη για την προετοιμασία ενός συμποσίου στο σπίτι του τοπικού άρχοντα. Τα παιδιά, βεβαίως, αντιλαμβάνονται ότι όλα λαμβάνουν χώρα σε μια σφαίρα φανταστικού, ωστόσο αποδέχονται να συμμετάσχουν ενεργά στο πλαίσιο αυτό. Όταν μία τέτοια διαδικασία που έχουμε συνηθίσει να παρακολουθούμε π.χ. σε ένα θέατρο εξελίσσεται σε ένα μουσείο-και μάλιστα για εκπαιδευτικούς σκοπούς- το αποτέλεσμα είναι υπέροχο.

Με οδηγό μια αρχαία Κύπρια, τα παιδιά εξερευνούν παραμέτρους που σχετίζονται με τη διατροφή των αρχαίων Κύπριων. Αγγίζουν και επεξεργάζονται τις πρώτες ύλες, τα εργαλεία και τα χρηστικά σκεύη (ομοιώματα) και αξιοποιείται η ψηφιακή τεχνολογία που υπάρχει στο μουσείο.

Η διαδραστικότητα αποτελεί τον πυρήνα του προγράμματος αυτού έτσι; Ακριβώς. Τόσο σε επίπεδο σεναρίου, με τα παιδιά να εμπλέκονται ενεργά προσπαθώντας να βοηθήσουν την αρχαία Κύπρια να ετοιμάσει το συμπόσιο, όσο και σε επίπεδο εξοπλισμού. Κι ο εξοπλισμός αφορά στα αντίγραφα σκευών που τα παιδιά “χρησιμοποιούν” μέσα στο σενάριο και αξιοποίηση της προυπάρχουσας ''SPYRA'', του πρωτοποριακού ψηφιακού αρχαιολογικού εξερευνητή. Μιλάμε για μία ολοζώντανη συνδημιουργία. Ένα αγόρι τις προάλλες δήλωσε έκπληκτο: ''Μα εννα τα πκιάουμε που τ'αλήθκεια;Εν η πρώτη φορά!''.

Η εμπειρία των παιδιών εμπλουτίζεται με εκπαιδευτικά διαδραστικά εκθέματα-παιχνίδια, ειδικά σχεδιασμένα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Όλα μαζί ενισχύουν την παροχή μιας πολυαισθητηριακής εμπειρίας και ωθούν τους μαθητές να συνδιαλεχθούν με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον αναφορικά με τη διατροφή και τις διατροφικές συνήθειες, που σχετίζονται τόσο με πολιτισμικές όσο και με κοινωνικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις.

Ισχύει ότι χρησιμοποιείτε την κυπριακή διάλεκτο για το πρόγραμμα αυτό; Ναι. Είναι αυτονόητο ότι ένα πρόγραμμα που περιστρέφεται γύρω από την καθημερινή κουλτούρα της αρχαίας Κύπρου, κομμάτι της οποίας είναι η γαστρονομία, γλωσσικά οφείλει να προσεγγίσει τα παιδιά του νησιού με έναν τρόπο που θα τα ωθήσει να αντιληφθούν αυτό το κομμάτι της ιστορίας ως δικό τους. Σήμερα στην Κύπρο, μιλάμε την εξελιγμένη μορφή μίας αρχαίας ελληνικής διαλέκτου και νιώθω ότι αξιοποιούμε ένα πανίσχυρο εργαλείο με απόλυτα συμβατό τρόπο.

Η διαδραστική μουσειακή αφήγηση καλεί τα παιδιά σε ένα ταξίδι στον χρόνο. Μέσα από τις πρώτες ύλες που συνιστούσαν μέρος της δίαιτας των αρχαίων Κυπρίων, τον τρόπο επεξεργασίας τους, τα χρηστικά σκεύη αποθήκευσης, κατανάλωσης, σερβιρίσματος και μεταφοράς, το εορταστικό-αριστοκρατικό και το καθημερινό τραπέζι. Έτσι, εμπλέκονται ενεργά μέσω ποικίλων παιδαγωγικών δραστηριοτήτων βιωματικής μάθησης, βασισμένες σε αρχές της μουσειοπαιδαγωγικής και του εκπαιδευτικού δράματος.

Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα; Σε παιδιά Δ’ και Ε’ τάξεων Δημοτικής Εκπαίδευσης. Τα εργαστήρια έχουν αρχίσει από τον Φεβρουάριο και θα συνεχίζονται μέχρι και τον Ιούνιο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Συλλογής Γεωργίου και Νεφέλης Τζιάπρα Πιερίδη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου.

Περισσότερα για το πρόγραμμα: 22 128 182 & στο (link: https://www.boccf.org/el-GR/education/programmes/

Loader