Γιατί να κάνει κανείς κινηματογράφο;

Γιατί να κάνει κανείς κινηματογράφο;

Ένας Κύπριος φοιτητής Σκηνοθεσίας τοποθετείται

Γιατί να κάνει κανείς κινηματογράφο;
Πεντάλεπτη cineντευξη με τον Λουκά Σταύρου

Ο 24χρονος Λουκάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λεμεσό. Στις μέρες μας σπουδάζει και ασκεί τη σκηνοθεσία σε Ιταλία και Ελλάδα. Έχοντας ήδη δημιουργήσει αρκετές ταινίες μικρού μήκους, μας μιλά για τις απόψεις και τις διαδικασίες του.

Με τι ασχολείσαι αυτή την εποχή;

Κυρίως με adaptations. Στα πρώιμα στάδια της ιστορίας του κινηματογράφου, η δημιουργία μιας ταινίας ήταν συχνά ένα adaptation ενός λογοτεχνικού έργου, πράγμα το οποίο έδινε στην τέχνη του κινηματογράφου μια όχι και τόσο σοβαρή υπόσταση. Η εφαρμογή της κινηματογραφικής γλώσσας όμως, επιτρέπει στον κινηματογράφο να υπάρξει μόνος του, και όχι ως ο «κακός αδελφός» της λογοτεχνίας.

Αυτήν την περίοδο, μεταξύ άλλων, μελετώ τον Andrei Tarkovski. Βρίσκω τον τρόπο με τον οποίο μεταφέρει ένα λογοτεχνικό έργο στη μεγάλη οθόνη αρκετά ποιητικό και μοναδικό. Μέσω του κινηματογράφου μας προσφέρει κάτι που το πρωτότυπο λογοτεχνικό έργο δεν μπορεί.

To τρέιλερ για την τελευταία ταινία του Λουκά: (vimeo: https://vimeo.com/194253930 text: Το τρέιλερ για την τελευταία του ταινία)

Κάποια «must» ταινία;

Το Camera Buff (1979) του Krzysztof Kieślowski. Είτε για ειδικούς του κινηματογράφου είτε για σινεφίλ. Όπως ένα νεογέννητο εξελίσσει σταδιακά τη δυνατότητα επικοινωνίας, έτσι και ο πρωταγωνιστής της ταινίας, μετά την αγορά μιας κάμερας (με αφορμή τη γέννηση της κόρης του), ξεκινά το δικό του ταξίδι κοινωνικής εξέλιξης. Πρόκειται για μια ωδή στην κοινωνική σημασία του κινηματογράφου.

Γιατί να κάνει κανείς κινηματογράφο;

Για τους ίδιους λόγους που θα ασκούσε μια οποιαδήποτε μορφή τέχνης. Δεν είμαι σίγουρος ποιος είναι ακριβώς ο σκοπός αλλά όλοι μας προσπαθούμε μέσα από τη δημιουργία να εκφράσουμε κάτι. Κάτι που ίσως να αγγίξει κάποιον. Κάτι που θα αλλάξει κάποιον. Κάτι που θα μπορέσει ο άλλος να ταυτιστεί μαζί του και να βοηθηθεί από αυτό.

Όλοι μας προσπαθούμε να εκφράσουμε κάτι που ίσως βοηθήσει κάποιον

Μαθαίνοντας τον κινηματογράφο και πώς λειτουργεί μπορείς να καταλάβεις πως η γλώσσα του είναι τόσο μεγάλη, που ενώ η κάθε μορφή τέχνης εμπεριέχει τα δικά της μοναδικά στοιχεία, αυτή προσφέρει τη δυνατότητα να βιώσει κανείς μια εμπειρία στην «υψηλότερή» της μορφή.

Γι’ αυτό και θεωρώ τη μελέτη του κινηματογράφου και των τεχνικών του σημαντική και πιθανώς αναγκαία για όλους.

Άρα μια επαφή με τα κινηματογραφικά πράγματα επηρεάζει θετικά έναν άνθρωπο.

Θεωρώ ότι είναι φυσικό επόμενο να επηρεαστεί κανείς θετικά από τον κινηματογράφο. Η ταινία Arrival (Denis Villeneuve, 2016), για παράδειγμα, παρόλο που θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι μια ακόμα χολιγουντιανή υπερπαραγωγή επιστημονικής φαντασίας, δεν μένει εκεί. Όταν εξωγήινοι έρχονται στη Γη για να μεταδώσουν τη γλώσσα τους, αυτό που ουσιαστικά προσφέρουν είναι μια νέα αντίληψη της πορείας και της εμπειρίας της ανθρωπότητας.

Έτσι, μέσω αυτής της γλώσσας, η οποία θεωρώ ότι μπορεί να διαβαστεί ως μια μεταφορά για την κινηματογραφική γλώσσα, επηρεάζεται η ανθρωπότητα στο σύνολο της.

Aκόμη μια δουλειά του Λουκά: (vimeo: https://vimeo.com/182051771)

Loader