Η μπάλα στη σέντρα, αρχίζει απόψε το Μουντιάλ

Η μπάλα στη σέντρα, αρχίζει απόψε το Μουντιάλ

Η μπάλα στη σέντρα, αρχίζει απόψε το Μουντιάλ
Το πρώτο ματς διεξάγεται απόψε ανάμεσα στην οικοδέσποινα Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία

Η μπάλα μπαίνει στη σέντρα και οι απανταχού ποδοσφαιρόφιλοι παίρνουν απόψε θέση για την πρεμιέρα του 21ου Παγκόσμιου Κυπέλλου, που θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στα γήπεδα της Ρωσίας.

Η καρδιά του δημοφιλέστερου αθλήματος στον πλανήτη θα κτυπά από απόψε και για ένα μήνα στις έντεκα ρωσικές πόλεις όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες του Μουντιάλ της Ρωσίας.

Οι έντεκα πόλεις είναι η Μόσχα, η Αγία Πετρούπολη, η Αικατερίνενμπουργκ, το Σότσι,το Καζάν, το Σαράνσκ, το Βόλγκογκραντ, το Ροστόφ, η Σαμάρα, το Νόβγκοροντ, και το Καλίνινγκαρντ. Το Μουντιάλ ολοκληρώνεται στις 15 Ιουλίου με τη διεξαγωγή του μεγάλου τελικού στο Στάδιο Luzhniki στη Μόσχα, χωρητικότητας 80 χιλιάδων θεατών.

Από τις ιδιαιτερότητες του Μουντιάλ της Ρωσίας είναι το γεγονός θα είναι το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα διεξαχθεί σε περισσότερες από μία ηπείρους, την Ευρώπη και την Ασία, αφού Γεκατέρινμπουργκ και Σότσι υπάγονται στο ασιατικό τμήμα της Ρωσίας, ενώ οι υπόλοιπες εννέα στο ευρωπαϊκό τμήμα της χώρας.

Οσον αφορά τη διοργάνωση, σε αυτή συμμετέχουν 32 χώρες, χωρισμένες σε οκτώ ομίλους των τεσσάρων ομάδων. Οι όμιλοι αυτοί είναι:

1ος όμιλος: Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος και Ουρουγουάη 2ος όμιλος: Πορτογαλία, Ισπανία, Μαρόκο και Ιράν 3ος όμιλος: Γαλλία, Αυστραλία, Περού και Δανία 4ος όμιλος: Αργεντινή, Ισλανδία, Κροατία και Νιγηρία 5ος όμιλος: Βραζιλία, Ελβετία, Κόστα Ρίκα και Σερβία 6ος όμιλος: Γερμανία, Μεξικό, Σουηδία και Νότια Κορέα 7ος όμιλος: Βέλγιο, Παναμάς, Τυνησία και Αγγλία 8ος όμιλος: Πολωνία, Σενεγάλη, Κολομβία και Ιαπωνία

Από τις 15 μέχρι τις 24 Ιουνίου που θα γίνουν οι πρώτες δύο αγωνιστικές των ομίλων, οι αγώνες θα αρχίζουν στις 15:00, στις 18:00 και στις 21:00 και από τις 25 Ιουνίου και μετά θα αρχίζουν στις 17:00 και 21:00. Μετά τη φάση των ομίλων, οι δύο πρώτες θα προκριθούν στη φάση των 16 και θα αρχίσουν οι νοκ άουτ αναμετρήσεις.

Ενδιαφέροντα

Στα αξιοσημείωτα της φετινής διοργάνωσης είναι το γεγονός ότι από τα 32 χώρες, οι 20 είχαν διαγωνιστεί και στο προηγούμενο Μουντιάλ του 2014 στη Βραζιλία. Ισλανδία και Παναμάς προκρίθηκαν για πρώτη φορά σε τελική φάση, με τον Παναμά να γίνεται η μικρότερη σε πληθυσμό χώρα που συμμετέχει ποτέ σε Μουντιάλ.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως 4 ομάδες επέστρεψαν στο Μουντιάλ μετά από απουσία σειράς διοργανώσεων. Συγκεκριμένα, η Αίγυπτος επέστρεψε στους τελικούς μετά από απουσία 28 ετών, το Μαρόκο που διαγωνίστηκε για τελευταία φορά το 1998, το Περού που επέστρεψε μετά από απουσία 36 ετών και η Σενεγάλη, που συμμετείχε για δεύτερη φορά στους τελικούς το 2002.

Επίσης, για πρώτη φορά τρεις Σκανδιναβικές χώρες, Σουηδία, Δανία και Ισλανδία καθώς και τέσσερα αραβικά έθνη, Αίγυπτος, Μαρόκο, Σαουδική Αραβία, και Τυνησία, θα λάβουν μέρος στο ίδιο Μουντιάλ.

Όσον αφορά τη μασκότ, αυτή είναι ένας λύκος με το όνομα Ζαμπιβάκα που σημαίνει στα ρωσικά "αυτός που βάζει γκολ". Πρόκειται για έναν ανθρωπόμορφο λύκο που φοράει ένα άσπρο T-shirt με γραμμένες τις λέξεις "RUSSIA 2018", με μπλε μανίκια και κόκκινο σορτ ενώ φορά και πορτοκαλί γυαλιά. Ο σχεδιαστής της μασκότ είναι η φοιτήτρια Εκατερίνα Μποτσάροβα και η μασκότ επελέγη μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας.

Για συνεχή, λεπτομερή ενημέρωση γύρω από το Μουντιάλ και κάθε τι ποδοσφαιρικό Kerkida.net

Τροπαιούχοι

Το βαρύτιμο τρόπαιο έχουν κατακτήσει στην ιστορία των Μουντιάλ, οκτώ συνολικά χώρες. Τις περισσότερες κατακτήσεις έχει η Βραζιλία με 5, ακολουθεί η κάτοχος του τίτλου Γερμανία και η μεγάλη απούσα του φετινού Μουντιάλ Ιταλία με 4, Ουρουγουάη και Αργεντινή με 2, και με μια κατάκτηση Ισπανία, Αγγλία και Γαλλία.

Τις περισσότερες νίκες σε τελικές φάσεις Παγκοσμίων Κυπέλλων -από τις χώρες που συμμετέχουν φέτος στο Μουντιάλ- έχει πετύχει η Βραζιλία (70). Εξήντα έξι (66) έχει η Γερμανία και 42 η Αργεντινή, η Ισπανία ακολουθεί με 29 και η Γαλλία 28. Ωστόσο, την καλύτερη επίθεση δεν έχει η Βραζιλία, αλλά η Γερμανία που πέτυχε 224 έναντι 221 της Βραζιλίας. Αρκετά πιο λίγα, και συγκεκριμένα 131, πέτυχε η Αργεντινή, 106 πέτυχε η Γαλλία, 92 η Ισπανία και 80 η Ουρουγουάη.

Του Θωμά Κεττένη για το ΚΥΠΕ

Loader