Ο Νικόλας Ιωαννίδης σε ένα νοσταλγικό κείμενο, με πρωταγωνίστρια την αγαπημένη του γιαγιά

Ο Νικόλας Ιωαννίδης σε ένα νοσταλγικό κείμενο, με πρωταγωνίστρια την αγαπημένη του γιαγιά

Γυρνάει πίσω τον χρόνο και κάνει στάση σε αναμνήσεις, γεύσεις και εικόνες, που φυλάει στην καρδιά του σαν πολύτιμο φυλακτό

-Έλα γιε μου, έκαμα φρέσκα λεμονάδα και το καρυδάκι μου, ξέρεις το. Εν το καλύττερο της γειτονιάς! Εν τζαι θέλω να το παινευτώ, αλλά λαλούν το ούλλοι.

Τράβηξα την πορτοκαλιά καρέκλα, σκούπισα το εμπριμέ τραπεζομάντηλο, αυτό που έδιναν δώρο με το περιοδικό της Κυριακής και κάθισα. Το γιασεμί έγινε ένα με τη μύτη μου και η τριανταφυλλιά της ήταν έτοιμη να λάβει μέρος σε καλλιστεία φυτών. Μια μικρή αυλή που χωράει όλο το πράσινο του κόσμου σε κάθε τετραγωνικό της μέτρο. 

-Γιαγιά δεν θέλω λεμονάδα. Έναν κυπριακό σκέτο θέλω και ένα κομμάτι χαρτί με ένα μολύβι.

-Τι να τα κάνεις γιε μου;

-Να να πιάσω σημειώσεις γιαγιά μου για το πώς να κάνω και εγώ τη βεράντα μου έτσι. Σαν την δική σου. Καταπράσινη, ζωντανή και γεμάτη αναμνήσεις.

Γέλασε περήφανα και έβαλε μπροστά μου τον καφέ μου, 4 κουλουράκια, μια χαλλουμόπιτα και το περίφημο καρυδάκι.

-Γιε μου τα φυτά είναι ζωντανός οργανισμός. Θέλουν φως, νερό και μπόλικη αγάπη και όταν έρθει η ώρα τους θα πάρουν τα πάνω τους, αλλά και τα κάτω τους. 

-Γιαγιά πάντα ξεχνάω το όνομα αυτού του φυτού...και της δείχνω ένα κρεμαστό κατάπρινο φυτό που θυμίζει άφρο-μαλλιά λες και βρίσκονται σε υπερένταση.

φτερη

-Η φτέρη γιε μου. Το αγαπημένο του παππού σου. Η φτέρη είναι ένα καταπράσινο φυτό που μπορείς να το βάλεις και μέσα στο σπίτι και θα σου χαρίσει απίστευτες εικόνες. Αν και η φτέρη δεν μας χαρίζει ανθοφορία, διαθέτει εξαιρετική καλλωπιστική αξία χάρη στα εντυπωσιακά μακρόστενα φύλλα της. Ανήκει στα τροπικά φυτά και αναπτύσσεται καλύτερα σε ζεστό και υγρό περιβάλλον. Σε εξωτερικό χώρο, επιλέγουμε ημισκιερές και σκιερές θέσεις που δεν βρίσκονται εκτεθειμένα στον έντονο μεσημεριανό ηλιο του καλοκαιριού. Για να φυτέψουμε τη φτέρη σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας, επιλέγουμε σημεία με ανατολική ή δυτική έκθεση. Αν πάλι θέλουμε να την τοποθετήσουμε μέσα στο σπίτι, επιλέγουμε ένα φωτεινό χώρο που δεν χτυπούν απευθείας οι ακτίνες του ήλιου. 

-Γιαγιά θα μου κάνει δώρο μια να πάρω στο σπίτι μου;

-Το ρωτάς παιδί μου. Να διαλέξεις μια, όποια εσύ θέλεις. Μόνο με έναν όρο. Αύριο θα έρθεις να φας κιοφτέδες με πουργούρι γιατί σάννα μου τζαι εν τρώεις καλα.  

Loader