Εσείς έχετε πάει στον πανέμορφο καταρράκτη της “Χαντάρας”;

Εσείς έχετε πάει στον πανέμορφο καταρράκτη της “Χαντάρας”;

Συνδυάστε μια εκδρομή με ένα γραφικό μονοπάτι της φύσης!

Το Φοινί είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Κύπρου και βρίσκεται κτισμένο σε ένα καταπράσινο περιβάλλον στην οροσειρά του Τροόδους, ανάμεσα σε απότομες πλαγιές και ψηλές καταπράσινες από τα πεύκα βουνοκορφές. Το χωριό βρίσκεται 44 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Λεμεσού. Συνδέεται με δρόμους με το χωριό του Άγιου Δημήτριου, και τις Πλάτρες. 

ξ

Μεγάλο μέρος της έκτασης του χωριού καταλαμβάνεται από τα κρατικά δάση του Τροόδους και της Πάφου. Στα βόρεια του χωριού βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας της Τροοδίτισσας και στα νοτιοδυτικά του η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων που ήταν μοναστήρι. Η ομορφιά και η γραφικότητα του χωριού ολοκληρώνεται με τον καταρράκτη του Φοινιού, που βρίσκεται στην καταπράσινη περιοχή της "Χαντάρας".

Tο Φοινί έγινε γνωστό για την αγγειοπλαστική του, την κατασκευή παραδοσιακών επίπλων και για την κατασκευή του φοινιώτικου λουκουμιού. Υπάρχει ιδιωτικό μουσείο λαϊκής τέχνης στο οποίο εκτίθενται πολλά είδη λαϊκής τέχνης του χωριού, όπως είδη αγγειοπλαστικής, παραδοσιακά είδη γεωργικών εργαλείων, παραδοσιακά είδη νοικοκυριού και διάφορα άλλα. 

Στο χωριό μπορείτε επίσης να περπατήσετε ένα γραφικό, γραμμικό μονοπάτι της φύσης που μπορεί να είναι λίγο κουραστικό, αλλά η θέα θα σας ανταμείψει καταλλήλως! 

katarraktis

Η διαδρομή ακολουθεί τον δασικό δρόμο που συνδέει το Μοναστήρι της Τροοδίτισσας με το όμορφο χωριό Φοινί, με εξαιρετική θέα προς το χωριό. Το μονοπάτι διασχίζει τον ποταμό της Τροοδίτισσας και σας οδηγεί στο κύριο αξιοθέατο της διαδρομής, τον καταρράκτη Χαντάρα (οκτώ μέτρα ύψος). Στη συνέχεια περνά από κάθετους βράχους πριν να φτάσετε στον δρόμο Φοινί - Άγιος Δημήτριος. Ολόκληρη η διαδρομή βρίσκεται στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους, η οποία είναι μια περιοχή του Δικτύου NATURA 2000.

Πηγή φωτογραφιών

Πηγή κειμένου 

Loader