Φικάρδου: Βόλτα σε ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Κύπρου

Φικάρδου: Βόλτα σε ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Κύπρου

Από πού πήρε την ονομασία του, τι μπορεί να δεις στο Φικάρδου και πού θα απολαύσεις νόστιμη κυπριακή κουζίνα

Μιας και το κρύο έκανε για τα καλά την εμφάνιση του, τα χωριά της Κύπρου μας για μονοήμερη και βόλτες, έχουν την τιμητική τους. Ένα από τα χωριά που έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον κυρίως την περίοδο των εορτών, ήταν το Φικάρδου που βρίσκεται στην Επαρχία Λευκωσίας.

Σε υψόμετρο 900 μέτρων, στην περιοχή της Πιτσιλιάς, το Φικάρδου που αν και είναι ένα από τα πιο μικρά χωριά του νησιού, αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς Κύπριους. Μάλιστα, απέχει μόλις 15 λεπτά με τα πόδια από τη Μόνη του Μαχαίρα.

Το 1978 ανακηρύχθηκε ως αρχαίο μνημείο και το 1987 του έλαβε το βραβείο Europa Nostra. Αν και είναι -σχεδόν- έρημο, πλέον αρκετά σπίτια έχουν συντηρηθεί.

.

Πώς πήρε την ονομασία του:

Φημολογείται πως το Φικάρδου πήρε την ονομασία από το όνομα μεσαιωνικής οικογένειας που κατοικούσε εκεί κάθε ίδια το επώνυμο Φικάρδο. Αρκετά γνωστό μέλος της οικογένειας ήταν ο  Θωμάς Φικάρδος.

Τι να επισκεφτείς:

Φτάνοντας στο χωριό, μπορείς να επισκεφτείς τη μία εκκλησία που υπάρχει και είναι αφιερωμένη στους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο. Εκεί γίνονται και λειτουργίες, συνηθως μία φορά τον μήνα.

Παράλληλα, απόλαυσε και μια βόλτα στο Τοπικό Εθνολογικό Μουσείο Φικάρδου που στεγάζεται στην Οικία Κατσινιόρου. Το μουσείο φιλοξενείται μέσα στο αγροτικό αρχοντικό του τελευταίου διαδόχου της οικογένειας Κατσινιόρου και όσοι το επισκεφτούν μπορούν να ανακαλύψουν τον πραγματικό χώρο που έμεναν.

.

''

Πού να φας:

Δεν μπορείς να φύγεις από το Φικάρδου και να μην δοκιμάσεις την κουζίνα της ταβέρνας Γιαννακός που είναι λες και σταμάτησε ο χρόνος στο παρελθόν. Πρόκειται για ένα πετρόκτιστο ταβερνάκι, διώροφο περιτριγυρισμένο από πολλά φυτά και λουλούδια με μυρωδιές και άρωμα κυπριακής κουζίνας. Στην ταβέρνα θα βρεις παραδοσιακό φαγητό, μεζέδες και μια ζεστή ατμόσφαιρα. (22633311 - 99689497) χωριό Φικάρδου, επ. Λευκωσίας.

''

.

Στο Φικάρδου αυτές τις μέρες μπορείς επίσης να επισκεφτείς μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2023 το χριστουγεννιάτικο χωριό.

Καθημερινές 11:00-16:00 και Σαββατοκύριακα 11:00-18:00. Πληροφορίες και για τα εργαστήρια 22023330.

 

Πηγή φώτος

Loader