Μια λίμνη κοντά σε παραλίες σας περιμένει να την εξερευνήσετε!

Μια λίμνη κοντά σε παραλίες σας περιμένει να την εξερευνήσετε!

Η σπάνια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής θα σας μαγέψει

Οι αμμώδεις παραλίες είναι συνήθως το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας όταν σκεφτόμαστε το Παραλίμνι.

Κρυμμένος όμως πίσω από το αστικό τοπίο είναι ένας πολύτιμος υγρότοπος, από τον οποίο πήρε εξάλλου και η κοινότητα το όνομά της.

Η Λίμνη Παραλιμνίου είναι ένας φυσικός, εποχιακός υγρότοπος στην επαρχία Αμμοχώστου, ένας από τους ελάχιστους υγρότοπους του είδους που έχουν απομείνει στην Κύπρο. Αν και σχετικά μικρή (350 εκτάρια περίπου), η λίμνη Παραλιμνίου φιλοξενεί ποικίλη άγρια ζωή

Το όμορφο τοπίο, η χλωρίδα και η πανίδα που μπορείτε να χαζέψετε στην περιοχή θα σας αφήσουν έκπληκτους. Μεταξύ των ειδών ξεχωρίζει ένα σπάνιο είδος νερόφιδου, το Natrix natrix cypriaca, που συναντάται μόνο στην Κύπρο και ως εκ τούτου είναι προστατευόμενο είδος. Η βλάστηση κυριαρχείται από αλλοφυτικά είδη, ενώ μεγάλος αριθμός πτηνών φιλοξενείται μόνιμα ή παροδικά στην περιοχή, με σημαντικότερο είδος πουλιού, το Vanellus spinosus (Πελλοκατερίνα).

πελλοκατερινα

Αυτός ο ιδιαίτερος υγρότοπος βρίσκεται ωστόσο σε μεγάλο κίνδυνο, καθώς είναι μια από τις πιο απειλούμενες φυσικές περιοχές της Κύπρου και ίσως ο πιο υποβαθμισμένος υγρότοπος του νησιού. Έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000.

paralimni limni

Πηγή κειμένου 

Πηγή φωτογραφίας

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας 

Loader