Πάμε για εξόρμηση στο βράχο των “Χασαμπουλιών”, στην επαρχία Πάφου;

Πάμε για εξόρμηση στο βράχο των “Χασαμπουλιών”, στην επαρχία Πάφου;

Αλήθεια, γνωρίζετε γιατί ονομάστηκε έτσι;

Κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες του χρόνου στο νησί θα βρείτε τους πιο ωραίους χρωματισμούς στη φύση. Ευκαιρία λοιπόν για ένα road trip, μια πεζοπορία, ή απλά μια εκδρομή. Η Πάφος προσφέρει θαυμάσια τοπία και διαδρομές ολόχρονα, ωστόσο αυτήν την περίοδο μπορείτε να απολαύσετε τη φύση στο έπακρο.

Η επαρχία της Πάφου έχει αξιοζήλευτα σημεία που προσφέρονται τόσο για ηρεμία και “επαναφόρτιση μπαταριών”, όσο και για instagrammable φωτογραφίες. 

Μια πανέμορφη διαδρομή που αξίζει κανείς να κάνει, είναι από τον Ξερό Ποταμό πάνω προς τον Τζιελεφό. Για όσους δεν γνωρίζουν καλά την Πάφο, να διευκρινίσουμε ότι γεωγραφικά αναφερόμαστε στη στροφή από τον ποταμό που είναι ανάμεσα στις κοινότητες Κούκλια και Τίμη στο ύψος του Ασπρόκρεμμου, ο δρόμος δηλαδή που πάει κανείς προς Κελοκέδαρα, Σαλαμιού, αλλά και Νικόκλεια, Μαμώνια, Άγιο Νικόλαο, Κέδαρες κ.λπ.

Ο “Κουρτελλόροτσος”, όπως είναι γνωστός στους παλαιότερους, είναι η περιοχή που χαρακτηρίζεται σήμερα από πολλούς ως ο βράχος των “Χασαμπουλιών”.

βραχοι χασαμπουλιών

Μια πανέμορφη περιοχή με μαγευτική διαδρομή, από την οποία μπορείτε να καταλήξετε σε πολλούς και εντυπωσιακούς προορισμούς στα ημιορεινά και ορεινά της Πάφου και της Λεμεσού, μέχρι ακόμη και στο Όμοδος ή το Τρόοδος.

Κοντά στους βράχους θα βρείτε επίσης τον ποταμό Διάριζο στον οποίο οι βόλτες κατα μήκος του συστήνονται ανεπιφύλακτα. 

διαριζος

Γιατί ονομάζεται βράχος των “Χασαμπουλιών”; 

Ο βράχος των Χασαμπουλιών βρίσκεται λίγο πριν από το Κιδάσι της Πάφου. Mε τους συγκεκριμένους βράχους συνέδεσαν το όνομα τους τρία αδέλφια με εγκληματική δράση, τα ευρέως γνωστά ως “Χασαμπουλλιά”. Το όνομα τους προήλθε από την συνένωση του ονόματος του μεγαλύτερου αδελφού μαζί με το επίθετο τους (Χασάν και Πουλλής). Ο Χασάν Αχμέτ Πουλλής, ο Μεχμέτ Αχμέτ Πουλλής και ο Χουσεΐν Αχμέτ Πουλλής προερχόμενοι από οικογένεια Τουρκοκυπρίων, ζούσαν στην περιοχή Μαμώνια, στα τέλη της Τουρκοκρατίας αρχή Αγγλοκρατίας, γύρω στο 1880.

Την περίοδο εκείνη δρούσαν αρκετές συμμορίες ληστών, οι οποίες προκαλούσαν το φόβο στους ανυπεράσπιστους κατοίκους της υπαίθρου. Η Αστυνομία της εποχής αδυνατούσε να τις αντιμετωπίσει, καθώς οι φονιάδες και οι εγκληματίες έβρισκαν καταφύγιο στα δύσβατα και απόμερα βουνά. Μέσα σε αυτή την ταραχώδη περίοδο έδρασαν και τα τρία αδέλφια, τα οποία αποτελούσαν μια καλά οργανωμένη συμμορία με σωρεία εγκληματικών πράξεων.

Η τοποθεσία επίσης είναι γνωστή και ιδανική για αναρρίχηση. Ακόμα κι αν δεν είστε θαυμαστές των αθλήσεων, μια εκδρομή στην περιοχή επιβάλλεται να πραγματοποιηθεί από κάθε Κύπριο!

κιδασι

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας και ποταμού

Πηγή φωτογραφίας των βράχων

Πηγή πανοραμικής φωτογραφίας

Κείμενο με πληροφορίες από "Σημερινή" και "Η Κύπρος μας

Loader