Πάμε μια διήμερη φθινοπωρινή απόδραση στην επαρχία Πάφου;

Πάμε μια διήμερη φθινοπωρινή απόδραση στην επαρχία Πάφου;

Μια οργανωμένη εκδρομή που θα σας προσφέρει απίστευτες εικόνες του νησιού

Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές οι εκδρομές των “Τοπίων της Κύπρου” επιστρέφουν δυναμικά με διήμερη φθινοπωρινή απόδραση στην επαρχία Πάφου, το Σαββατοκυρίακο 12-13 Οκτωβρίου 2024!

Η ξεχωριστή αυτή εξόρμηση θα συνδυάσει την περιπέτεια με τη χαλάρωση στην όμορφη περιοχή του Ακάμα και της Χρυσοχούς. Συγκεκριμένα, η ομάδα θα εξερευνήσει και θα φωτογραφίσει μοναδικά παράκτια και χερσαία μνημεία της φύσης, όπως το Φαράγγι της Φαρκονιάς, τις θαλασσινές σπηλιές της Πέγειας, τισ ανατολικές ακτές του Ακάμα και τις δαντελλωτές ακτές του Πωμού!

Στη διήμερη αυτή εκδρομή μπορείτε να λάβετε μέρος είτε και στις δύο ημέρες (με ή χωρίς διανυκτέρευση) είτε μόνο σε μια από τις δύο μέρες (Σάββατο ή Κυριακή).

Πρόγραμμα: 

Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2024 

Η διήμερη εκδρομή ξεκινά με την εξερευνητική αποστολή στο Φαράγγι της Φαρκονιάς. Πριν από ένα χρόνο περπατήσαμε με μέλη της ομάδας το πάνω ή ανατολικό μέρος του φαραγγιού. Αυτό το φθινόπωρο θα εξερευνηθεί το κάτω ή δυτικό τμήμα του φαραγγιού. Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαράγγια της Κύπρου. Χαρακτηρίζεται ως ο βασιλιάς των κυπριακών φαραγγιών γιατί, αν και δεν έχει ολόχρονα νερό, είναι πολύ επιβλητικό και συναρπαστικό, έχει μεγάλο μήκος και είναι πολύ στενό με θεόρατους γκρεμούς και πολλούς βράχους-αψίδες. Η διάσχιση του φαραγγιού προσφέρει μοναδικές εικόνες ασύγκριτης ομορφιάς μέσα από μια πρωτόγνωρη εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη. Το απόγευμα του Σαββάτου θα μελετήσουμε τις θαλασσινές σπηλιές της Πέγειας (Κανταρκαστοί), όπου θα έχουμε την ευκαιρία να κολυμπήσουμε στις δύο μεγάλες φυσικές αψίδες και να θαυμάσουμε ένα από τα πιο ωραία ηλιοβασιλέματα στο νησί μας.

Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2024

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας θα σαλπάρουμε το πρωί με πλοιάριο από το Λατσί για να απολαύσουμε τα εντυπωσιακά γεωμορφώματα και τον βυθό στις ανατολικές ακτές του Ακάμα και να κολυμπήσουμε στα τιρκουάζ νερά της Χαμηλής (Blue Lagoon). Η διήμερή μας περιπέτεια θα ολοκληρωθεί με τη μοναδική περιδιάβαση στις εξωτικές μαύρες ακτές του Πωμού στο δυτικό άκρο της Τηλλυρίας.

Το πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Είναι πιθανόν οι προορισμοί της διήμερης εκδρομής να διαφοροποιηθούν λόγω κακών καιρικών συνθηκών και έτσι είμαστε προετοιμασμένοι για εναλλακτικές επιλογές προορισμών εάν χρειαστεί.

Λίγα λόγια από τη διοργάνωση: 

Βαθμός Δυσκολίας

Η εξόρμηση θα έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας το Σάββατο και μικρό ως μέτριο βαθμό δυσκολίας την Κυριακή. Η πεζοπορία στο Φαράγγι της Φαρκονιάς δεν είναι κατάλληλη για παιδιά κάτω των 10 ετών, άτομα με κινητικά προβλήματα ή σοβαρά προβλήματα υγείας και άτομα με υψοφοβία ή κλειστοφοβία.

Η διαδρομή στο Φαράγγι της Φαρκονιάς θα είναι γραμμική με μήκος 4 km (με την επιστροφή). Όλο το φαράγγι έχει μήκος 5 km. Για να το προσεγγίσουμε απαιτείται κατάβαση μισής ώρας σε κατηφορικό μονοπάτι μέτριας κατάστασης (500 m). Θα διασχίσουμε μόνο το ένα τρίτο περίπου του εσωτερικού του φαραγγιού (1,5 km) γιατί ένας πανύψηλος γκρεμός ύψους 15 m εμποδίζει τη συνέχεια μέσα στο φαράγγι. Σε κάποια σημεία με υψομετρικές διαφορές η διάβαση καθίσταται πιο δύσκολη και θα χρησιμοποιήσουμε σκάλα προσδεμένη με σχοινί για ασφαλή πρόσβαση. Μέσα στο φαράγγι υπάρχουν βράχοι, πέτρες και κορμοί δέντρων, καθώς και σημεία που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Επιπλέον, μέσα σε φαράγγια υπάρχει γενικά ο κίνδυνος κατολισθήσεων.

Η διάρκεια πεζοπορίας στο Φαράγγι της Φαρκονιάς θα είναι περίπου 5 ώρες με χαλαρό ρυθμό (από τις 10:00 μέχρι τις 15:00), μαζί με τα διαλείμματα για ξεκούραση και λήψη φωτογραφιών.

Στις θαλασσινές σπηλιές της Πέγειας και τις ακτές του Πωμού θα περπατήσουμε σε βραχώδεις παραλίες στις οποίες θα χρειαστεί να περπατήσουμε και σε ρηχό νερό με βράχους που γλιστρούν. Στην κρουαζιέρα θα κολυμπήσουμε σε βαθιά νερά αλλά θα δοθούν σωσίβια σε όσους το επιθυμούν.

Κρουαζιέρα στον Ακάμα

Θα έχει διάρκεια 3 ώρες (10:30-13:30). Έγινε κράτηση με πλοιάριο στο λιμανάκι του Λατσιού. Το κόστος ανά άτομο είναι €15 και συμπεριλαμβάνει φρούτα, κρασί και χυμό.

Δήλωση Συμμετοχής:

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή ηλεκτρονικά στον παρακάτω σύνδεσμο μέχρι την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024. Κάθε άτομο πρέπει να συμπληρώσει ξεχωριστή δήλωση.

http://bit.ly/4d76hlX

Σημεία και ώρες συνάντησης

• Σάββατο 12/10/2024: Εκδρομικός χώρος Πυκνής (δρόμος Πέγειας - Κάθικα) η ώρα 09:00

• Κυριακή 13/10/2024: Λιμανάκι Λατσιού η ώρα 09:30

Διαμονή

Όσοι και όσες ενδιαφέρεστε να διανυκτερεύσετε στην ευρύτερη περιοχή, μπορείτε με δική σας πρωτοβουλία και ευθύνη να διευθετήσετε έγκαιρα τη διαμονή σας όπου επιθυμείτε.

Φαγητό

• Σάββατο: Να φέρουμε φαγητό μαζί μας και θα κάνουμε πικ νικ το μεσημέρι μέσα στο Φαράγγι της Φαρκονιάς, πάντα με σεβασμό προς το περιβάλλον. Το βράδυ θα φάμε σε εστιατόριο στον Κάθηκα (θα δοθούν λεπτομέρειες για φαγητά και τιμές στο messenger group της εξόρμησης).

• Κυριακή: Στην κρουαζιέρα του Ακάμα θα προσφερθεί φρούτο και ποτό. Το μεσημέρι θα φάμε σε εστιατόριο στο Λατσί (θα δοθούν λεπτομέρειες για φαγητά και τιμές στο messenger group της εξόρμησης).

Προτεινόμενος εξοπλισμός:

- Σακίδιο πλάτης

- Νερό

- Φαγητό κατά τη διάρκεια των εξερευνήσεων

- Φωτογραφικός εξοπλισμός ή κινητό για λήψη φωτογραφιών

- Παπούτσια ορειβασίας ή αθλητικά παπούτσια (για Φαρκονιά)

- Παπούτσια θαλάσσης ή νερού (για Πέγεια και Πομό)

- Stick ορειβασίας

- Καπέλο

- Κράνος για προστασία στο φαράγγι (προαιρετικό)

- Κατάλληλη ενδυμασία ανάλογα με τον καιρό (για δύο μέρες)

- Δεύτερο σετ ρούχων (και για τις δύο μέρες)

- Ζακέτα για το πρωί και το βράδυ

- Μαγιό και πετσέτες για τη θάλασσα (για δύο μέρες)

- Αδιάβροχο

- Είδη προσωπικής υγιεινής για όσους διανυκτερεύσουν

Σημειώσεις

1. Η συμμετοχή στην εξόρμηση, η προσωπική σας ασφάλεια και η ασφάλεια του φωτογραφικού σας εξοπλισμού και των προσωπικών αντικειμένων είναι με δική σας ευθύνη.

2. Οφείλουμε να επιδείξουμε την πρέπουσα περιβαλλοντική συμπεριφορά στους χώρους επίσκεψης.

3. Είναι καλύτερα να ερχόμαστε με παρέα πολλοί μαζί σε κάθε αυτοκίνητο για να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα αυτοκίνητα και να είναι ευέλικτη η μετακίνηση.

4. Η διευθέτηση αυτοκινήτου για τη μεταφορά σας είναι με δική σας ευθύνη.

5. Οι διαχειριστές είμαστε στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε απορίες και διευκρινίσεις... Είμαστε σίγουροι ότι θα περάσουμε όμορφα! Σας περιμένουμε! 

φαραγγιΠηγή κεντρική φωτογραφίας (Πωμός)

Πηγή φωτογραφίας (Φαράγγι Φαρκονιάς)

Loader