Σαν σήμερα προβάλλεται για πρώτη φορά στις αμερικανικές κινηματογραφικές αίθουσες ο “Τιτανικός”

Σαν σήμερα προβάλλεται για πρώτη φορά στις αμερικανικές κινηματογραφικές αίθουσες ο “Τιτανικός”

Η ταινία του James Cameron έκανε πρεμιέρα το 1997, πριν ακριβώς 26 χρόνια

Ίσως ήταν η πρώτη ταινία που παρακολουθήσετε σε μεγάλη οθόνη, ίσως να ήταν μια ταινία που παρακολουθήσατε σε κινηματογραφική αίθουσα, ίσως να ήταν μια ταινία που είδατε στο σαλόνι σας. Θα θυμάστε όμως τα συναισθήματα που σας προκάλεσαν, εσάς και των γύρω σας, για πάντα.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η κλασική ταινία του Cameron εξιστορεί την περίπτωση του παρθενικού ταξιδιού του υπερωκεάνιου “Τιτανικός” που βυθίστηκε το 1912. Ωστόσο, παράλληλα παρακολουθούμε μια ερωτική ιστορία μεταξύ δύο ανθρώπων που προέρχονται από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, μια αισθηματική ιστορία που υπήρξε σταθμός στην ιστορία του σινεμά. Ο “Τιτανικός” είναι ίσως η ταινία που έπαιξε τόσες πολλές φορές σε μεγάλες οθόνες και διαχρονικά γέμιζε κινηματογραφικές αίθουσες. 

 Η ταινία αποδείχτηκε τεράστια καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία, αφού έλαβε άψογες κριτικές, σχετικά με τα οπτικά εφέ, τις ερμηνείες των ηθοποιών, την παραγωγή, τη σκηνοθεσία, τη μουσική, τη φωτογραφία. Έλαβε 14 υποψηφιότητες για Όσκαρ κερδίζοντας 11, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας.  Έγινε η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών με τις συνολικές εισπράξεις να φτάνουν το 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι η πρώτη ταινία στην ιστορία που έφτασε το όριο του ενός δισεκατομμυρίου, μέχρι το 2010, όταν καταρρίφθηκε από ταινία του ίδιου σκηνοθέτη, το “Avatar”. 

Το 2017, η ταινία επανεκδόθηκε για την 20ή επέτειό της και επιλέχθηκε από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικανικού Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου ως πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική.

 

Loader