Ξεκινά ο μαραθώνιος προβολών Θερινού Κινηματογράφου «Κωνστάντια»

Ξεκινά ο μαραθώνιος προβολών Θερινού Κινηματογράφου «Κωνστάντια»

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πιο μεγάλο θερινό κινηματογράφο του νησιού

Το Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού και το Θέατρο Ένα υπενθυμίζουν στο κοινό την έναρξη του Μαραθωνίου Θερινών Προβολών 2024, ο οποίος πραγματοποιείται, όπως κάθε καλοκαίρι, στον Θερινό Κινηματογράφο «Κωνστάντια» στην Λευκωσία.

Η έναρξη του φεστιβάλ πραγματοποιείται στις 10 Ιουλίου με την ταινία «Η Τελευταία Παμπ / The Old Oak»,  σε σκηνοθεσία Ken Loach και σενάριο Paul Laverty. Η δεύτερη προβολή της ταινίας «Η Τελευταία Παμπ / The Old Oak» θα γίνει στις  9 Αυγούστου. Η προβολή πραγματοποιείται με τη στήριξη και τη συνεργασία  της  Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο.

Ο θεατής θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ταινίες από όλον τον κόσμο  που διακρίθηκαν στα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ, καλύπτοντας ένα μεγάλο φάσμα κινηματογραφικών ειδών. Δραματικές ταινίες όπως, Μητέρα, Πατρίδα / Matria (12/7 & 11/8), Fremont (2/8 & 1/9), 3000 Νύχτες / 3000 Nights (21/7/22/8), Φθινόπωρο / Sonbahar / Autumn (8/8 & 7/9), κωμωδίες  όπως, 7 Λόγοι να Τρέξεις Μακριά (από την Κοινωνία) (11/7 & 10/8), Και στις Καλύτερες Οικογένειες (25/7 & 24/8), Η Πεθερά Χτυπάει την Πόρτα (1/8 & 31/8), ταινίες φαντασίας, Η Χίμαιρα (13/7 & 14/8), Οι Πέντε Διάβολοι (18/7) σε συνεργασία με το Queer Wave Film Festival, Χωρίς Οικογένεια (31/7 & 30/8) και πολλές άλλες.

Όπως κάθε χρόνο δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν ταινίες κυπρίων σκηνοθετών. Ενόψει της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την Τουρκική εισβολή, επιλέχθηκαν ταινίες που αναφέρονται στις μαύρες επετείους του 1974: Ο Τελευταίος Γυρισμός (20/7 & 21/8)  σε σενάριο και σκηνοθεσία Κορίνας Αβρααμίδου και το ντοκιμαντέρ Το νησί που μοιραζόμαστε (14/7 & 15/8) σε σκηνοθεσία της Δανάης Στυλιανού. 

Στο φετινό πρόγραμμα ξεχωρίζουν και οι ελληνικές παραγωγές, όπως η πολυβραβευμένη ταινία της Εύας Νάθενα Φόνισσα (19/7 & 18/8) βασισμένη στο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, και η ταινία Black Stone (17/8 & 8/9) σε σκηνοθεσία Σπύρου Ιακωβίδη.

Για τους μικρούς μας  σινεφίλ θα προβληθεί η ταινία ‘Μυστήριο στη Φάρμα των ζώων’(26/7 & 25/8).

Πληροφορίες:

Οι προβολές θα πραγματοποιούνται από 10 Ιουλίου μέχρι 8 Σεπτεμβρίου 2024 κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, στις 21.00.

Διεύθυνση: Κινηματοθέατρο Κωνστάντια, Σόλωνος Μιχαηλίδη 15, Παλλουριώτισσα 1035

Τιμή εισιτηρίου: €5. (Αγορά εισιτηρίων από το ταμείο του σινεμά. Ώρες ταμείου: Τετάρτη με Κυριακή 19:30 – 21:00)

Κάρτα διαρκείας: €60 (απαραίτητη η προκράτηση θέσεων στο 22348203 ή στο ταμείο του σινεμά).

Είσοδος ελεύθερη για άτομα με αναπηρίες.

Όλες οι ταινίες είναι για άτομα άνω των 18 ετών, εκτός της ταινίας Μυστήριο στη Φάρμα των Ζώων (Κατάλληλη), και της ταινίας Φόνισσα (άνω των 15).

Για περισσότερες πληροφορίες στο 22348203, στην ιστοσελίδα του Θεάτρου Ένα theatroena.com.cy, στην ιστοσελίδα filmingincyprus.gov.cy καθώς και στο Facebook του Φεστιβάλ: Μαραθώνιος Θερινών Προβολών.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ 

Ο Όμιλος Φίλων Κινηματογράφου ιδρύθηκε το 1991, σαν μη κερδοσκοπικός οργανισμός, από μια ομάδα ανθρώπων που αγαπούσαν το σινεμά, σε μια εποχή που οι κινηματογράφοι στην Κύπρο παρέμειναν ελάχιστοι, νικημένοι από την παντοδυναμία του βίντεο. Ο Όμιλος Φίλων Κινηματογράφου πήρε την σκυτάλη από τις δυο κινηματογραφικές λέσχες που λειτουργούσαν στην πρωτεύουσα την προηγούμενη δεκαετία και ανανέωσε την εντολή τους για την προσφορά στον Κύπριο σινεφίλ μιας ποιοτικής, εναλλακτικής επιλογής ταινιών που να ξεφεύγει από τα στενά πλαίσια του εμπορικού, χολιγουντιανού, σινεμά.

Από την ίδρυση του, ο Όμιλος Φίλων Κινηματογράφου διενεργεί τακτικές προβολές. Με αφιερώματα σε σκηνοθέτες, σε κινηματογραφικές "σχολές", αλλά και με τις προβολές ταινιών που φέρουν πάντα την σφραγίδα της καλλιτεχνικής ποιότητας, συνεχίζει να αποτελεί ένα μοναδικό μέσο "εκπαίδευσης" και "μύησης" των σινεφίλ της Κύπρου στην τέχνη του κινηματογράφου. Πρώτος ο Όμιλος Φίλων έφερε τον Κύπριο θεατή σε επαφή με σινεμά από χώρες όπως η Κίνα, το Ιράν, η Ιαπωνία. Με τα διάφορα άλλα φεστιβάλ (Ευρωπαϊκό, Γαλλικό, Ισπανικό, Γερμανικό), προβάλλονται στη Κύπρο ταινίες που αποσπούν βραβεία σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ και παρουσιάζονται και στην Κύπρο όλες οι σύγχρονες τάσεις του παγκόσμιου κινηματογράφου.

μαραθωνιος προβολων

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας

Πηγή Poster

Loader