Έκθεση «Οι Marie Curie της Μεσογείου» στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Έκθεση «Οι Marie Curie της Μεσογείου» στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Η έκθεση, που «γιορτάζει» τα επιτεύγματα γυναικών επιστημόνων και ερευνητριών από τη Μεσόγειο, θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2024

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Scico Cyprus και η Σχολή Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας παρουσιάζουν την έκθεση «Οι Marie Curie της Μεσογείου».

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα σε διάφορες πόλεις όπως το Αλικάντε (Ισπανία), το Μιλάνο και η Μεσσίνα (Ιταλία), το Μοναστίρ (Τυνησία), η Κωνσταντινούπολη (Τουρκία) και το Καζίν (Βοσνία). Στην Κύπρο, η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2024 στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (University of Nicosia, UNIC), στο The BLOCK. 

Η έκθεση δημιουργήθηκε από την κοινοπραξία MEDNIGHT (Μεσογειακή Βραδιά Ερευνητή), η οποία αποτελείται από φορείς από οκτώ διαφορετικές μεσογειακές χώρες.

Πρόκειται για μια έκθεση που «γιορτάζει» τα επιτεύγματα γυναικών επιστημόνων και ερευνητριών από τη Μεσόγειο, οι οποίες έχουν λάβει τις υψηλού κύρους υποτροφίες Marie Curie της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτελεί μια συλλογή 29 πινάκων που παρουσιάζουν την κάθε ερευνήτρια από μια άλλη σκοπιά, αυτή των πολλαπλών της ρόλων. 

Στη Λευκωσία, κάθε ηλεκτρονικός πίνακας περιλαμβάνει μια βιογραφία που εκτείνεται από την παιδική ηλικία και τα αρχικά κίνητρα των ερευνητριών, μέχρι τις πανεπιστημιακές τους σπουδές και τα επαγγελματικά τους επιτεύγματα. Αυτά τα διαφορετικά υπόβαθρα αντικατοπτρίζουν τον πλούτο της περιοχής της Μεσογείου, ενώ την ίδια στιγμή αναδεικνύεται ο αντίκτυπος των υποτροφιών Marie Curie στη σταδιοδρομία τους.

«Μπορείς να είσαι καταπληκτική επιστήμονας και, συνάμα, αθλήτρια ή μητέρα—αν το επιθυμείς. Μπορείς να είσαι μαραθωνοδρόμος, να ασχολείσαι με την κηπουρική, τον διαλογισμό, την αναρρίχηση ή οτιδήποτε άλλο επιθυμείς! Οι πολλαπλοί ρόλοι και οι πολλαπλές ταυτότητες, όχι μόνο δεν υπονομεύουν το έργο των ερευνητών, αλλά τους προσφέρουν και υγεία και ευεξία. Αυτό είναι ένα από τα βασικά θέματα που θέλουμε να τονίσουμε μέσα από την έκθεση αυτή,» σχολίασε η Δρ. Μυρτάνη Πιερή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο πρόγραμμα Ανθρώπινης Βιολογίας και υπεύθυνη της έκθεσης στην Κύπρο.

Η έκθεση «Οι Marie Curie της Μεσογείου» έχει μεταφραστεί σε εννέα γλώσσες και εκτίθεται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής και της Αμερικής. Η έκθεση αντιπροσωπεύει ερευνήτριες από 22 χώρες, 19 εκ των οποίων είναι μεσογειακές. Αυτή η παγκόσμια εμβέλεια υπογραμμίζει τις κοινές αξίες και φιλοδοξίες της επιστημονικής κοινότητας. Οι κύριοι στόχοι της έκθεσης είναι να εμπνεύσει τις νεότερες γενιές, να αναδείξει τον πολιτιστικό πλούτο και το επιστημονικό ταλέντο της περιοχής της Μεσογείου και να αυξήσει την προβολή των γυναικών στην επιστήμη και την έρευνα μέσα και από το φακό των πολλαπλών ρόλων.

Το MEDNIGHT προσκαλεί τους πολίτες να ανακαλύψουν και να γιορτάσουν τις ιστορίες αυτών των εξαιρετικών γυναικών, επισκεπτόμενοι την έκθεση στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Η έκθεση σχεδιάστηκε από τον οργανισμό El Caleidoscopio και την Ένωση Αποφοίτων Marie Curie, εταίρους της κοινοπραξίας MEDNIGHT, και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα MSCA της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα https://mednight.eu/the-marie-curies-of-the-mediterranean/ 

Social Media 

Web - https://mednight.eu/ 

Twitter - https://twitter.com/mednighteu 

Instagram - https://www.instagram.com/mednighteu/ 

Facebook - https://www.facebook.com/mednightscience/ 

YouTube - https://www.youtube.com/channel/ucdk5tmcua9-hiba 

 

Loader