Τα πιο όμορφα χωριά της Ιταλίας μακριά από τα πλήθη των τουριστών

Τα πιο όμορφα χωριά της Ιταλίας μακριά από τα πλήθη των τουριστών

Οι επισκέπτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον επίσημο κατάλογο των πιο όμορφων χωριών της Ιταλίας για να δημιουργήσουν ένα δρομολόγιο μακριά από τα πλήθη

Η Βενετία δοκίμασε την επιβολή τέλους εισόδου, η Φλωρεντία απαγόρευσε τα νέα Airbnb και τα μέσα μαζικής μεταφοράς της Ρώμης είναι αφόρητα γεμάτα.

Ο υπερτουρισμός πλήττει σκληρά τις μεγάλες πόλεις της Ιταλίας και το αποτέλεσμα είναι μια αγχωτική εμπειρία για όσους κάνουν διακοπές εκεί, σημειώνει το Euronews.

Τα καλά νέα είναι ότι για αριστουργηματικά έργα τέχνης, εξαιρετικό φαγητό και μια δυναμική πολιτιστική σκηνή, δεν χρειάζεται να μείνετε στις μεγάλες πόλεις.

Τα πιο όμορφα χωριά της Ιταλίας

Στην Ιταλία υπάρχει μια μη κερδοσκοπική ένωση με την ονομασία «I Borghi più belli d'Italia» («Τα πιο όμορφα χωριά της Ιταλίας»), η οποία προστατεύει και διατηρεί την κληρονομιά των χωριών της χώρας.  Οι επισκέπτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον κατάλογο αυτών των πιο όμορφων χωριών για να δημιουργήσουν ένα δρομολόγιο μακριά από τα πλήθη - ένα είδος αργού ταξιδιού που υποστηρίζει επίσης τις αγροτικές κοινότητες.

Ακολουθούν μερικά από τα κορυφαία χωριά που μπορείτε να επισκεφθείτε στην Ιταλία.

Dozza για τη ζωντανή τέχνη του δρόμου

Κοντά στην πόλη της Μπολόνια (την οποία ένας κάτοικος περιέγραψε πρόσφατα ως «τουριστική κόλαση»), η Dozza είναι μια πόλη περίπου 6.000 κατοίκων που περιβάλλεται από λόφους.

Είναι διάσημη για το φεστιβάλ τοιχογραφιών της, το οποίο πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια τον Σεπτέμβριο. Γνωστοί ντόπιοι και διεθνείς καλλιτέχνες διακοσμούν τους τοίχους των σπιτιών της πόλης με μόνιμα έργα τέχνης, έτσι ώστε οι δρόμοι να είναι πλέον μια υπαίθρια γκαλερί.

Το μνημειώδες, από κόκκινο τούβλο κάστρο Dozza του 13ου αιώνα στεγάζει επίσης στα κελάρια του την Enoteca Regionale Emilia Romagna. Αυτό το οινοπωλείο και μπαρ προωθεί κρασιά από όλη την περιοχή.

Monte Isola για ένα καταφύγιο με θέα

Η λίμνη Iseo βρίσκεται μεταξύ του Como και της Garda, δύο λίμνες που έχουν γίνει διαβόητα υπερπλήρεις τα τελευταία χρόνια.

Στη μέση βρίσκεται το Monte Isola, ένα νησί που υψώνεται απότομα, με τις πλαγιές του πυκνές με βλάστηση.

Γύρω από το νησί κατά μήκος της ακτής  υπάρχουν πολλά μικρά χωριουδάκια όπου μπορείτε να περάσετε μια ευχάριστη μέρα κάνοντας βόλτα από το ένα στο άλλο με ενοικιαζόμενα ποδήλατα.

Για πιο επίπονη άσκηση, οι πεζοπόροι μπορούν να ανέβουν περίπου 400 μέτρα μέχρι το πανύψηλο ιερό της Madonna della Ceriola, μια μικρή ασβεστωμένη εκκλησία με μαγευτική θέα.

Castelmezzano για συγκλονιστική θέα 

Μια από τις λιγότερο τουριστικές περιοχές της Ιταλίας είναι η Basilicata, που βρίσκεται μεταξύ της Απουλίας και της Καμπανίας. Στο δασώδες, ορεινό κέντρο της, το χωριό Castelmezzano προσκολλάται σε γιγαντιαία θραύσματα γκρίζων βράχων που υψώνονται πάνω από τη γραμμή των δέντρων.

Καθώς διασχίζετε τα στενά, απόκρημνα δρομάκια του (όχι αρκετά φαρδιά για αυτοκίνητα), ρίχνετε ξαφνικές ματιές ανάμεσα στα σπίτια προς την καταπράσινη κοιλάδα. 

Αν θέλετε μια πιο συναρπαστική θέα, μπορείτε να πάρετε το Volo dell'Angelo («Πτήση του Αγγέλου»), ένα ταχύτατο τελεφερίκ που διασχίζει την κοιλάδα προς τη γειτονική Pietrapertosa, η οποία είναι επίσης ένα όμορφο χωριό.

Πετώντας με ταχύτητες 120 km/h, έχετε μια θέα γεμάτη αδρεναλίνη από ύψος περίπου 400 μέτρων πάνω από το έδαφος.

 

Atrani για μια πιο ήσυχη εμπειρία της ακτής Αμάλφι

Στριμωγμένο δίπλα στο καλοκαιρινό hotspot Αμάλφι, το Ατράνι είναι ένα μικροσκοπικό χωριό που συχνά παραβλέπεται εντελώς από τους τουρίστες της ακτής Αμάλφι.

Με έκταση 0,12 km2, μπορεί να υπερηφανεύεται για τον τίτλο του μικρότερου δήμου στην Ιταλία.

Το χωριουδάκι διατηρεί την ιστορική αστική αρχιτεκτονική της ακτής Αμάλφι με δαιδαλώδεις δρόμους που κρύβονται κάτω από περάσματα και καταλήγουν σε μικρές πλατείες.

Καθώς ο πολυσύχναστος παραλιακός δρόμος δεν περνά απευθείας μέσα από το κέντρο της πόλης, το οποίο είναι λίγο πιο πίσω, είναι ένα ιδιαίτερα ήσυχο και ευχάριστο μέρος για να μείνετε στην πολυσύχναστη ακτογραμμή.

Deruta για εντυπωσιακά κεραμικά

Η Ντερούτα στην περιοχή της Ούμπρια είναι γνωστή ως κέντρο παραγωγής μαγιολίκας. Αυτά τα φωτεινά κεραμικά παράγονται στο χωριό στο χέρι από τον πρώιμο Μεσαίωνα και σήμερα εξάγονται σε όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα αναγνωρίσιμα είναι τα σχέδια «Raffaellesque» του 16ου αιώνα με πορτρέτα ευγενών της Αναγέννησης, στροβιλώδη βλάστηση, φυτικές διακοσμήσεις και μυθολογικά μοτίβα σε μπλε, κίτρινο και τυρκουάζ χρώμα.

Αν μπορέσετε να απομακρυνθείτε από τα εργαστήρια που είναι γεμάτα με φανταχτερά προϊόντα, κατευθυνθείτε προς το δημαρχείο για το Μουσείο Κεραμικής και μια γκαλερί τέχνης που φιλοξενεί μια τοιχογραφία του Ουμβριανού δασκάλου Perugino.

Barga για ένα κομμάτι Σκωτίας στην Ιταλία

Μπορεί η Barga να βρίσκεται στην ιταλική περιφέρεια της Τοσκάνης, αλλά μην εκπλαγείτε αν ακούσετε κάποιες σκωτσέζικες προφορές ή δείτε έναν κάτοικο να φοράει κιλτ.

Γνωστή ως η πιο σκωτσέζικη πόλη της Ιταλίας, η ιστορία της μετανάστευσης των κατοίκων στη Σκωτία και στη συνέχεια η αντίστροφη μετανάστευση των απογόνων πίσω στην πόλη των προγόνων τους έχει δώσει στην Barga την πολυεθνική κουλτούρα της.

Υπάρχουν καταστήματα που πωλούν το ανθρακούχο ποτό Irn Bru, ενώ τον Αύγουστο διοργανώνεται φεστιβάλ αφιερωμένο στα ψάρια και τις πατάτες.

Υπάρχει επίσης ένα φεστιβάλ όπερας και ένα μακροχρόνιο φεστιβάλ τζαζ, ενώ η πόλη στεφανώνεται από τη ρωμανική εκκλησία San Cristoforo με τη μεγαλοπρεπή ασβεστολιθική πρόσοψη. 

 

πηγή

Loader