Κανόνες καλής συμπεριφοράς στο τραπέζι: Η τέχνη του Fine Dining

Κανόνες καλής συμπεριφοράς στο τραπέζι: Η τέχνη του Fine Dining

Μάθε πώς να συμπεριφέρεσαι με κομψότητα και σεβασμό σε κάθε τραπέζι, από το πιο επίσημο δείπνο μέχρι το casual γεύμα

Η τέχνη του καλού φαγητού δεν περιορίζεται μόνο στην απόλαυση των γεύσεων, αλλά περιλαμβάνει και την τήρηση ορισμένων κανόνων καλής συμπεριφοράς που συμβάλλουν στη συνολική εμπειρία.

Παρόλο που η εθιμοτυπία στα εστιατόρια fine dining έχει χαλαρώσει τα τελευταία χρόνια, οι βασικοί κανόνες ευγένειας παραμένουν αναγκαίοι. Εάν έχεις ποτέ αναρωτηθεί πώς να συμπεριφερθείς σε ένα επίσημο δείπνο ή ακόμα και σε ένα πιο χαλαρό τραπέζι, το άρθρο αυτό θα σου δώσει χρήσιμες συμβουλές.

Η Τοποθέτηση του Μενού

Όταν βρίσκεσαι σε ένα επίσημο δείπνο, το μενού δεν πρέπει ποτέ να σηκώνεται εντελώς από το τραπέζι. Η Myka Meier, ειδική στην εθιμοτυπία, εξηγεί ότι το κάτω μέρος του μενού πρέπει πάντα να ακουμπάει στο τραπέζι, ακόμα και όταν το φέρνεις κοντά στο πρόσωπό σου για να το διαβάσεις. Αυτό προσδίδει κομψότητα και συγκρατημένη συμπεριφορά.

Το Ποτήρι σου και το Σημείο Επαφής

Μια σημαντική λεπτομέρεια είναι να πίνεις πάντα από το ίδιο σημείο του ποτηριού καθ' όλη τη διάρκεια του δείπνου. Αυτό αποτρέπει τη δημιουργία αντιαισθητικών δαχτυλιδιών από τη λιπαρότητα των χειλιών ή το κραγιόν. Επίσης, μετά από κάθε γουλιά, τοποθέτησε το ποτήρι πίσω στην ίδια θέση από όπου το πήρες.

Αποφυγή του Τσουγκρίσματος

Παρόλο που το τσούγκρισμα των ποτηριών είναι μια δημοφιλής κίνηση στις παρέες, σε ένα επίσημο δείπνο καλό είναι να το αποφεύγεις. Το τσούγκρισμα μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε λεπτά γυάλινα ποτήρια και να δημιουργήσει περιττό θόρυβο, κάτι που αντιβαίνει στους κανόνες της κομψότητας.

Χειρισμός των Οστράκων

Όταν σερβίρονται όστρακα, η παρουσία ή η απουσία ενός ειδικού πιρουνιού έχει σημασία. Εάν δεν υπάρχει πιρούνι για όστρακα, αυτό σημαίνει ότι το εσωτερικό του οστράκου έχει ήδη χαλαρώσει και μπορείς να το αφαιρέσεις εύκολα. Εάν υπάρχει κάποιο υπόλειμμα στο κέλυφος, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το μαχαίρι σου για να το αφαιρέσεις.

Διατήρηση Καθαριότητας στα Πιάτα

Η άκρη των πιάτων σου πρέπει να παραμένει όσο το δυνατόν πιο καθαρή, από σεβασμό προς το προσωπικό που θα τα καθαρίσει. Τοποθέτησε τα απορρίμματα, όπως φλούδες ή κόκαλα, στο πάνω αριστερό μέρος του πιάτου σου, αφήνοντας το κάτω δεξί μέρος για τις σάλτσες και το βούτυρο.

Χειρισμός του Ψωμιού

Το ψωμί στο τραπέζι δεν πρέπει να βουτυρώνεται ολόκληρο. Αντίθετα, κόψε ένα μικρό κομμάτι, βουτύρωσέ το και μετά σήκωσε το για να το φας. Αυτός ο κανόνας ισχύει για κάθε είδους ψωμί, από κουλούρια μέχρι μάφιν.

Το Δίπλωμα της Πετσέτας

Η πετσέτα σου πρέπει να διπλώνεται στη μέση με την πτυχή προς το μέρος σου πριν τη βάλεις στα πόδια σου. Σε περίπτωση λεκέ, η σωστή κίνηση είναι να ταμπονάρεις την περιοχή, όχι να την σκουπίζεις. Όταν τελειώσεις, κλείσε την πετσέτα με τρόπο που οι λεκέδες να μην είναι ορατοί.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Myka Meier (@mykameier)

Δικαιολογίες Χωρίς Λεπτομέρειες

Αν χρειαστεί να φύγεις από το τραπέζι για να χρησιμοποιήσεις την τουαλέτα, απλά δικαιολογήσου ευγενικά χωρίς να αναφέρεις τον λόγο. Είναι ένας διακριτικός τρόπος να παραμείνεις κομψός.

Η Τελευταία Μπουκιά

Μια τελευταία λεπτομέρεια είναι να αφήνεις πάντα μια μικρή μπουκιά στο πιάτο σου. Αυτό δείχνει ότι απόλαυσες το γεύμα χωρίς να φανεί ότι ήσουν υπερβολικά πεινασμένος ή ότι το φαγητό ήταν ανεπαρκές.

Ακολουθώντας αυτούς τους κανόνες, μπορείς να δείξεις σεβασμό και καλή συμπεριφορά στο τραπέζι, είτε βρίσκεσαι σε ένα πολυτελές εστιατόριο είτε σε ένα πιο απλό γεύμα με φίλους.

Loader