Δοκιμάσαμε το Μαειρκό, τη νέα άφιξη της Αγοράς Αγίου Αντωνίου στη Λευκωσία

Δοκιμάσαμε το Μαειρκό, τη νέα άφιξη της Αγοράς Αγίου Αντωνίου στη Λευκωσία

Γευτήκαμε μαμαδίστικα, κλασικά πιάτα της κυπριακής κουζίνας με σύγχρονες γαστρονομικές πινελιές από τον σεφ Κυριάκο Φώκο

Σήμερα, με ιδιαίτερη χαρά συνάντησα ξανά τον Κυριάκο και τον αδελφό του Σταύρο στο νέο εγχείρημά τους, το Μαειρκό. Η δημιουργική τους ομάδα αφήνει τα πρωινά και τα μεσημέρια το Πατρικό στην Τερσεφάνου και έρχεται στην καρδιά της Λευκωσίας, μέσα στην αγορά του Αγίου Αντωνίου όπου από την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία ενός σύγχρονου μαγειρείου.

6

Λες και ήταν χθες...

Πριν από μερικά χρόνια, θυμάμαι πως αποφασίσαμε να επισκεφτούμε μία νέα ταβέρνα που είχε ανοίξει, σε ένα όχι και τόσο γνωστό χωριό στους πολλούς στην επαρχία Λάρνακας, την κοινότητα της Τερσεφάνου. Ξεκινήσαμε, λοιπόν, από τη Λευκωσία με προορισμό το νέο αυτό ταβερνάκι με το όνομα «Το Πατρικό» με σκοπό να φάμε τον γνωστό, πλούσιο και λαχταριστό κυπριακό μεζέ με τα ατελείωτα πιατάκια. 

Φτάνοντας εκεί, θυμάμαι, πως το μαγαζί ήταν άδειο. Μοναδικοί πελάτες η μικρή παρέα μου. Ένας χώρος πολύ απλό, χωρίς τίποτα το ιδιαίτερο. Μερικά σκόρπια τραπεζάκια και μία υποτυπώδης διακόσμηση. Δεν είχαμε ακόμη συνειδητοποιήσει τον θησαυρό αλλά και το ταλέντο που βρισκόταν στην κουζίνα. Όταν ξεκίνησαν να φτάνουν τα πρώτα πιάτα αρχίσαμε να υποψιαζόμαστε πως εδώ κάτι γίνεται. Οι πειραγμένες γεύσεις του γνωστού κυπριακού μεζέ, οι τραχανοκεφτέδες που φάγαμε και άλλες δημιουργικές πινελιές μας αποκάλυπταν πως στην κουζίνα ο σεφ έχει κέφια.

Εκει, γνωρίσαμε ένα πολύ νεαρό μάγειρα, τον Κυριάκο Φώκο ο οποίος με μεράκι, φαντασία και αγάπη έδωσε μία άλλη έννοια στα κλασικά πιάτα, χρησιμοποίησε αλλιώς γνωστά κυπριακά προϊόντα και έφερε ένα άλλο άερα στο πεδίο της κυπριακής γαστρονομίας. Τότε, γράψαμε πρώτοι γι’ αυτόν και το Πατρικό με ενθουσιασμό και έκτοτε η ομάδα εκείνης της μικρής ταβέρνας πήρε βραβεία, άλλαξε χώρο, εξελίχθηκε δημιουργικά, πήρε μεγάλη δημοσιότητα και σήμερα αποτελεί ένα μοντέρνο κυπριακό εστιατόριο που σερβίρει σετ μενού εποχιακών δημιουργικών πιάτων με ντόπια προϊόντα. 

Σήμερα, με ιδιαίτερη χαρά συνάντησα ξανά τον Κυριάκο και τον αδελφό του Σταύρο στο νέο εγχείρημά τους, το Μαειρκό. Η δημιουργική τους ομάδα αφήνει τα πρωινά και τα μεσημέρια το Πατρικό στην Τερσεφάνου και έρχεται στην καρδιά της Λευκωσίας, μέσα στην αγορά του Αγίου Αντωνίου όπου από την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία ενός σύγχρονου μαγειρείου. 

Το καλωσόρισμα 

1

Μπαίνοντας από την κεντρική είσοδο της Αγοράς θα δεις την κουζίνα από το Μαειρκό στα δεξιά σου. Εκεί, βρίσκονται στρωμένα τα ξύλινα τραπεζάκια του Μαειρκού που συνυπάρχουν με το Lιmoncello με το οποίο ο σεφ Κυριάκος Φώκος διατηρεί συνεργασία δημιουργώντας κάποια από τα πιάτα του μενού του. 

7

Το φαγητό 

Να σου πω ότι από τις 7:00 το πρωί μπορείς να πιεις εκεί πολύ καλό καφέ και να φας σπιτικές πίτες από το Jasmine Koffee που ανήκει επίσης στην οικογένεια του Πατρικού ενώ από τις 11:30 ξεκινάει η εξυπηρέτηση από το Μαειρκό. Το μενού είναι μικρό, με πιάτα από φρέσκα προϊόντα εποχής και θα ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

1

Καθημερινά διαθέτει και ένα ξεχωριστό πιάτο ημέρα που σήμερα ήταν ένα πολύ δροσερό πιάτο, πολύ δημοφιλές στα τραπέζια μας τα μεσημέρια. Δοκιμάσαμε ένα καλομαγειρεμένο λουβί φρέσκο με κίτρινη κολοκύθα, λαδολέμονο και συνοδευόταν από ψάρι πέρκα σε κρούστα λεμόνι και σαλάτα με ένα εξαιρετικό ντρέσινγκ ρέγγας. 

Ο γευστικός μας ενθουσιασμός ξεκίνησε με το καλωσόρισμα με τα μυρωδάτα, στρογγυλά ζεστά ψωμάκια, την αιθέρια αλοιφή ελιάς και ένα πιατάκι με ραπανάκι, αβγά ορτυκιού, κάπαρη, φρέσκο σέλινο και ελιές μαύρες. Από τα επτά ορεκτικά-συνοδευτικά επιλέξαμε ομόφωνα τα γεμιστά τα οποία στην όψη δεν θυμίζουν την κλασική συνταγή. Πρόκειται για ένα αποδομημένο πιάτο με ένα ανάλαφρο και πολύ καλής υφής πουρέ μελιντζάνας με γιαούρτι, τον χοιρινό κιμά με το ρύζι, φλούδες από κολοκυθάκια και ξυδάτα κληματοφύλλα. Κάθε μπουκιά σου έδινε εκείνη την μαμαδίστικη αίσθηση των σπιτικών γεμιστών με ιδανική την οξύτητα του λεμονιού όπως ακριβώς την συνηθίζουν στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου και τα Κοκκινοχώρια. Ένα πιάτο απόλυτα δημιουργικό, με απλά υλικά και τέλεια εκτέλεση. 

1

Για κυρίως, πέραν από το φρέσκο λουβί επιλέξαμε από τις 5 επιλογές που προσφέρονται τα δύο εκ των οποίων το ένα ήταν το χταπόδι που μας κέντρισε το ενδιαφέρον το πάντρεμά του με την κουμανταρία. Πρόκειται για την κλασική συνταγή χταποδάκι καθιστό όμως ο σεφ το πείραξε με την κουμανταρία δίνοντας μία ανεπαίσθητη γλυκάδα στο πιάτο. Το χταπόδι το συνοδεύουν οφτή γλυκοπατάτα, σπιτικός ταραμάς και πουργούρι. Ένα πολύ ευχάριστο πιάτο με τέλειο δέσιμο στις γεύσεις, μαλακό χταπόδι που παντευόταν υπέροχα στο στόμα με την άλμη του ταραμά και την γλυκάδα της κουνταρίας και της γλυκοπατάτας.  

1

Τέλος, το μενού διαθέτει και vegan πιάτα εκ των οποίων επιλέξαμε το παντζάρι-μανιτάρι στιφάδο σε χούμους εσπεριδοειδών και καπνιστό vegan γιαούρτι. Πολύ ενδιαφέρον πιάτο το οποίο μπορείς να το πάρεις και σαν σαλάτα με τα κυρίως αν δεν είσαι vegan. To Μαειρκό σου δίνει και την επιλογή του γνωστού μας σάντουιτς σε τριάρα φταντζόλα με χοιρινό ρόστο, λουκάνικο, χαλλούμι, ξυδάτο αγγούρι και ταχίνι αλλά και το κλασικό με ρόστο χοιρινό, τσάτνεϊ ντομάτας, χαλούμι, μπέικον κρασάτο και σπιτική πίκλα. Σίγουρα την επόμενη φορά θα τα δοκιμάσω. 

6

Δεν κατάφερα, δυστυχώς, να δοκιμάσω κάποιο από τα γλυκά όπου στο μενού υπάρχουν 3 πολύ δελεαστικές επιλογές: κολοκοτή με μους κολοκύθας, βάση από πλιγούρη με σταφίδες και μπισκότο κολοκοτής, το κλασικό γάλα με το τριν με χειροποίητα ζυμαρικά, αρωματισμένη με ανθότυρο κρέμα, μπισκότο κανέλας και παγωτό καραμέλα. Τελευταίο γλυκό του καταλόγου το γιασεμί με κρέμα ροδόσταγμα, γλάσο από εσπεριδοειδή, παστίτσι αμυγδάλου και πόμελο. Νομίζω ήδη μετάνιωσα που δεν πήρα κάποια από αυτά. 

Μαζί με το φαγητό σου μην διστάσεις να πιεις ένα εκ των τριών αναψυκτικών που φτιάχνει η ομάδα του Μαειρκού που είναι Grape Cola, Lemon Chamomile και Orange Hibiscus. Προσωπικά με ενθουσίασαν και θα ήθελα να πάρω και για το σπίτι. 

Σε γενικές γραμμές το Μαειρκό φέρνει μία πιο σύγχρονη πρόταση του κλασικού κυπριακού εστιατορίου με τα λαδερά, τα μαγειρευτά πιάτα της κατσαρόλας με ένα πιο δημιουργικό twist με πιο τολμηρούς συνδυασμούς που στην προκειμένη περίπτωση τους απολαύσαμε και μας ενθουσίασαν. Μία καλή πρόταση ακόμα και για business lunch όπου σίγουρα θα εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου αλλά αναμφίβολα θα το ευχαριστηθείς με τα χίλια. Οι γεύσεις και το πάντρεμά τους είναι εξαιρετικό! Σίγουρα θα ξαναπάω και για τα γλυκά! 

Info

Δευτέρα-Παρασκευή 7:00 (καφέ), 11:30 (γεύμα)-16:00, Αγορά Αγίου Αντωνίου, Λευκωσία. Τηλ:. 96644355. 

Loader