10+1 φημισμένα στέκια για τους λουκουμάδες των Φώτων

10+1 φημισμένα στέκια για τους λουκουμάδες των Φώτων

Έφτασε εκείνη η μέρα του χρόνου που το αγαπημένο γλυκό έδεσμα της Κύπρου θα έχει την τιμητική του

Τα Θεοφάνεια ή Φώτα ή Επιφάνεια γιορτάζονται κάθε χρόνο στις 6 Ιανουαρίου, αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες γιορτές του Χριστιανισμού και μία ανάμνηση της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή.

Βασική τελετουργία της ημέρας των Θεοφανείων, αποτελεί ο «αγιασμός των υδάτων», με τη ρίψη του Σταυρού, κατά μίμηση της Βάπτισης του Θεανθρώπου. Τον Σταυρό περιμένουν οι κολυμβητές διαφόρων ηλικιών, οι οποίοι αψηφώντας το κρύο, βουτούν στα παγωμένα νερά (όχι και τόσο φέτος) για να πιάσουν τον Σταυρό και να λάβουν την ευλογία του ιερωμένου. Όποιος πιάσει πρώτος στα χέρια του τον Σταυρό, θεωρείται ευλογία και θα έχει καλή τύχη.

Επίσης, ο κόσμος παίρνει και αγιασμό από την εκκλησία και επιστρέφοντας στο σπίτι ραντίζει το σπίτι του, τα χωράφια του, τις δουλειές του αλλά και τα ζώα τους για να πάνε όλα κατ’ ευχήν.

Τα παιδιά λένε την πουλουστρίνα και τα κάλαντα των Θεοφανείων «Καλημέρα τζιαί τα φώτα τζιαί την πουλουστρίνα πρώτα» και έτσι παίρνουν λεφτά.

Από τα παλιά χρόνια μέχρι σήμερα επικρατεί η παράδοση στην Κύπρο την Παραμονή των Θεοφανείων, οι νοικοκυρές να ψήνουν λουκουμάδες, που κανείς όμως δεν αγγίζει αφού πρώτα πρέπει να σκορπίσουν μερικούς από τους λουκουμάδες στην οροφή του σπιτιού για να "φάνε" οι "σκαλαπούνταροι" δηλαδή οι καλικάντζαροι και να φύγουν λέγοντας «Τιτσί τιτσί λουκάνικο κομμάτι ξεροτήανο να φάτε τζιαί να φύετε».

Δεν υπάρχει Κύπριος ο οποίος ανήμερα τα Φώτα δεν θα καταναλώσει το αγαπημένο έδεσμα της ημέρα που δεν είναι άλλο από τους λουκουμάδες. Αν δεν είσαι από τους τυχερούς που θα φας σπιτικούς λουκουμάδες από τα χεράκια της γιαγιάς ή της μητέρας σου σου προτείνουμε δέκα φημισμένα μαγαζιά και καραβάνια της Κύπρου που ξέρουν πολύ καλά να φτιάχνουν το συγκεκριμένο έδεσμα. 

Μερικά από αυτά τα στέκια ίσως αποτελέσουν και μία πολύ καλή αφορμή για μία μίνι εξόρμηση για να γευτείς τους συγκλονιστικούς λουκουμάδες. Μην σκας όμως διότι όπου και να πας ανήμερα τα Φώτα στην Κύπρο θα βρεις σίγουρα λουκουμάδες ακόμα και από κάποιο καραβάνι στον δρόμο σου. 

9

Café Κυριακίδης-Οι ιστορικοί λουκουμάδες της Πατρούς στον Μουτουλλά 

Μία εξόρμηση στην Μαραθάσα αυτή την περίοδο είναι ότι πρέπει. Ξεκίνα από νωρίς το πρωί φτάσε μέχρι Καλοπαναγιώτη, Μουτουλλά και Πεδουλά. Τα τρία πανέμορφα χωριουδάκια της περιοχής. Εκεί στην είσοδο της κοινοτητας του Μουτουλλά θα βρεις το καφενεδάκι του Κυριακίδη που φτιάχνει, ίσως, τους πιο νόστιμους λουκουμάδες της Κύπρου με μία συνταγή που έμαθε από την γιαγιά Πατρού. Ένας χώρος υπέροχος με μεγάλη βεράντα και θέα το χωριό. Οι ξακουστοί του λουκουμάδες μετρούν μία ιστορία ενενήντα ετών, ενώ η συνταγή τους παραμένει μυστική μέχρι και σήμερα. Ελευθερίας 43, Μουτουλλάς. Τηλ: 97689728. 

Οι θρυλικοί λουκουμάδες του Κυριλλή 

Όταν μιλάμε για λουκουμάδες στην Λευκωσία, ένα όνομα έρχεται αμέσως στο μυαλό μας: Κυριλλής. Ένα από τα πιο γνωστά στέκια για λουκουμάδες στην πρωτεύουσα το οποίο για δεκαετίες ήταν ταυτισμένο με το κέντρο της πόλης και το ΓΣΠ αφού διατηρούσε εκεί το μικρό του μαγαζάκι όπου εξυπηρετούσε καθημερινά πλήθος κόσμου. Εδώ και μερικά χρόνια το κατάστημα Κυριλλής γύρισε σελίδα και βρίσκεται πλέον στην Λακατάμια συνεχίζοντας να φτιάχνει λαχταριστούς λουκουμάδες και σιάμισιη. 

Μακαρίου 10Β, Λακατάμια, Λευκωσία. Τηλ: 22674942. 

Οι οικογενειακοί Λουκουμάδες Αντρονίκης

Από τα πιο φημισμένα καραβάνια για λουκουμάδες στην Λευκωσία που θα έχει την τιμητική της αυτές τις ημέρες. Εκεί θα φας τους παραδοσιακούς λουκουμάδες με σιρόπι και μέλι αλλά και πιο μοντέρνες εκδοχές με σοκολάτα και άλλα toppings. Με ανακοίνωσή της η Αντρονίκη μας ενημερώνει που θα βρίσκεται τις επόμενες ημέρες. 

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 11:30-20:30 / Παρασκευή (Φώτα) 6 Ιανουαρίου 9:00-21:00 / Σάββατο 7 Ιανουαρίου 15:30-20:30 / Κυριακή 8 Ιανουαρίου 11:30-20:30 Λεωφ. Τσερίου 235, 2047 Στρόβολος, Λευκωσία.

Λουκουμάδες "Οι Δαλίτες"

Ίσως, από τα καλύτερα στέκια για λουκουμάδες λίγο έξω από τη Λευκωσία στη Νήσου. Οι γνωστοί μας Δαλίτες την ημέρα των Φώτων θα μας φτιάχνουν πεντανόστιμους λουκουμάδες στο νέο τους σημείο στη Νήσου και συγκεκριμένα απέναντι από τον σταθμό βενζίνης της Πετρολίνα. Θα τους βρεις εκεί από το πρωί στις 8:00 μέχρι τις 22:00. Λουκουμάδες οι Δαλίτες θα φτιάχνουν και το Σάββατο 7 Ιανουαρίου από τις 15:00 μέχρι τις 21:00. 

Τηλ: 99993437. 

9

Καφέ Αντώνης στις Πάνω Πλάτρες

Ακόμη ένα ξακουστό μαγαζί που σερβίρει πολύ καλούς λουκουμάδες και μία πολύ καλή αφορμή για εξόρμηση στις Πλάτρες. Το μαγαζί του Αντώνη στην καρδιά των Πλατρών γεμίζει ασφυκτικά με κόσμο τις Κυριακές αλλά ακόμη περισσότερο τα Φώτα για να γευτούν τους υπέροχους λουκουμάδες του με παγωγό ή χωρίς. Φανερωμένης 110, Πάνω Πλάτρες. Τηλ: 25421435. 

Λουκουμάδες και κούπες Αργύρη

Δεν γίνεται να μιλάμε για λουκουμάδες στη Λεμεσό και να μην αναφερθούμε στους καλύτερους. Ο κύριος Αργύρης φτιάχνει ναι μεν τις πιο φημισμένες κούπες της πόλης αλλά ξέρει πολύ καλά και την τέχνη του λουκουμά που τα Φώτα θα έχει την τιμητική του. Το καραβάνι του θα το βρεις στην Αγίας Φυλάξεως όπου έχει φτιάξει επίσης και ένα μικρό μαγαζάκι. 

Αγ. Φυλάξεως 48Α. Τηλ: 25364620, 99669460. 

Γλυκοπωλείο

Ένα χαριτωμένο μαγαζάκι που φτιάχνει νόστιμες λιχουδιές και έχει καθιερωθεί στη Λεμεσό τα τελευταία χρόνια. Εδώ θα φας νόστιμους σιροπιαστούς λουκουμάδες σε πολλές εκδοχές. 

Νικοδήμου Μυλωνά 1, Λεμεσός. Τηλ: 25250011. 

Λουκουμάδες Βασίλης και Άντρη

Από τους πιο ξακουστούς λουκουμάδες στην Λάρνακα. Ο Βασίλης και η Άντρη μας φτιάχνουν εδώ και πολλά χρόνια λουκουμάδες με το καραβάνι τους να βρίσκεται στις Κόκκινες (99342575) κοντά στο στάδιο της Αντώνης Παπαδόπουλος της Ανόρθωσης αλλά και στο Μενεού (96674669) απέναντι από τους Αδελφούς Χρίστου. Θα είναι ανοικτοί από νωρίς το πρωί. 

Alacia Café 

Σήμα κατατεθέν της πόλης της Λάρνακας και συγκεκριμένα της παραλιακής Πιαλέ Πασά. Ένα παλιό και κλασικό μαγαζί της πόλης που σερβίρει νόστιμα γλυκά και εδέσματα αλλά και λουκουμάδες. 

Πιαλέ Πασά 38. Τηλ: 24655868.

Λούκας Αυγορίτης

Ένα θρυλικό όνομα της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου. Όσοι κατάγονται από την περιοχή γνωρίζουν πολύ καλά αυτό το μαγαζί και την ποιότητά του με τους αξεπέραστους λουκουμάδες. Η φήμη του ξεκινά από τη δεκαετία του ’50 και πέρασε από γενιά σε γενιά. Θα τον βρείτε απέναντι από την εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (χώρος στάθμευσης κοινοτικού πάρκου) στο χωριό Αυγόρου.

Πανίκος Ματθαίου

Για τους Παραλιμνίτες ένα είναι το όνομα του λουκουμά: Πανίκος. Φημισμένος για τους λουκουμάδες του από τα καλοκαίρια μας στον Πρωταρά αλλά την ημέρα των Φώτων στήνει το καραβάνι του στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι αλλά και στη Σωτήρα. 

Πρέστος

Το πιο φημισμένο όνομα για λουκουμάδες στην Πάφο δεν είναι άλλο από τον Πρέστο που βρίσκεται κοντά στην αγορά στο Κτήμα της Πάφου. 

Loader