4 + 1 Τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα

4 + 1 Τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Μπορείτε να τις εντάξετε με ευκολία στην καθημερινή σας διατροφή

Ο καιρός τις τελευταίες εβδομάδες είναι περίεργος και πιάνουμε τον εαυτό μας να νιώθει κόπωση, ενδεχόμενο κρύωμα, σημάδια που μας φοβίζουν, με αποτέλεσμα να προονοούμε με την χρήση φαρμάκων. Ωστόσο, αν εντάξουμε στη διατροφή μας μερικούς “βοηθούς” της φύσης μπορούμε να “μπουστάρουμε” το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να δυναμώσουμε τον οργανισμό μας!

Αμύγδαλα 

almonds

Τα αμύγδαλα είναι σημαντική πηγή βιταμίνης Ε που είναι το κλειδί για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, που σημαίνει ότι απαιτεί την παρουσία λίπους για να απορροφηθεί σωστά. Τα καρύδια, όπως τα αμύγδαλα, έχουν βιταμίνη Ε και επίσης έχουν υγιεινά λιπαρά.

 

Φυλλώδη λαχανικά 

greens

Τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το λάχανο, είναι πλούσια σε ένα σωρό θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών, των αντιοξειδωτικών και του φυλλικού οξέος, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τόσο τα φύλλα σπανακιού. όσο και τα φύλλα λάχανου είναι υπέροχα ανακατεμένα σε μια σαλάτα.Τα φύλλα σπανακιού αποτελούν επίσης εξαιρετική αντικατάσταση του λιγότερο πυκνού σε θρεπτικά συστατικά μαρούλι iceberg σε ένα σάντουιτς. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το σπανάκι και το λάχανο σε smoothies φρούτων - απλά φροντίστε να χρησιμοποιήσετε μόνο τα φύλλα του λάχανου, όχι τα πικρά κοτσάνια. 

 

Γλυκοπατάτες 

sweetpotatoes

Οι γλυκοπατάτες και άλλες πορτοκαλί τροφές όπως τα καρότα, τα κολοκύθια και η κολοκύθα περιέχουν το αντιοξειδωτικό β-καροτένιο. 

Πρόκειται για μια μορφή βιταμίνης Α που είναι απαραίτητη για να διατηρείται το δέρμα μας ισχυρό και ικανό να καταπολεμά τα βακτήρια και τους ιούς. 

Η βιταμίνη Α βοηθά στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος μας προστατεύει από τις λοιμώξεις, υποστηρίζοντας τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και τα εμπόδια που κρατούν τα κακά πράγματα έξω

Μια γλυκοπατάτα έχει πάνω από το 380% της ημερήσιας αξίας για τη βιταμίνη Α.

Δοκιμάστε να κόψετε τις γλυκοπατάτες σε λωρίδες και να τις ψήσετε με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι για να φτιάξετε μια υγιεινή σπιτική εκδοχή των τηγανιτών πατατών. 

 

 Γιαούρτι 

giaoyrti

Το γιαούρτι περιέχει ζωντανές και ενεργές καλλιέργειες που ονομάζονται προβιοτικά. 

Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και να διατηρήσουν το έντερο και τον εντερικό μας σωλήνα υγιή και απαλλαγμένο από βακτήρια που προκαλούν ασθένειες. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γιαούρτι, τείνουν επίσης να είναι καλές πηγές βιταμίνης D. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Archives of Internal Medicine διαπίστωσε ότι η έλλειψη βιταμίνης D συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο να προσβληθείτε από κρυολόγημα ή γρίπη. 

Εναλλακτικά, φυτικές τροφές που περιέχουν προβιοτικά είναι τα όσπρια, το σκόρδο, τα μήλα, τα κρεμμύδια, η βρώμη, τα σπαράγγια, η μπανάνα, το σιτάρι, το κριθάρι και τα προϊόντα ολικής άλεσης, ο λιναρόσπορος και το κακάο.

 

Τσάι 

green tea

Το πράσινο και το μαύρο τσάι περιέχουν πολυφαινόλες και φλαβονοειδή, τα οποία είναι αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών. 

Επιπλέον, ένα αμινοξύ που είναι υπεύθυνο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, η L-θεανίνη, είναι άφθονο τόσο στο μαύρο όσο και στο πράσινο τσάι, το οποίο έχουν οι εκδόσεις τσαγιού χωρίς καφεΐνη. 

Πίνετε αρκετά φλιτζάνια χωρίς ζάχαρη την ημέρα για να αποκομίσετε τα οφέλη.

 

Πηγή κειμένου: lifo.gr, veganworld.gr, akispetretzikis.com

 

Loader