4+1 λόγοι για να εντάξετε ενεργά το κακάο στη διατροφή σας

4+1 λόγοι για να εντάξετε ενεργά το κακάο στη διατροφή σας

Ποιος είπε ότι η πρώτη ύλη της σοκολάτας είναι ανθυγιεινή;

Το κακάο είναι ένα αφέψημα με ιδιαίτερα ευεργετική δράση στον οργανισμό. Οι υψηλές συγκεντρώσεις φλαβονοειδών και προκυανιδίνων, συστατικά που έχουν αντιοξειδωτική δράση, εμποδίζουν την οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών και προστατεύουν από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και τη γήρανση.

Αντιοξειδωτική δράση

Οι κόκκοι του περιέχουν μεγάλες συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών ουσιών γνωστές και ως φλαβονοειδή, μεγαλύτερες ακόμη και από το πράσινο τσάι, το κόκκινο κρασί ή τα βατόμουρα. Τα αντιοξειδωτικά αυτά δρουν προστατευτικά ενάντια σε καρδιαγγειακά νοσήματα, σε κακοήθειες (καρκίνος) και σημάδια γήρανσης.

Βελτίωση της αρτηριακής υπέρτασης

Έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας με τη μείωση της συστολικής αλλά και της διαστολικής πίεσης. Αυτό οφείλεται κυρίως στην περιεκτικότητα της μαύρης σοκολάτας σε κακάο σε συνδυασμό με μέταλλα όπως μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο.

Προστατεύει το δέρμα

Τα φλαβονοειδή που περιέχονται στο κακάο περιορίζουν τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει η φωτογήρανση στο δέρμα κατά την οποία το κολλαγόνο και η ελαστίνη του αποδομούνται. Έτσι μπορεί να προληφθεί η πρόωρη γήρανση και η χαλάρωση του δέρματος.

Δρα ενάντια στην κόπωση και την ατονία

Η θεοβρωμίνη, μια από τις σημαντικότερες ουσίες στους κόκκους του κακάο, δρα διεγερτικά στον εγκέφαλο και στο κεντρικό νευρικό σύστημα αυξάνοντας έτσι την ενέργεια του οργανισμού και τη γνωστική λειτουργία. Ταυτόχρονα η ουσία αυτή τονώνει το μυϊκό αλλά και το καρδιαγγειακό σύστημα σε μεγαλύτερο βαθμό από παρόμοιας δράσης ουσίες όπως η καφεΐνη.

Ανεβάζει τη διάθεση

Η θεοβρωμίνη, παρουσιάζει αλληλεπιδράσεις με νευροδιαβιβαστές που διαμορφώνουν την διάθεση. Έτσι, ένα ρόφημα κακάο μπορεί να είναι ένας απλός και διαιτητικός τρόπος για να ανεβάσουμε τη διάθεση μας ή για να αντιμετωπίσουμε την «ανάγκη» μας για γλυκό γλυτώνοντας τις επιπλέον θερμίδες μιας σοκολάτας.

Δρα ενάντια στον βήχα

Αποτελέσματα ερευνών έδειξαν ότι, η θεοβρωμίνη δρα αποτελεσματικότερα ενάντια στον επίμονο βήχα, ακόμη και από ουσίες που χρησιμοποιούνται κλασσικά σε αντιβηχικά φάρμακα.

 

Loader