Δοκιμάσαμε το Platea, το νέο εστιατόριο της Πλατείας Ελευθερίας

Δοκιμάσαμε το Platea, το νέο εστιατόριο της Πλατείας Ελευθερίας

Πιάτα από τη διεθνή κουζίνα, με φαντασία, ποιοτικές πρώτες ύλες και δημιουργικότητα

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί πριν από δύο χρόνια ότι θα είχαμε την ευκαιρία να απολαμβάνουν fine dining κουζίνα σε ένα εστιατόριο στην καρδιά της Πλατείας Ελευθερίας. Ένα από τα πιο σπουδαία και σημαντικά αναπτυξιακά έργα της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου ολοκληρώθηκε και αποτελεί σημείο αναφορά της κυπριακής πρωτεύουσας στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Η Πλατεία Ελευθερίας που φέρει την υπογραφή μίας εκ των σπουδαιότερων αρχιτεκτόνων του 21ου αιώνα, της Ζάχα Χαντίτ, κοσμεί την πρωτεύουσας της χώρας μας και αποτελεί πλέον ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης μας. 

Εκεί, ανάμεσα στις εντυπωσιακές καμπύλες του κάτω χώρου της Πλατείας Ελευθερίας που οραματίστηκε η Ζάχα Χαντίτ με τα λευκά μάρμαρα Θάσου, τις κρήνες, τα συντριβάνια και τα φουτουριστικά παγκάκια συναντάμε ένα νέο, γωνιακό χώρο εστίασης. Δεν θα υπήρχε ιδανικότερο όνομα για το συγκεκριμένο εστιατόριο από «Platea», που φυσικά θα πει «Πλατεία». Ένας χώρος περιτριγυρισμένος από την σύγχρονη και παλαιότερη ιστορία της πόλης, τα θρυλικά και μοναδικά Μεσαιωνικά Τείχη της Λευκωσίας τα οποία απολαμβάνεις καθισμένος πια αναπαυτικά στις ντιζαϊνάτες κατάλευκες καρέκλες του Platea.

1

Η διακόσμηση 

To εστιατόριο διαθέτει μία μινιμαλιστική προσέγγιση ως προς τη διακόσμηση. Ένας κατάλευκος χώρος με μερικές πινελιές από μαύρο, μερικά φυτά ενώ αναμφίβολα ο εξωτερικός χώρος θα αποτελεί μοναδική εμπειρία για φαγητό με θέα την πλατεία και τα τείχη της Λευκωσίας. Μην σε αγχώνει η στάθμευση και το πως θα φτάσεις στο εστιατόριο αφού η Πλατεία διαθέτει μεγάλο πάρκινγκ όπου μπορείς εύκολα να σταθμεύσεις και σε ένα λεπτό να βρεθεί τόσο στην Πλατεία όσο και στο εστιατόριο.

9

Τον εσωτερικό σχεδιασμό και επίβλεψη για την διεκπερεωση του έργου είχε αναλάβει το γραφείο εσωτερικού αρχιτεκτονικου σχεδιασμού, a.t.design studio by Annita Terzi, όπου κατάφερε να δώσει μορφη και λειτουργικότητα με καθαρές σχεδιαστικές γραμμές,  απλή και μοντέρνα επίπλωση και λεπτομερειες διακόσμησης και φωτισμού που τονίζουν τον αστικό χαρακτήρα του έργου. Επηρεασμένο από τον περιβάλλοντα χώρο, δημιουργεί πρόκληση με τον παραμετρικο σχηματισμό του, και την εσωτερικη ροή του, τόσο εξυπηρέτησης αλλά και κίνησης στο χώρο για τον επισκέπτη. https://www.atdesignstudio.eu/

Το brand

Με την είσοδό του στο εστιατόριο αντικρίζεις το σε μία κατάφυτη επιφάνεια το εντυπωσιακό λογότυπο του Platea. Το branding και το σχεδιασμο του λογοτυπου αναλαβε το γραφειο Designcartel brand agency.  To brand mark (σημα) ειναι εμπνευσμενο απο την κατοψη της πλατειας καθως και τα σχηματα τα οποια διαμορφωνουν την πλατεια. Η τυπογραφια ειναι κομψη και σε συνδιασμο με το brand mark (σημα)  αποπνεει μια δυναμικη και συναμα μια κομψη μορφη ετσι ωστε να τονισει και το xαρακτηρα του μαγαζιου. Σε μια μινιμαλ και συγχρονη προσεγγιση ακολουθωντας μια χρωματικη παλετα οπου το ασπρο να υπερισχύει ενω το μαυρο χρωμα να δημιουργεί μια αίσθηση κομψότητας  και σοβαρότητας. Η κατα βαση ασπρομαυρη χρωματικη παλετα ενισχυεται με πινελιες απο μπλε χρωμα οι οποιες προσδιδουν την απαραιτητη ισσοροποια ετσι ωστε να σπασει η "μονοτονια". Ολα τα πιο πανω αντιπροσωπευουν την ταυτοτητα του εστιατοριου.  www.designcartel.eu

9

To φαγητό

Μπαίνοντας στο εσωτερικό του χώρου βλέπεις το κατάλευκο μπαρ και ένα εκλεπτυσμένο κομψό χώρο. Οι άνθρωποι του εστιατορίου με ευγένεια θα σε κατευθύνουν στο τραπέζι σου. Εμείς επιλέξαμε το γωνιακό τραπέζι με θέα τα τείχη και επιλέξαμε από το μενού των signature cocktails που φέρει την υπογραφή του mixologist Βαγγέλη Σπεντζούρα, το Pirate’s Elixir με βάση το ρούμι και ένα Red Manifest πρωταγωνιστή την βότκα. Ο φωτισμός της πλατείας σε συνάτηση με την ατμόσφαιρα του εστιατορίου δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για ένας ξεχωριστό δείπνο. 

9

Μελετήσαμε προσεκτικά το μενού που υπογράφουν οι chefs Νίκος Χατζηχριστοφόρου και Ευγένιος Χαραλάμπους. Ρίξαμε μία ματιά στα ορεκτικά και ανάμεσα στην κολοκυθόσουπα, τον συνδυασμό θαλασσινών και το προσιούτο με αρωματική ρικότα επιλέξαμε το πρώτο. Έφτασε ζεστή ζεστή μποστά μας σε ένα εντυπωσιακό βαθουλό λευκό πιάτο αχνιστή και μυρωδάτη σούπα ψητής κολοκύθας με φρέσκο τζίντζερ συνοδευόμενη από φρυγανισμένο ψωμί με βότανα, καραμελωμένη κολοκύθα και ψημένα κάσιους. Η σούπα μυρωδάτη, με υπέροχη υφή και τέλεια επίγευση στον ουρανίσκο. Από τις ωραιότερες κολοκυθόσουπες που δοκιμάσαμε στην Κύπρο. 

Παράλληλα, από τις 4 σαλάτες του μενού επιλέξαμε την σαλάτα ρόκας με κατσικίσιο τυρί, παρμεζάνα, ρόδι, σύκα ποσέ, ντοματίνια και γλάσο βαλσάμικου με μέλι και σύκα. Ένα πιάτο που μπορείς μεν να συνοδεύσεις το κυρίως πιάτο σου αλλά ταυτόχρονα να το καταναλώσεις ως γεύμα αφού είναι απόλυτα χορταστικό. 

7

Για την συνέχεια, παιδευτήκαμε με τα κυρίως πιάτα. Αν και το μενού είναι μικρό εντούτοις η επιλογές φαντάζουν η μία καλύτερη από την άλλη. Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε ψάρια, σολομό και λαβράκι, πουλερικά, κοτόπουλο και πάπια, χοιρινό, μοσχάρι αλλά και μία χορτοφαγική επιλογή. Καταλήξαμε στο φιλέτο πάπιας με λασαρισμένο στήθος, confit από κόκκινο λάχανο, πουρέ γλυκοπατάτας, καραμελωμένα μήλα kai σάλτσα gastrique πορτοκαλιού. Ένα πολύ όμορφο πιάτο με πολύ καλή απόδοση και γεύσεις που δένουν αρμονικά στο στόμα. Η δεύτερη μας επιλογή ήταν το παναρισμένο στήθος κοτόπουλο με ριζότο λαχανικών, βότανα και σάλτσα κοτόπουλου με άρωμα θυμαριού. Το πιπέρι σετσουάν στην σάλτσα έδινε μία έξτρα νότα στο πιάτο που ήταν πολύ εύγευστο και καλοφτιαγμένο επίσης. 

9

Πέραν των signatures πιάτων το μενού περιλαμβάνει και επιλογές από πιάτα ζυμαρικών και ριζότο όπως πέννες πριμαβέρα, ριζότο μανιταριών, ραβιόλια με σπανάκι και ρικότα και άλλα. Ένα απόλυτα αρμονικό μενού που σίγουρα θα ικανοποιήσει όλα τα γούστα. 

Για το τέλος από τις 5 επιλογές επιδορπίων πήραμε θεωρώ το πιο εντυπωσιακό και παιχνιδιάρικο του μενού. Αν είσαι λάτρης της σοκολάτας πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις στο Platea το γλυκό σε... γλασρτάκι. Εξαιρετικό στη γεύση αλλά και στην εμφάνιση. Ένα γλυκό με μους σοκολάτας, grand marnier, muscadine, brownie σοκολάτας, παγωτό μπισκότο και κρέμα anglaise μέντα. 

Το εστιατόριο της Πλατείας Ελευθερίας ομολογώ ικανοποίησε πλήρως τους γευστικούς μας κάλυκες. Ένας χώρος που αξίζει να επισκεφτείς από το πρωί για καφέ, το μεσημέρι και γεύμα και βράδυ για δείπνο. Η εμπειρία όμως το βράδυ είναι αλλιώτικη. Σίγουρα για όλα αυτά θα το προτείνω αλλά θα το επισκεπφτώ ξανά σύντομα. 

Δείτε το μενού ΕΔΩ 

Info 

Δευτέρα-Κυριακή 11:00-23:00, Πλατεία Ελευθερίας, Λευκωσία. Τηλ:  99222627. 

Facebook 

Instagram

Loader